WooCommerce в 7 стъпки - инсталиране и настройки

флаг на Великобритания

Ръководство за WooCommerce — Как да инсталирате и настроите WooCommerce (в 7 стъпки)

Подробно ръководство за WooCommerce в 7 стъпки, придружено с подробно ръководство за WordPress. Всичко, от което имате нужда, за да започнете да продавате онлайн.

woocommerce guide bulgarian

Ръководство за WooCommerce — Как да инсталирате и настроите WooCommerce (в 7 стъпки)

Съдържание на ръководство за инсталация на WooCommerce

Урок за WooCommerce – Как да стартирате своя магазин за електронна търговия в WordPress

WooCommerce е най-популярното решение за електронна търговия за WordPress с известна разлика. Може да се похвали с над 4 милиона активни инсталации, потребителска оценка 4,6 на WordPress.org и армия от щастливи, лоялни собственици на дигитални магазини.

Нещо повече, към юни 2019 г. WooCommerce управлява около 7% от всички онлайн магазини и 22% от най-добрите 1 милион сайтове за електронна търговия. Продажбите в електронната търговия процъфтяват , така че ако търсите да отворите магазин на вашия уебсайт, поддържан от WordPress, използването на WooCommerce е едно от най-добрите решения, които можете да вземете.

Единственият оставащ въпрос е: Как можете да накарате WooCommerce да стартира вашия уебсайт? За да отговорим на този въпрос, сме събрали обширен урок за WordPress WooCommerce.

И не забравяйте, че крайната ви цел е да увеличите приходите на вашия магазин. Така че не забравяйте да изтеглите нашата безплатна електронна книга, 10 начина да увеличите конверсиите на вашите WooCommerce продуктови страници .

Безплатен ли е за използване WooCommerce?

Стъпка 1: Инсталирайте приставката

Първото нещо, което трябва да направите, е да инсталирате WooCommerce на уебсайта си. Можете да го изтеглите безплатно от хранилището на WordPress , след което да го качите на сайта си. Дори по-лесно, можете да го инсталирате направо през таблото за управление на WordPress.

Плъгинът WooCommerce WordPress

За да направите това, отворете своя WordPress сайт и отидете на Plugins > Add New . Използвайте лентата за търсене, за да намерите „woocommerce“ и щракнете върху Инсталирай сега , когато намерите правилния плъгин. Авторът на приставката трябва да бъде посочен като Automatic:

Инсталиране на WooCommerce

Дайте момент на приставката, за да се инсталира. След това щракнете върху бутона Активиране :

Активиране на WooCommerce

В този момент плъгинът ще бъде готов и работи на вашия уебсайт!

Стъпка 2: Достъп до съветника за настройка

След като инсталирате WooCommerce, ще бъдете подканени да преминете през съветник за настройка. Не е задължително, но препоръчваме да преминете през него, за да конфигурирате някои ключови настройки.

Първата страница на съветника за настройка на WooCommerce трябва да изглежда така:

Страницата за настройка на WooCommerce Store

Тук WooCommerce ви подканва да въведете основна информация за вашия магазин. Това включва неговия адрес, каква валута искате да използвате и дали планирате да продавате цифрови или физически продукти (или и двете).

Имайте предвид, че всичко, което зададете тук (или в останалата част от съветника за настройка), може да бъде променено по-късно във вашите настройки на WooCommerce, ако е необходимо. Засега следващата стъпка в нашия урок за WooCommerce 2019 е да изберете Let’s Go .

Стъпка 3: Изберете своите процесори за плащане

На следващата страница можете да решите какви плащания ще активирате за вашия онлайн магазин. По подразбиране можете да използвате Stripe и/или PayPal заедно с офлайн плащания като чекове и пари в брой:

Страницата за плащане на WooCommerce

Просто изберете опциите, които искате да използвате, и WooCommerce ще ги настрои. Можете също така да използвате разширения, за да добавите повече процесори за обработка на плащания към вашия магазин, за което ще говорим по-късно. 

Стъпка 4: Конфигурирайте вашите опции за доставка

След това ще намерите екрана за доставка :

Страницата за доставка на WooCommerce

Тук можете да решите колко клиенти ще бъдат таксувани за доставка. Можете да зададете една тарифа за предпочитаната от вас зона и друга за клиенти, които са на други места. Ако желаете, можете също да предложите безплатна доставка до една или и двете групи.

Стъпка 5: Прегледайте незадължителните добавки

На този етап сте конфигурирали всички основни неща за вашия онлайн магазин WooCommerce. Следващата страница на съветника за настройка ви представя няколко незадължителни добавки:

Страницата, препоръчана от WooCommerce

Всички тези инструменти могат да бъдат полезни, въпреки че никой от тях не е задължителен, за да управлявате вашия онлайн магазин. Предлагаме поне да проверите Storefront . Това е тема на WordPress, създадена специално за WooCommerce и може да направи настройката на вашия магазин по-бърза и лесна.

Стъпка 6: Инсталирайте приставката Jetpack (по избор)

Следният екран предлага и незадължителна добавка:

Страницата за активиране на WooCommerce

Jetpack е удобен WordPress плъгин, който предлага широк набор от функции. Това включва функционалност за сигурност, различни анализи и др. Може да бъде полезно допълнение към вашия WooCommerce магазин, но не е задължително – така че зависи от вас дали искате да го инсталирате или не.

Стъпка 7: Завършете процеса на настройка

Вашият WooCommerce магазин вече е готов:

Готовата за WooCommerce страница

Тук ще намерите редица полезни връзки. Можете да импортирате продукти в магазина си, да се върнете към таблото за управление на WordPress или да редактирате настройките, които току-що сте конфигурирали.

Най-вероятно обаче това, което ще искате да направите сега, е да започнете да добавяте продукти. За да продължите да следвате нашия урок за WordPress WooCommerce, продължете и изберете Създайте продукт сега.

Добавяне и управление на нови продукти в WooCommerce

След като инсталирате WooCommerce, ще намерите два нови раздела в страничното меню на таблото за управление. Те се наричат  WooCommerce (вашата зона за общи настройки) и Продукти (вашата зона за настройки на продукти).

За да започнете да настройвате вашия онлайн магазин, можете или да следвате връзката в края на съветника за настройка, или да отидете на Продукти > Добавяне на нов . Така или иначе, това ще ви позволи да добавите първия си продукт, като използвате познатия редактор на WordPress:

Пример за нов продукт на WooCommerce

Първото нещо, което трябва да направите, е да създадете заглавие и кратко описание на продукта. Ето как изглежда само заглавието и описанието в визуализация на живо:

Заглавие и описание на продукта WooCommerce

След като направите това, вие също ще искате да добавите информация за вашия нов продукт към WordPress. В следващите няколко раздела ще разгледаме как да го направите.

Добавяне на ключови подробности към вашия продукт

Ако превъртите надолу под редактора на публикации, ще видите две нови джаджи , които не се намират в обикновени публикации или страници. Първият е секцията с данни за продукта :

Секция с данни за продукти на WooCommerce

Тук можете да добавите всякакви подробности за вашия продукт. Най-отгоре можете да изберете дали продуктът да е виртуален (което премахва раздела за доставка ) и дали може да бъде изтеглен. След това в раздела Общи можете да въведете редовните и продажните цени (продажбите могат да бъдат чувствителни към времето).

Ако продавате дигитални продукти , ще трябва също да качите файла, който ще закупите, да персонализирате ограничението за изтегляне (оставете го празно, за да го маркирате като неограничено) и да зададете изтичане на изтеглянето (оставете го празно, за да го запазите достъпно за постоянно ):

Опции за продукти на WooCommerce за изтегляне

След това в раздела Наличност можете да управлявате наличността си, като въведете количеството на продукта, състоянието на наличността (в/изчерпана) и ако искате да разрешите резервни поръчки:

Раздел "Инвентаризация" на WooCommerce

Освен това можете да маркирате продукта като индивидуално продаден, което означава, че само един може да бъде закупен в една поръчка. Това е и мястото, където можете да въведете SKU на продукта (идентификационен номер), ако имате такъв.

Тук също има редица други полезни раздели. Разделът Доставка ще ви позволи да въведете теглото, размерите и класа на доставка на артикула. В раздела Свързани продукти можете да добавяте допълнителни продажби и кръстосани продажби, докато атрибутите ви позволяват да опишете характеристиките на продукта.

И накрая, в раздела Разширени можете да въведете персонализирани бележки за покупка, да дадете на продукта зададена позиция в менюто си и да активирате или деактивирате прегледите. Ако желаете, можете също да видите препоръчаните разширения под екрана Получаване на още опции .

Създаване на атрибути и променливи продукти

Както можете да видите, има много опции за добавяне на подробности към вашите WooCommerce продукти и пълното им персонализиране. Нека разгледаме по-подробно две от най-полезните опции в секцията с данни за продукта – атрибути и променливи продукти .

Атрибутите са ключови дескриптори за вашия продукт и те съобщават на потенциалните клиенти важна информация за него. Това може да включва цвета на артикула, материала, от който е направен, неговия размер или вид и др. Ако добавите тези подробности към продукта си в раздела Атрибути , те ще се покажат на страницата на продукта:

WooCommerce продукт с атрибути

Без значение какъв тип продукти продавате, атрибутите са полезни за съобщаване на жизненоважни характеристики по стегнат начин. Но какво ще стане, ако продавате и артикули, които се предлагат в множество опции? За целта можете да изберете опцията Променлив продукт :

Разделът Вариации на WooCommerce

Това ще ви даде достъп до нов раздел Вариации , където можете да създадете множество версии на вашия продукт, като използвате атрибутите, които вече сте присвоили. Така например, да приемем, че предлагате риза в червено, зелено и лилаво. Можете да добавите вариант за всеки цвят, след което да дадете на всеки уникално описание, цена и т.н.

Вашите клиенти ще могат да видят всички налични варианти на продуктовата страница:

WooCommerce продукт с вариации

Това улеснява посетителите да видят с един поглед всичко, което предлагате. Плюс това, това означава, че не е нужно да създавате отделни продуктови страници за леки вариации на един и същи артикул.

Персонализиране на вашия продукт Кратко описание

Под приспособлението за данни за продукта ще намерите също раздел с надпис Кратко описание на продукта :

 

Приспособлението за кратко описание на продукта WooCommerce

 

Тук можете да създадете кратък слоган, който ще се показва под заглавието на продукта. Можете да използвате това описание, за да подчертаете основните предимства на артикула и да включите една или повече ключови думи, за да помогнете на клиентите да го намерят при търсения.

След като персонализирате данните и описанието на вашия продукт, не забравяйте да разгледате и другите опции на продуктовата страница. Можете да добавите етикети към вашия продукт, да го поставите в категория и да включите представено изображение или дори цяла галерия с изображения.

Ето как може да изглежда вашият краен продукт в предния край:

 

Примерен продукт в WooCommerce

 

След като вашият продукт е готов, натиснете Публикувай, за да го активирате на вашия сайт. След това можете да повторите този процес, за да създадете допълнителни продукти, ако е необходимо.

Управление на вашите WooCommerce продукти

Вероятно ще включите редица артикули във вашия магазин WooCommerce, което означава, че ще имате нужда от лесен начин да ги управлявате. За щастие можете да направите това чрез раздела „Продукти“ в таблото си за управление.

Например, можете да изберете Всички продукти , за да видите всеки артикул, посочен в момента във вашия магазин. Можете да добавяте, редактирате и изтривате продукти тук, ако е необходимо:

 

WooCommerce продукти

 

В другите страници в секцията „Продукти“ можете да видите продуктовите си категории, етикети и атрибути. Всяка от тези страници изглежда като стандартната страница на WordPress Публикации > Категории и може да ви помогне да поддържате целия си инвентар организиран.

Как да персонализирате вашия WooCommerce магазин

По-рано в нашия урок за WooCommerce вие конфигурирахте няколко основни настройки за вашия онлайн магазин. Има обаче много повече опции за игра, които можете да намерите в новия раздел WooCommerce .

Тук можете да преглеждате поръчки, купони и отчети, както и да персонализирате настройки и да добавяте нови разширения. Нека преминем през всеки екран един по един.

Поръчки

Първо, страницата с поръчки показва списък с последните покупки във вашия магазин:

 

Страницата за поръчки на WooCommerce

 

Ако продавате цифрови продукти, тук няма какво да правите, освен да видите какво е купено напоследък. Ако обаче продавате физически стоки, тук можете да разберете какви продукти трябва да изпратите и статуса на вашите поръчки.

Купони

WooCommerce има няколко полезни опции за добавяне на нови купони към вашия магазин за електронна търговия. В раздела Купон можете да изберете Създайте първия си купон за достъп до екрана за редактиране:

 

Създаване на купон за WooCommerce

 

Можете да добавите код на купон и описание тук. След това разделът Общи ви позволява да редактирате основната му информация: типа на купона (процентна отстъпка, фиксирана отстъпка за количката или фиксирана отстъпка за продукт), неговата стойност, опции за безплатна доставка и датата му на валидност:

 

Екранът за ограничаване на използването

 

Под Ограничения за използване можете да зададете минимални разходи, които клиентът трябва да направи, за да потвърди купона. Можете също така да поставите отметка в квадратчето Само за индивидуална употреба , ако не искате клиентите да използват купона заедно с други оферти.

Тук можете да зададете дали купонът да се прилага само за артикули, които не се продават, както и да изберете продуктите и продуктовите категории, за които е приложим купонът. И накрая, можете дори да забраните използването на купони на определени имейл адреси.

Последният раздел, Ограничения за използване , ви позволява да определите колко пъти може да се използва купонът, както общо, така и за всеки клиент. След това просто публикувайте своя купон, за да го направите активен, и уведомете клиентите си за кода, от който се нуждаят.

Доклади

WooCommerce предлага и мощна вградена функция за проследяване. В раздела Отчети можете да видите диаграми и графики на вашите продажби, поръчки и разходи за доставка за различни периоди от време:

 

Разделът WooCommerce Reports

 

Всяка графика може да бъде ограничена до продажбите на определен продукт, категория или купон. В подраздела Клиенти можете също да видите придобиването на клиенти за същите периоди от време.

И накрая, но не на последно място, ще можете да прегледате продуктите си с малко наличност, изчерпани и най-заредените продукти в подраздела Наличност . Всички тези данни могат да бъдат експортирани като CSV лист, ако е необходимо.

Настройки

Тук WooCommerce става наистина впечатляващ. В екрана с настройки можете да персонализирате почти всеки аспект от вашия магазин за електронна търговия. Елементи като поставянето на вашия разделител за „хиляди“, целият процес на плащане, опциите за имейл и много други могат да бъдат пригодени да отговарят на вашите нужди.

В този раздел разделът Общи обхваща основната информация за вашия магазин, включително неговата валута, места за продажба и опции за показване:

Общи настройки на WooCommerce

 

Друга забележителна опция тук е Активиране на данъчни ставки и изчисления . Ако поставите отметка в това квадратче, ще получите достъп до скрит преди това раздел Данъци :

 

Данъчни настройки на WooCommerce

 

Тук можете да уведомите платформата дали цените, които въвеждате за вашите продукти, ще включват данъци или не. В последния случай можете да накарате WooCommerce да изчисли данъчните ставки вместо вас въз основа на адреса на вашия магазин, адреса за доставка на клиента или адреса за фактуриране на клиента.

Също така ще можете да конфигурирате как данъците ще се прилагат към разходите за доставка и дори да определите дали те ще бъдат закръглени. След това можете да персонализирате начина, по който цените и данъците се показват в предния край и по време на процеса на плащане.

Вашите продуктови данни, включително измервания, рецензии, подробности за наличността, методи за изтегляне и дори бутони за добавяне към количката, могат да бъдат персонализирани в раздела Продукти :

 

Настройки на WooCommerce продукти

 

Доставката е мястото, където можете да конфигурирате своите зони за доставка и цени:

 

Настройки за доставка на WooCommerce

 

Можете също така да персонализирате начина на изчисляване на доставката и да изберете каква ще бъде дестинацията за доставка по подразбиране. Ограничаването на наличността на вашия магазин само до определени държави също е възможно.

Разделът Плащания ви показва кои процесори за обработка на плащания са налични и активни във вашия магазин:

 

Настройки за плащания в WooCommerce

 

Тук можете да активирате и деактивирате каквито опции за плащане желаете. Освен това ще намерите удобни връзки за персонализиране на настройките за конкретни процесори.

След това, акаунти и поверителност контролира различни аспекти на изживяването на вашите клиенти:

 

WooCommerce акаунти и настройки за поверителност

 

Можете да настроите политика за поверителност и плащане, да конфигурирате как ще се съхраняват и задържат клиентските данни и др.

Освен това имате различни опции за това как ще се обработват плащанията на клиентите. В секциите За плащане за гости и Създаване на акаунт можете да определите дали посетителите ще могат да правят поръчки като гости (т.е. без да влизат в акаунт).

След това можете да решите дали те ще имат опцията да влязат и/или да създадат нов акаунт по време на процеса на плащане. Можете дори да им предоставите автоматично генерирани потребителски имена и пароли, за да ускорите процеса на регистрация.

В раздела Имейли можете да персонализирате всичко свързано с поддръжката на клиенти:

 

Настройки за имейли на WooCommerce

 

В горната част на този екран ще намерите списък с имейл известия, които се изпращат чрез WooCommerce в отговор на конкретни задействания (като например направена или отменена поръчка). Можете да щракнете върху някой от тези имейли, за да ги активирате/деактивирате, както и да персонализирате съдържанието им:

 

Персонализиране на имейли на WooCommerce

 

Тук дори ще намерите инструкции за редактиране на имейл шаблоните , ако ви е удобно да използвате HTML. Можете да копирате файла на имейла в папката на вашата тема, след което да направите каквито промени желаете. Като алтернатива можете да създадете свои собствени персонализирани имейл шаблони .

По-долу можете да конфигурирате няколко глобални настройки за всички имейли, изпратени от вашия WooCommerce магазин. Това включва име и адрес на „от“, текст в долния колонтитул и дори цветове и фонове.

И накрая, в раздела Разширени можете да активирате REST API, да конфигурирате ключове, приложения и уеб кукички и да изпълнявате други задачи от по-ниско ниво:

 

Разширени настройки на WooCommerce

 

Всички тези настройки могат да се персонализират и променят, когато пожелаете, и вашият магазин ще се актуализира автоматично.

 

 

Статус

След това нека разгледаме накратко раздела Състояние:

Разделът Статус на WooCommerce

Цялата ви информация за задния край може да бъде намерена тук, като вашия WooCommerce/PHP/MySQL/и др. версия , ограничения на размера, регистриране и др.

В подраздела „Инструменти“ на същата страница можете да изчистите кеш паметта на уебсайта си за множество променливи, да изчистите стари данни и дори да върнете настройките на магазина си към техните настройки по подразбиране.

Разширения

Един от атрибутите, които правят WordPress най-популярната система за управление на съдържанието (CMS) на планетата, е общността зад нея. Има хиляди теми и десетки хиляди добавки, които можете да използвате, за да персонализирате уебсайта си. Нещо повече, почти 100% от тях са предоставени от потребители.

Това важи и за WooCommerce, макар и в по-малък мащаб. Можете да намерите много инструменти за разширяване на вашия магазин, добавяне на нови опции и функции и персонализиране на външния му вид в раздела Разширения и другаде:

Разделът Разширения на WooCommerce

Например, докато можете да използвате WooCommerce с всяка тема, може да ви помогне да изберете такава, която е предназначена за приставката. Storefront е чудесно място да започнете, но има много други опции в директории като ThemeForest :

Селекция от теми на WooCommerce

Можете също така да проверите магазина за разширения на WooCommerce , който включва както опции, създадени от разработчици, така и опции от трети страни:

Магазинът за разширения WooCommerce

Има разширения за добавяне на нови опции за доставка към вашия магазин, активиране на абонаменти , персонализиране на процеса на плащане, интегриране на имейл и маркетинг в социалните медии и много други. Можете също да намерите безплатни и платени разширения, които ви позволяват да предлагате допълнителни процесори за плащане на вашите клиенти, като Square и Amazon Pay .

И накрая, ще намерите и много добавки, предназначени да разширят Woocommerce по различни начини. Само за един пример, приставката Braintree For WooCommerce ви позволява да приемате всички видове плащания във вашия магазин:

Плъгин Braintree For WooCommerce

С други думи, ако искате да промените нещо относно начина, по който работи вашият WooCommerce магазин, има вероятност да го направите, като просто намерите правилния инструмент.

Редактиране на шаблони на WooCommerce

Между вградените настройки на WooCommerce и многото разширения и плъгини, налични за него, имате голяма гъвкавост по отношение на това как работи магазинът ви. Ако обаче сте по-напреднал потребител и искате да извършите свои собствени персонализации, добро място да започнете е да редактирате шаблонните файлове на WooCommerce.

Това ще ви позволи да промените начина, по който работят ключовите функции, като клиентските колички и процеса на плащане. Моля, имайте предвид, че това е рискован процес, особено ако сте начинаещи в работата директно с файловете на теми и добавки. Преди да започнете, направете резервно копие на вашия сайт.

След това ще трябва да осъществите достъп до сайта си с помощта на клиент за защитен протокол за прехвърляне на файлове (SFTP), като например FileZilla . Намерете главната папка на вашия сайт (често наричана public_html или именувана на вашия домейн) и отворете wp_content/plugins/woocommerce :

Папката WooCommerce във FileZilla

В тази директория ще намерите папка, наречена шаблони . Отворете го и ще видите списък с всички шаблони, които в момента са активни за вашия магазин:

WooCommerce шаблони във FileZilla

На този етап можете да отворите всеки шаблон, който харесвате, и да започнете да правите промени . Например, ако искате да направите промени в страницата „Благодаря“, която се появява, след като клиент е направил поръчка, можете да отворите папката за плащане и да намерите файла thankyou.php . След това можете да го изтеглите, редактирате или добавите елементи, както сметнете за добре, и да го качите отново на вашия сървър.

WooCommerce хостинг

Когато управлявате онлайн магазин, времето е буквално пари. Ето защо е важно да имате бърз и надежден хост на WordPress, за да осигурите по-дълъг период на работа, по-високи проценти на реализация и по-добра възвръщаемост на инвестициите (ROI).

В България ние използваме Суперхостинг. Абсолютно надежден съпорт, скорост и чудесни цени. Но има още много опции като Bluehost или GoDaddy,

СуперХостинг

Резюме

WooCommerce е, без никакво съмнение, най-доброто безплатно решение за електронна търговия за WordPress. Отвън плъгинът има феноменални статистики. Въпреки това, истинската му сила се разкрива едва когато се задълбочите в многото опции на плъгина .

Допълнителни ресурси

Вижте как да инсталирате WordPress тук.

 

Ако пък сте решили, че WooCommerce не е вашето решение, може да видите как да инсталирате PrestaShop от тук.

MOXX Admin

За автора

Call Now Button