WordPress - ръководство за инсталация | MOXX Advertising

флаг на Великобритания

WordPress инсталация и конфигурация + видео на български

Ръководството за инсталиране и конфигуриране на WordPress. Един от най-популярните и мощни инструменти за създаване на уебсайтове, докато cPanel предоставя удобна и лесна за употреба платформа за управление на уебсайтове.

WordPress

Какво е WordPress CMS?

WordPress е един от най-популярните и мощни инструменти за създаване на уебсайтове, докато cPanel предоставя удобна и лесна за употреба платформа за управление на уебсайтове.

Това ръководство е предназначено да ви помогне да изградите вашето собствено присъствие в интернет, като ви насочва стъпка по стъпка през процеса на инсталиране с помощта на cPanel. Независимо дали сте начинаещ или имате някакъв опит в създаването на уебсайтове, това ръководство ще Ви помогне да се справите с инсталационния процес бързо и лесно.

Чрез ясни и подробни инструкции, ще Ви покажем как да създадете база данни, как да качите необходимите файлове и как да завършите инсталацията. Ще Ви насочим през всеки етап от инсталационния процес, за да се уверим, че Вие можете да започнете работа с Вашия уебсайт възможно най-бързо.

Без значение дали планирате да създадете блог, онлайн магазин, корпоративен сайт или друг тип уебсайт, инсталацията на WordPress чрез cPanel е първата стъпка към реализирането на Вашите цели. Нека започнем!

Какво е WordPress

WordPress - инсталация и конфигурация

Създаване на база данни​

Забележка: Преди да продължите, уверете се, че разполагате с достъп до вашия cPanel акаунт.

Моля, влезте във Вашия cPanel акаунт. Обикновено адресът за достъп до cPanel е адресът на вашия уебсайт, последван от "/cpanel" (например: www.example.com/cpanel). Моля, въведете вашето потребителско име и парола, за да получите достъп до cPanel.

Кликнете  върху иконата "MySQL бази данни" във Вашия cPanel акаунт. Това действие ще Ви позволи да създадете нова база данни, която ще бъде използвана от WordPress.

След това, създайте нова база данни и потребител, като следвате указанията на екрана. Запишете името на базата данни, потребителското име и паролата, тъй като ще ги използвате по-късно.

Създаване на База данни

Инсталация чрез Cpanel

Влезте във файловия мениджър на cPanel, който обикновено се намира в секцията "Files" или "File Manager". След това навигирайте до директорията на Вашия уебсайт.

Посетете официалния уебсайт на WordPress (https://wordpress.org) и изтеглете последната версия на софтуера. След това разархивирайте архива на Вашия компютър.

Качете всички файлове от разархивирания WordPress в директорията на Вашия уебсайт чрез файловия мениджър. Можете да качите ZIP файла и да го разархивирате директно в cPanel. Можете също да използвате Метод 2, като инсталацията се извършва през WordPress мениджъра директно в cPanel. И двата метода са нагледно показани в следващите две видеа.

 

инсталация на WordPress cPanel

 

Инсталация cPanel - WordPress Inside

Инсталация чрез качване на файл през Cpanel

Моля, отворете уебсайта си в браузъра. Ще видите стъпковия инсталационен процес на WordPress. Изберете език за инсталацията и щракнете върху бутона "Let’s go!".

Въведете информацията за базата данни, която сте създали в стъпка 3. Попълнете полетата за името на базата данни, потребителското име и паролата. Оставете полетата за префикс на таблиците (Table Prefix) без промяна, освен ако не желаете да ги промените по Ваше желание.

Кликнете върху бутона "Run the installation" и изчакайте да завърши процеса на инсталацията.

Въведете заглавие за Вашия уебсайт и изберете потребителско име и парола за администраторския акаунт. Също така, въведете електронна поща, която ще бъде използвана за административни цели.

Кликнете върху бутона "Install WordPress" или "Install" и изчакайте инсталацията да приключи. Системата ще генерира конфигурационен файл и ще ви покаже успешно завършена инсталация.

След приключването на инсталацията, ще получите информация за успешното инсталиране на WordPress. Можете да кликнете върху бутона "Log in" и да влезете в административния панел.

файлов мeниджър- инсталация с файл

WordPress - инсталация чрез качване през Cpanel​ на Superhosting

WordPress - инсталация на тема

Сега, след успешната инсталация на уебсайта, има няколко допълнителни стъпки, които трябва да извършите.

Една от тях е инсталирането на тема. Темата определя външния вид и изглед на сайта – начина, по който Вие и посетителите ще го виждате. Всеки детайл относно визията може да бъде променен по-късно.

В следващите две видеа ще научите как да инсталирате както платена, така и безплатна тема.

Безплатни теми 1

 

Инсталация на теми 2

Конфигурация на тема

След като сте избрали желаната тема, важно е да настроите опциите според вашите предпочитания.

В административния панел в раздела "Appearance" (Изглед) или "Theme" (Тема), ще откриете настройките за темата. Там ще имате възможност да конфигурирате следните опции:
Настройки на темата:

В тази секция можете да промените основните настройки на темата, като цветова схема, шрифтове, позиции на секциите и други визуални елементи.

Платена тема

Менюта

Менюта: Тук можете да създадете и управлявате навигационните менюта на Вашия сайт. Можете да добавяте страници, категории и други връзки към менюто и да ги настройвате според вашите нужди.

Заглавие и лого: Тук можете да промените заглавието на вашия сайт и да качите логото си, ако темата го поддържа.

 

Менюта

Настройки на началната страница

Можете да изберете каква информация да се показва на началната страница на сайта – последни публикации, статична страница или друго.

Начална страница

Плъгини и модули

Добавки: Това са малки блокчета с информация, които могат да бъдат поставени в различни секции на сайта (например странична лента, футър и други). Тук можете да настроите уиджетите и тяхното разположение.

 

Плъгини

 

Качване на плъгин

Други настройки

Допълнителни настройки: В зависимост от конкретната тема, може да има и други допълнителни настройки, като интеграция със социални мрежи, настройки за блога, портфолио, галерии и други.

Важно е да прегледате всички настройки на темата и да ги промените според Вашите нужди и предпочитания. Ако имате нужда от подробни инструкции или помощ, винаги можете да се обърнете към документацията на конкретната тема или да потърсите онлайн ресурси и форуми за поддръжка на WordPress.

Остава да изберете домейна на сайта си – адресът на който посетителите ви ще ви намират. Можете да използвате събдомейн към основния си домейн, ако още не сте решили окончателно крайния линк за достъп до сайта или магазина ви.

Общи настройки

SSL

На последно място по стъпки в това ръководство, но от първа нужда е сертификата за защита към сайта. В това видео показваме как да сложите своя SSL напълно безплатно.

Поздравления! Вие успешно инсталирахте WordPress чрез cPanel. Сега можете да започнете да настройвате и персонализирате вашия уебсайт, използвайки разнообразието от функции и настройки, предоставени от WordPress.

Надявам се, че това ръководство ще ви бъде полезно по време на инсталирането. Ако имате други въпроси, не се колебайте да ги зададете. Пожелавам ви успех в създаването на вашия уебсайт!

 

Ако това ръководство ми е било полезно, разгледайте и другите ни ръководства тук.

Месечна техническа поддръжка на сайт

SOS

помощен

60лв

месечно *

BASE

базов

110лв

месечно *

PRO​

популярен

145лв

месечно *

BISUNESS

оптимален

210лв

месечно *

Защо уебсайтовете се нуждаят от текуща поддръжка?

Не подценявайте техническата експертност и се доверете на специалистите, изследващи всеки ден нови модули, тяхното използване и възникналите грешки. Всеки ден решаваме подобни проблеми, възникнали по редица причини.

Заплахи за сигурността

Новите актуализации варират от незначителни корекции на грешки до сериозни корекции за сигурност, които, ако бъдат оставени без надзор, могат да направят уебсайта ви уязвим за атаки.

Нови функции и актуализации

Ако вашият сайт не е в съответствие с най-новите приети протоколи и стандарти, вероятно ще изпитате проблеми със скоростта, достъпността и общата функционалност и ще бъдете санкционирани от алгоритмите за търсене.

Скорост на зареждане на страницата

Някои от най-големите предимства в производителността са резултат от уебсайт на WordPress, който е напълно актуален

Условия за ползване
  • Тази услуга изисква постоянна комуникация
  • Ние можем да предложим план за всеки месец, но в крайна сметка ще следваме вашия приоритет. Някои основни актуализации обаче трябва да бъдат извършени преди всичко останало
  • Всеки пакет има определено количество  часове. За допълнителни услуги е необходимо закупуване на допълнителни часове
  • Ще трябва да получим достъп до вашия сървър (както FTP, така и WP-Admin) и може да се наложи да променим съществуващите настройки
Нашата мисия

В тази бързо се меняща уеб среда, която изисква поддръжка на скоростта, точността и ефективността на сайтовете, няма нужда собствениците на онлайн бизнес да се тревожат за това. Ние сме организирали  тази услуга за всички, в която нашият професионален и технически екип ще отговори на всяка ваша потреба и ще спести време и пари. Нашата помощ е на разположение  ще ви помогнем във вашите интернет начинания на всякакъв възможен начин. Ние сме тук, за да ви помогнем да си направите работата по-лесна. За да направите това, просто се свържете с нашия екип.

Свържете се с нас и задайте своите въпроси… ще отговорим на всеки един от тях.

*Всички цени са без ДДС.
*Фактурите се заплащат в началото на месеца
*Промени и корекции се извършват до 48 часа от подаването
*Комуникацията и подаването на информация и корекции се подава само по имейл.
*Спазваме всички нормативни и законови изисквания за поверителност към информацията, до която ни се предостави достъп.

Ръководства за SEO оптимизация и уеб сайтове

Новини от света на SEO

 

SEO оптимизацията е щафета с променящи се правила. Какво се променя при класирането в Google? Кой са най-новите практики за техническа оптимизация на сайт? Какво да промените, за да запазите позицията си при търсене в Google? Стараем се да бъдем актуални и да ви информираме за важните промени и актуализации. Следвайте ни във Facebook и Linkedin за актуална  и полезна информация

Google Performance Max
Всичко за Google Performance Max

Google Performance Max- Научете какво отличава „Максимална ефективност“ от другите кампании в Google Ads и как може да стимулира реализации и да увеличи максимално възвръщаемостта на инвестициите.

Google актуализация
Мина основната Google актуализация

Пускането на актуализацията отне 16 дни – надяваме се, че сте забелязали само увеличения на видимостта.

Google Ads
5 скрити области на Google Ads​

Открийте неизползвания потенциал на Google Ads с тези по-малко известни инструменти – от динамичен ремаркетинг до сезонни корекции.

SEO
Използване на ChatGPT за стимулиране на техническо SEO

Научете как ChatGPT помага да рационализирате вашите технически SEO усилия, включително със схема, мета описания, правила за пренаписване на .htaccess и др.

Ivailo Petkov

За автора

Ивайло Петков е SEO експерт и координатор на проектите за оптимизация и уеб дизайн в MOXX Advertising от 2021. Експерт в графичния и уеб дизайн с над 20 години опит

Стартиране на абонаментен план

Имате въпрос към нас?

Стартиране на абонаментен план

Стартиране на абонаментен план

Стартиране на абонаментен план

Call Now Button