PrestaShop - 3 метода за инсталация | MOXX Advertising

флаг на Великобритания

PrestaShop - 3 метода за инсталация стъпка по стъпка

3 основни метода за инсталация на PrestaShop

prastashop лого

Това е общо ръководство за инсталация на PrestaShop. Въпреки това, важно е да отбележим, че процесът може да се различава в зависимост от вашата хостинг среда и инструментите, които използвате. Винаги следвайте инструкциите, предоставени от PrestaShop и вашия хостинг доставчик, и правете редовни бекъпи на вашите данни за сигурност.

Обща информация

Това е общо ръководство за инсталация на PrestaShop. Въпреки това, важно е да отбележим, че процесът може да се различава в зависимост от вашата хостинг среда и инструментите, които използвате. Винаги следвайте инструкциите, предоставени от PrestaShop и вашия хостинг доставчик, и правете редовни бекъпи на вашите данни за сигурност.

Какво е PrestaShop?

PrestaShop е една от водещите отворени платформи за електронна търговия, създадена през 2007 година. Тя предоставя инструменти и функционалности, които позволяват на потребителите да създават и управляват онлайн магазини. PrestaShop е базирана на PHP и използва MySQL база данни.

Prestashop CMS

 

Характеристики и функции

PrestaShop е достъпна за сваляне и инсталиране безплатно. Това прави платформата популярен избор сред малки и средни предприятия, които търсят решение за електронна търговия с надеждни функции и гъвкавост за персонализация.

 

 • Управление на продукти: Позволява на потребителите да добавят, редактират и управляват продуктовия каталог, включително описание, цени, наличности, изображения и други атрибути.
 • Управление на поръчки: Предоставя инструменти за обработка на поръчки, проследяване на доставки, генериране на фактури и управление на връщания.
 • Управление на клиенти: Позволява съхраняване на данни за клиентите, управление на профили, отстъпки, програми за лоялност и комуникация с клиентите.
 • Управление на плащания: Поддържа различни методи за плащане, включително кредитни карти, PayPal, банков превод и други.
 • Управление на доставки: Предоставя възможности за настройка на доставчици, разходи за доставка, проследяване на пратки и генериране на етикети за доставка.
 • Мултиезикова и мултивалутна поддръжка: Позволява на потребителите да създават магазини на различни езици и валути, подходящи за глобалния пазар.
 • Теми и модули: Предлага богат набор от теми и модули, които потребителите могат да използват за персонализиране и разширяване на функционалността на своите магазини.
 • SEO оптимизация: Има вградени инструменти и настройки за подобряване на SEO (Search Engine Optimization) на магазина, което помага за видимостта му в търсачките.
 

Методи за инсталация

Ако търсите как да инсталирате PrestaShop, сте попаднали на правилното място. С милиони изтегляния и хиляди магазини винаги се изискват уроци за инсталиране. За щастие има много ресурси онлайн, които да ви помогнат да инсталирате PrestaShop. Можете да инсталирате чрез инсталатори с едно кликване, предоставени от вашия хостинг доставчик, или можете да го инсталирате ръчно чрез MySQL и FTP. И накрая, можете да инсталирате локална версия на PrestaShop на вашето лично устройство за целите на тестване или разработка. В тази статия ще предоставим изчерпателно ръководство за това как да инсталирате PrestaShop.

1. Ръчна инсталация чрез MySQL и FTP : Ако ви е удобно да работите с MySQL и FTP, можете да инсталирате PrestaShop ръчно. Този процес ще изисква някои основни технически умения, като например създаване на база данни и качване на файлове на вашия сървър чрез FTP. Разбира се, ще предоставим подробни стъпки и за двата процеса по-долу в ръководството.

Този метод на ръчно инсталиране ще бъде разгледан в „ Метод 1” на тази статия.

2. Инсталиране с едно кликване с хостинг доставчик : Ако имате хостинг акаунт, който предоставя инсталационни скриптове на PrestaShop, това е най-лесният начин да инсталирате PrestaShop. Просто потърсете в документацията на вашия хост или се свържете с техния екип за поддръжка за инструкции как да инсталирате с помощта на скрипта с едно щракване. Softaculous е най-известният автоматичен инсталатор и това е и този, който ще разгледаме в това ръководство.

Ако не можете да видите инсталатори с едно щракване на вашия хостинг панел, свържете се с поддръжката на вашия хостинг за помощ. Ако сте на специализиран хостинг, не винаги е така да имате такива пакети на вашия сървър, докато споделеният хостинг обикновено има налични инсталатори с едно кликване.

Този метод на инсталиране с едно щракване ще бъде разгледан в „ Метод 2“ на тази статия.

3. Локална инсталация : Локална инсталация е тази, която е инсталирана на вашето лично устройство, а не на хостван сървър. Инсталациите на Localhost са чудесни за целите на тестване или разработка, тъй като не изискват да плащате за хостинг услуги. Можете да създадете локална инсталация с помощта на MAMP, WAMP, Laragon, EasyPHP или XAMPP. Няма да навлизаме в подробности относно инсталацията на localhost, тъй като това вече е разгледано в техническо ръководство от PrestaShop devdocs . Препоръчваме ви да използвате Laragon във всеки случай.

Ако не знаете как да направите това, свържете се с поддръжката на вашия хостинг за помощ.

Метод 1: Ръчно инсталиране на Prestashop чрез mysql и ftp

Каквато и версия на PrestaShop да искате да инсталирате, инсталационният процес работи по същия начин. В това ръководство ще разгледаме инсталирането на най-новата версия на PrestaShop.

Преди инсталиране се уверете, че вашият сървър има правилните изисквания за конфигурация. В повечето случаи ще работи перфектно. Ако се съмнявате, изпратете изискванията на вашия хостинг доставчик и го попитайте дали поддържа изискванията.

Изтегляне на PrestaShop​

За да започнете процеса на инсталиране на PrestaShop, изтеглете най-новата версия от уебсайта на PrestaShops. Това ще ви даде .zip файл, който съдържа всички необходими файлове.

Когато щракнете върху „Изтегляне“, ще получите най-новата версия на PrestaShop. Ако по някаква причина искате да инсталирате по-ниска версия на PrestaShop, можете да щракнете върху връзката „ Всички версии “, за да видите другите версии на PrestaShop.

www.prestashop.com

Качване на файловете на вашия сървър

След това разархивирайте този файл на работния плот на вашия компютър или друга локална папка, където съхранявате файлове, докато работите върху тях (следете къде се намира). След като отворите папката, която сте изтеглили от prestashop.com, съдържанието ще изглежда така.

PrestaShop

Тук имате две възможности:

 1. Разархивирайте файловете, преди да ги качите на вашия сървър
 2. Съхранявайте файла компресиран и го качете на вашия сървър. Това ще работи добре, ако имате достъп до контролен панел, където можете да разархивирате zip файла от файловия мениджър.

 

Качване на zip файла на сървъра и разархивиране от файловия мениджър​

Първата опция е просто да плъзнете файла prestashop.zip във вашия сървър. Ще трябва да имате FTP за вашия сървър. Можете да използвате FileZilla като FTP програма. Най-вероятно основната ви папка се нарича „public_html“ и трябва да качите файла prestashop.zip там.

 • След като сте качили zip файла на вашия сървър, ако имате контролен панел, като Directadmin или Cpanel, отидете на контролния панел и влезте във файловия мениджър.
 • За DirectAdmin; Кликнете върху „Файлов мениджър“

 

Файлов Мениджър

 • Щракнете два пъти върху папката „public_html“, щракнете с десния бутон върху „prestashop.zip“ и щракнете върху „Разархивиране“.

 

Разархивиране

Има други контролни панели, които може да изглеждат различно или където трябва да го направите по различен начин, но обикновено всички работят по един и същи начин.

Разархивиране на папката на вашия локален компютър и след това качване на папката на вашия сървър

Вторият вариант е първо да разархивирате папката на вашия компютър и след това да качите папката на сървъра. След като разархивирате всички файлове, можете просто да плъзнете папката „prestashop“ в public_html чрез FileZilla.

Този процес може да отнеме от 5 минути до час (ако не и повече), в зависимост от скоростта на интернет.

filezilla_1

Ако имате контролен панел, препоръчваме ви да изпълните стъпка 1.b, тъй като методът за разархивиране от контролен панел е много по-бърз.

Създаване на базата данни​

Някои хостинг доставчици създават база данни за вас. Някои не го правят. Ако вече имате създадена база данни, пропуснете тази стъпка и отидете на стъпка 4, ако не, продължете да четете! Сега трябва да създадем база данни на вашия контролен панел, като изпълним следните стъпки:

 • cPanel : Влезте във вашия контролен панел. В този пример ще го направим с cPanel.
 • В секцията Бази данни щракнете върху MySQL® Database Wizard или MySQL помощник.

MySQL

 • На следващата страница въведете име на база данни (Ние използваме „prestashop“, но вие можете да го наричате както желаете) и след това създайте потребителско име на вашата база данни. Уверете се, че сте запомнили тази парола, тъй като ще ви трябва по-късно. Кликнете върху Създаване на база данни.
създаване на база
 • DirectAdmin : За да го направите DirectAdmin, щракнете върху MySQL Management.

 

Управление на базата

 • След това щракнете върху „Създаване на нова база данни“ в горния десен ъгъл и въведете име на база данни и генерирайте парола.
 • След това щракнете върху „Създаване на база данни“.

 

нова база данни
 • След като вече имаме създадена нашата база данни, ще продължим с инсталацията на PrestaShop.
 

Инсталиране чрез асистент за инсталиране

Ако сте инсталирали вашите файлове в основното ядро, както е показано по-рано в стъпка 2 (както стъпка 2.a, така и стъпка 2.б), тогава можете да получите достъп до вашата инсталация, като отидете на „yourdomain.com“. Това автоматично ще отвори асистента за инсталиране на PrestaShop.

prestashop installation assistant

Съвместимост на системата

Ако вашата система е съвместима с PrestaShop, тази стъпка автоматично ще бъде пропусната и ще бъдете пренасочени към стъпка 4 (Съхраняване на информация), ако има проблеми, ще бъдете подканени за точния проблем. Ако се съмнявате, попитайте вашия хостинг доставчик.

Добавяне на информация за уеб сайт

В тази стъпка трябва да добавите информация за вашия магазин. Това също е информацията, с която вашият магазин PrestaShop ще бъде настроен, така че се уверете, че сте попълнили всичко правилно. Всичко може да се промени по-късно. Вие също трябва да изберете дали искате PrestaShop да инсталира демонстрационни поръчки и демонстрационни продукти вместо вас.

информация за сайта

 • Име на магазин : Въведете името на вашия магазин. Това име ще се показва във фактурата, на уебсайта и т.н.
 • Основна дейност : Изберете основната дейност за вашия магазин. Това е само за статистически цели и не е задължително. Пропуснете го, ако желаете.
 • Инсталирайте демонстрационни данни : Изберете „Да“ или „Не“, за да изберете дали искате демонстрационни продукти и демонстрационни данни на вашия сайт. Ако за първи път използвате PrestaShop, препоръчваме ви да зададете Да. След това ще видите как изглежда поръчка, продукт, категория и т.н.
 • Държава : Изберете основната държава на вашия магазин.
 • Активиране на SSL : Ако имате активиран SSL във вашия домейн, задайте това на Да. Ако не, задайте го на „Не“.
 • Информацията под „Вашият акаунт“ се използва за създаване на основния бекофис акаунт на вашия магазин. Винаги можете да редактирате информацията и след това да добавите още акаунти/потребители.
 • Основна дейност : Изберете основната дейност за вашия магазин. Това е само за статистически цели и не е задължително. Пропуснете го, ако желаете.
 • Инсталирайте демонстрационни данни : Изберете „Да“ или „Не“, за да изберете дали искате демонстрационни продукти и демонстрационни данни на вашия сайт. Ако за първи път използвате PrestaShop, препоръчваме ви да зададете Да. След това ще видите как изглежда поръчка, продукт, категория и т.н. 
 • Държава : Изберете основната държава на вашия магазин.
 • Активиране на SSL : Ако имате активиран SSL във вашия домейн, задайте това на Да. Ако не, задайте го на „Не“.

 

Информацията под „Вашият акаунт“ се използва за създаване на основния бекофис акаунт на вашия магазин. Винаги можете да редактирате информацията и след това да добавите още акаунти/потребители.

Конфигуриране на база данни​

Почти сте готови!

Сега към техническата част. Помните ли в стъпка 3, когато създадохте база данни? Това е информацията, която трябва да използвате сега.

на базата

 • Адресът на сървъра на базата данни трябва да бъде „localhost“, освен ако не ви бъде предоставен друг адрес.
 • Името и потребителят на базата данни са тези, които сте създали по-рано, както и паролата.
 • Запазете префикса на таблицата „ps_“, освен ако вече нямате инсталация prestashop в същата база данни със същия префикс. В този случай трябва също да премахнете отметката от опцията „Изтриване на съществуваща таблица“. Ако това е нова инсталация, оставете опциите така, както са, и натиснете бутона „Тествайте връзката си с база данни сега!“. Ако се получи, ура! Вече сте на едно натискане на бутон от инсталирането на PrestaShop.
 • Натиснете бутона Напред и да започваме…

Инсталиране на магазина

Процесът на инсталиране обикновено не отнема повече от 3-5 минути. Ще можете да следвате лентата за напредъка, за да видите състоянието на инсталацията.

 • След като инсталацията приключи, ще видите този екран с информация за вашия бек офис и връзка към вашия бек офис.

 • Вашият магазин PrestaShop вече е готов за използване! 
 • Можете да кликнете върху „Открийте вашия магазин“, за да видите как изглежда интерфейсът, и „Управлявайте вашия магазин“, за да влезете във вашия бекенд. Когато щракнете върху „Управление на вашия магазин“, ще бъдете помолени да премахнете папката /install. Можете да премахнете тази папка чрез файловия мениджър (в Cpanel или DirectAdmin) или чрез FTP с FTP клиент като FileZilla.
 • Чрез Filezilla просто щракнете с десния бутон върху папката /install и натиснете „Изтриване“.

 

изтриване

Изтриването на инсталационната папка обикновено отнема 1-2 минути.

 • След като бъде изтрито, върнете се в бек офиса и опреснете страницата. Сега ще видите страницата за вход, където можете да влезете в своя прясно инсталиран PrestaShop.

Метод 2: Инсталация през cpnel на хостинг доставчик

Първото ръководство обхващаше „ръчния“ начин за инсталиране на PrestaShop. В това ръководство ще научите как да инсталирате PrestaShop само с няколко кликвания. Както бе споменато в началото, изисква вашият сървър да има инсталатор с едно кликване, за предпочитане Softaculous.

Можете да попитате вашия хостинг доставчик или просто да влезете в контролния панел на вашия хостинг и да потърсите инсталатор с 1 щракване. Ако видите „Softaculous Auto Installer“; щракнете върху него.

softaculous

 • Изберете „Електронна търговия“ от менюто и щракнете върху PrestaShop.

 

softaculous

 • Кликнете върху синия бутон „Инсталиране“ по-горе, който ще ви отведе до бързата инсталация.

 

Исталация

 • На следващия екран можете да изберете следните опции:

 

Бърза Инсталация на PrestaShop

 

 • Изберете домейна, на който искате да инсталирате PrestaShop.
 • Изберете версията, която искате да инсталирате
 • Въведете името на Store и папката admin (наречете го нещо, което не е „admin“ или „admin123“, а нещо, което не е толкова достъпно, като „psadminoffice“ и т.н.).
 • Въведете данните за вашия акаунт.
 • След това натиснете бутона „Инсталиране“.

 

Статус на инсталациоята на PrestaShop

Готова Инсталация на PrestaShop

Това е – Готово!

Всичко е инсталирано за вас и сте готови да използвате PrestaShop. Този метод очевидно е много по-бърз и по-лесен от Ръководство 1, така че използвайте това ръководство, ако имате наличен инсталатор с 1 щракване на вашия сървър. 99% от всички споделени хостинг услуги го имат и ако използвате различен хостинг план, попитайте вашия хостинг доставчик.

Ето го, сега знаете как да инсталирате PrestaShop практически навсякъде. Ако имате въпроси, мястото, където да отидете, е нашият специален форум за инсталиране на PrestaShop . Вашите мениджъри и модератори на общността са активни и готови да помогнат. Повечето от проблемите, които ще срещнете при инсталирането, са проблеми от страна на сървъра, обикновено разрешения.

Ето защо е най-добре да използвате хостинг доставчик с PrestaShop. Инсталирането на PrestaShop е само първата стъпка, за да превърнете идеята си в печеливш успех онлайн.

Често задавани въпроси относно инсталирането

 • Трябва ли ми техническа грамотност за инсталирането на PrestaShop?
  Може да е трудно, ако нямате технически познания, препоръчваме ви да използвате инсталатор с 1 щракване. Повечето хостинг компании имат инсталатори с едно кликване и не сте сигурни, че можете да попитате вашия хостинг доставчик.
 • Как да инсталирам PrestaShop на моя компютър?
  PrestaShop направи специално ръководство за това как да инсталирате PrestaShop локално.
 • Безплатен ли е PrestaShop?
  Да, PrestaShop е с отворен код и 100% безплатен за инсталиране. Все пак трябва да платите за хостинг, но освен това е добре да отидете почти без разходи, като използвате PrestaShop.
  Можете да подобрите магазина си, като проверите PrestaShop Addons , където ще намерите хиляди модули за PrestaShop.
 • Мога ли да получа помощ при инсталирането?
  Да, ако не сте сигурни как да инсталирате, можете или да помолите вашата хостинг компания да ви помогне да инсталирате, или ние да ви съдействаме по стъпките.
 • Готов ли е PrestaShop за използване след инсталиране?
  Ще трябва да настроите вашите продукти, категории, метод на плащане, метод на доставка и т.н., както с всичко друго. Повечето от настройките са доста лесни и след като инсталирате PrestaShop и влезете за първи път, има обиколка с екскурзовод, която ще ви помогне с всичко това.
 • Може ли PrestaShop да се използва и за B2B?
  Да, това е абсолютно възможно. Някои собственици на магазини решават да стартират своите B2C и B2B на PrestaShop, докато други го отделят и инсталират една инсталация за B2C и друга за B2B.

 

Ако това ръководство Ви е харесало и искате да научите как да инсталирате WordPress, вижте повече тук.

Месечна техническа поддръжка на сайт

SOS

помощен

60лв

месечно *

BASE

базов

110лв

месечно *

PRO​

популярен

145лв

месечно *

BISUNESS

оптимален

210лв

месечно *

Защо уебсайтовете се нуждаят от текуща поддръжка?

Не подценявайте техническата експертност и се доверете на специалистите, изследващи всеки ден нови модули, тяхното използване и възникналите грешки. Всеки ден решаваме подобни проблеми, възникнали по редица причини.

Заплахи за сигурността

Новите актуализации варират от незначителни корекции на грешки до сериозни корекции за сигурност, които, ако бъдат оставени без надзор, могат да направят уебсайта ви уязвим за атаки.

Нови функции и актуализации

Ако вашият сайт не е в съответствие с най-новите приети протоколи и стандарти, вероятно ще изпитате проблеми със скоростта, достъпността и общата функционалност и ще бъдете санкционирани от алгоритмите за търсене.

Скорост на зареждане на страницата

Някои от най-големите предимства в производителността са резултат от уебсайт на WordPress, който е напълно актуален

Условия за ползване
 • Тази услуга изисква постоянна комуникация
 • Ние можем да предложим план за всеки месец, но в крайна сметка ще следваме вашия приоритет. Някои основни актуализации обаче трябва да бъдат извършени преди всичко останало
 • Всеки пакет има определено количество  часове. За допълнителни услуги е необходимо закупуване на допълнителни часове
 • Ще трябва да получим достъп до вашия сървър (както FTP, така и WP-Admin) и може да се наложи да променим съществуващите настройки
Нашата мисия

В тази бързо се меняща уеб среда, която изисква поддръжка на скоростта, точността и ефективността на сайтовете, няма нужда собствениците на онлайн бизнес да се тревожат за това. Ние сме организирали  тази услуга за всички, в която нашият професионален и технически екип ще отговори на всяка ваша потреба и ще спести време и пари. Нашата помощ е на разположение  ще ви помогнем във вашите интернет начинания на всякакъв възможен начин. Ние сме тук, за да ви помогнем да си направите работата по-лесна. За да направите това, просто се свържете с нашия екип.

Свържете се с нас и задайте своите въпроси… ще отговорим на всеки един от тях.

*Всички цени са без ДДС.
*Фактурите се заплащат в началото на месеца
*Промени и корекции се извършват до 48 часа от подаването
*Комуникацията и подаването на информация и корекции се подава само по имейл.
*Спазваме всички нормативни и законови изисквания за поверителност към информацията, до която ни се предостави достъп.

Ръководства за SEO оптимизация и уеб сайтове

Новини от света на SEO

SEO оптимизацията е щафета с променящи се правила. Какво се променя при класирането в Google? Кой са най-новите практики за техническа оптимизация на сайт? Какво да промените, за да запазите позицията си при търсене в Google? Стараем се да бъдем актуални и да ви информираме за важните промени и актуализации. Следвайте ни във Facebook и Linkedin за актуална  и полезна информация

Google Performance Max
Всичко за Google Performance Max

Google Performance Max- Научете какво отличава „Максимална ефективност“ от другите кампании в Google Ads и как може да стимулира реализации и да увеличи максимално възвръщаемостта на инвестициите.

Google актуализация
Мина основната Google актуализация

Пускането на актуализацията отне 16 дни – надяваме се, че сте забелязали само увеличения на видимостта.

Google Ads
5 скрити области на Google Ads​

Открийте неизползвания потенциал на Google Ads с тези по-малко известни инструменти – от динамичен ремаркетинг до сезонни корекции.

SEO
Използване на ChatGPT за стимулиране на техническо SEO

Научете как ChatGPT помага да рационализирате вашите технически SEO усилия, включително със схема, мета описания, правила за пренаписване на .htaccess и др.

MOXX Admin

За автора

Стартиране на абонаментен план

Имате въпрос към нас?

Стартиране на абонаментен план

Стартиране на абонаментен план

Стартиране на абонаментен план

Call Now Button