Google Analytics 4 - конфигурация и отчитане | MOXX Advertising

флаг на Великобритания

Google Analytics 4 за Вашия бизнес

Днес е немислимо да правим онлайн бизнес без Google Analytics 4 – просто няма да се получи без измерване на резултатите. За щастие, имаме мощни инструменти, които можем да използваме във Ваша полза и да настроим рекламните акаунти, така че да работят за Вас. Google Analytics 4 е един от тези сигурни оръжия.

Google Analitycs 4

Google Analytics 4 - коректен анализ на данни

Google Analytics 4 е най-новата версия на Google Analytics. Това е изцяло ново поколение уеб анализи, които ще позволят на търговците да анализират ефективно важни показатели за използването на клиентите, а не само да проследяват трафика.

Google Anlytics 4 помага на бизнесите да разберат действията на потребителите, да подобрят рекламните си кампании, да пренастроят стратегията си, да измерят възвращаемостта на средствата от онлайн бизнеса си и още много други важни детайли като ниво на заинтересованост към бранда, кликаемост (CTR), посещаемост и дори може да се откроят ясно приоритетните интереси на най-добрия потребителски профил.

Бизнес ползи от Google Analytics 4

Ползите, които ще донесе на Вашия бизнес, правилното използване на гугъл аналитик са безспорно дългосрочни. Ефективният подход и приложената стратегия на всяко ниво в дигиталния маркетинг ще задействат т.нар. “колело”, което от своя страна – за бизнеса означава само едно – повече и повече печалба. Разбира се, тези резултати са постижими само ако работите с надежден партньор и екип специалисти.

Екипът ни развива не само теоретичните знания и тънкости, а и практическата ни база, която постоянно надграждаме, за да радваме клиентите си с максимално добри резултати. Начинът ни на работа изисква постоянство, редовно анализиране, прогнозиране, стратегически мениджмънт и вземане на подходящи решения, така че Вие да бъдете удовлетворен от нашата експертиза и професионална работа.

Какво ще ни предостави Google Analytics 4

Google Analytics 4 обвързан с  Google Ads ще ви даде солидна и коректна статистика за:

 • Какъв брой посетители сте имали на вашият уеб сайт, както в реално време, така и за минали периоди.
 • От къде са посетили клиентите вашия уеб сайт – органично търсене, директно посещение, социална медия, имейл маркетинг, връзка от друг сайт… реклами в Google Ads
 • Какво е съотношението на нови спрямо завърнали се посетители
 • Приходи от реклами в Google Ads и реализирани поръчки
 • Пътят на потребителя, брой разгледани страници, време на ангажираност…
 • Приходи от електронна търговия разпределени по различните канали на реализация.
 • Допълнителни данни за телефони обаждания, попълнени форми, търсене на продукти и др.

 

Отчитане на данни с Google Anlytics 4

Разликите между GA4 и Universal Analytics

Google Analytics 4 има ново табло за управление

Първата промяна, която вероятно ще забележите, е изцяло нов външен вид и дизайн. Преминава се към една по-изчистена и структурирана линия и много от отчетите, с които сте свикнали, ги няма или са преместени. Навигационната лента вдясно включва бутони за начало, отчети, проучване, реклама, конфигуриране и библиотеката.

В долната част, под Insights, ще видите прогнозни прозрения, базирани на AI на Google. 

Основните измервания са събитията

С Universal Analytics показванията на страници бяха най-важният показател. С Google Analytics 4 всички измервания са събития. Вместо да виждате обобщени данни, сега можете да получите по-пълно разбиране за това как потребителите взаимодействат с вашето приложение и уебсайт.

Какво означава това? Все още можете да преглеждате отчитане на ниво сесия, но възможността да го разбиете по взаимодействие означава по-задълбочени отчети и прозрения.

В Гугле Аналитик  имате нов набор от метрики. Те включват показатели за ангажираност като:

 • брой сесии
 • степен на ангажираност
 • време на ангажираност

Той също така проследява редица други измерения, включително приписване, демографски данни, събития и т.н.

Това е голяма промяна, но всъщност ще улесни проследяването на клиентите по време на тяхното пътуване. Първоначално GA4 приемаше, че показванията на страници са най-важният показател – това вече не е вярно. Новите параметри може да имат крива на обучение, но ще имате достъп до повече данни.

Предвиждащи показатели в Google Анализ 4

Google Analytics автоматично предлага обогатен набор от данни благодарение на машинното си учение, което предвижда бъдещото поведение на Вашите потребители. Използвайки предвиждащите показатели, Вие получавате повече информация за клиентите си, като събирате структурирани данни за събитията:

 • Вероятност за покупка
  Вероятността потребител, който е бил активен през последните 28 дни, да регистрира конкретно събитие, водещо до реализация, в рамките на следващите 7 дни.
 • Вероятност за напускане
  Вероятността потребител, който е бил активен в приложението или сайта Ви през последните 7 дни, да не бъде активен през следващите 7 дни.
 • Предвиждани приходи
  Приходите, очаквани от всички реализации от покупки в рамките на следващите 28 дни от потребител, който е бил активен през последните 28 дни.

Повече контрол на данните от електрона търговия

GA4 дава възможност за персонализиране на таблото за управление, като ви позволява да виждате отчетите, които са най-важни за бизнеса ви. Така че да произвеждате персонализирани изгледи на данните, които сте събрали.

Също така можете да създавате сегменти въз основа на задействащите събития на уебсайта или приложението ви. Това позволява по-точно да следите взаимодействията с клиентите.

Например, можете да изградите сегменти за всички събития с реализация, настъпили в определено местоположение. Тези функции позволяват да предоставите по-подробен изглед на потребителите и начина на поведение.

Проследяване на активност в различни платформи

Какво се случва, когато хората използват повече от една платформа? Проследяването на потребителите в различни платформи беше трудно с предишната версия на Гугъл Аналитик.

Google Analytics 4 проследява данните от мрежата и приложенията в една собственост. Следенето в различни платформи ви позволява да видите пътя на потребителя от първата до последната точка — от платформа на платформа.

С помощта на Google Analytics 4 можете да проследявате цялото потребителско изживяване, включително придобиване, ангажиране, придобиване на приходи и задържане.


Проследяване на потребител в различни платформи с Google Analytics

Как да настроите Google Analytics 4

Създаване на собственост

 • Ако нямате съществуващ акаунт в Google Analytics, трябва да създадете такъв. Когато започнете да създавате нов акаунт, Google по подразбиране прави Google Анализ 4 като нова собственост.

 

Създаване на нова собственост в Google Analytics

 

 • Изберете име на собствеността, часова зона и валута.
  На този етап трябва да вземете решение за опциите за споделяне на данни. Важно е да се отбележи, че поставянето на отметки в квадратчетата за „Демографски данни“ и „Отчети за интереси“ може да предостави ценна информация. След като сте готови, щракнете върху „Напред“. След това дайте име на собствеността си и изберете „Часова зона за отчитане“ и „Валута“. Преминете към следващата стъпка, като щракнете върху „Разширени опции“.

 • Активирайте Universsl Analytics 4

  Щракнете върху „Показване на разширени опции“ от предишната стъпка и активирайте опцията „Създаване на Universal Analytics“, за да използвате паралелно проследяване засега. След това въведете URL адреса на уебсайта си и щракнете върху „Напред“.

 • Следват стъпки включващи подробности за вашия бизнес. Изберете опцията, подходяща за вас, като вида на индустрията, размер на бизнеса и как възнамерявате да използвате Google Analytics 4.
 • Щракнете върху „Създаване“, след като изберете всички подходящи опции за създаване на собственост на GA4 под нов акаунт в Google Анализ.

 • Поставете отметка в съответните квадратчета, за да приемете Условията за обработка на данни, както се изисква от GDPR и Условията за защита на данните на администратора на измерване – администратора.

 • Приемането на условията ще ви отведе до екрана „Подробности за уеб потока“ , където можете да намерите ID на измерването в горния десен ъгъл.

Настройване на Google Analytics 4

 • Настроите своя поток от данни. Ако добавяте Google Analytics 4 към уебсайта си, тогава под "Изберете платформа" изберете WEB/Мрежата. 

 

Настройка на потока на данни в Google Анализ

 

 • На следващата стъпка ще настроите своя нов поток от данни. В полето URL адрес на уебсайт ще поставите вашия уебсайт, а след това за името на потока ви препоръчваме просто и описателно наименование, което включва и думата „уебсайт“, тъй като това е потокът от данни за вашия уебсайт. 

 

Настройка на потока на данни в Google Analytics

 

 • Ще видите раздел за подобрено измерване. 
  GA4 се основава на събития и това ви пита дали искате GA4 автоматично да проследява и отчита тези често срещани събития като показвания на страници, превъртания, изходящи кликвания, търсене в сайта, ангажираност с видеоклипове и изтегляния на файлове.

  Ако отидете до иконата на зъбно колело, можете да включите или изключите какво ще се измерва автоматично.  


След като приключите, щракнете върху Създаване на поток. 

Как да добавите код за проследяване на GA4 към уебсайт, без да използвате Google Tag Manager

За да събирате данни на вашия сайт, трябва да добавите кодов фрагмент. Този кодов фрагмент се нарича „Глобален маркер на сайта (gtag.js)“. В изходния файл на вашия уебсайт обикновено можете да намерите това, като потърсите <!– Глобален маркер на сайта (gtag.js) – Google Анализ –>. 

Разбирането какво представлява този кодов фрагмент и как да го намерите ще ви помогне да решите следващата стъпка, която да предприемете, за да добавите своя идентификатор за измерване в Google Анализ 4 към уебсайта си. 

Отидете на Конфигуриране настройките на маркера, за да видите двете опции за добавяне на вашия идентификатор на измерване. 

Настройка на маркера в гугле аналитик

 

Настройка на маркера в Google Analytics

 

Настройка на маркера в Google Анализ

Копирайте кодовия фрагмент в този раздел и го добавете към всяка страница на уебсайта си, по-специално в секцията <head> на HTML

Ако не искате да добавяте кодовия фрагмент към всяка страница ръчно, тогава изберете по-бърз начин, като го добавите към вашата основна страница. Настройките и елементите на вашата основна страница обикновено се пренасят към вашите страници и шаблони на страници. 

Добавянето му към маркирането на вашата главна страница или шаблон на главна страница ще го пренесе към всички други страници на вашия сайт. Това обикновено изисква програмист, но ще ви спести много време. 

Някои системи за управление на съдържанието имат по-лесен начин да го направят или може да имат конкретни инструкции за добавяне на код към заглавен таг на страница, така че проверете документацията на CMS, за да се уверите, че го правите правилно. 

Как да настроите Google Analytics 4 с Google Tag Manager

Google Tag Manager е чудесен инструмент. Позволява ви да измервате всички видове взаимодействия с уебсайтове, без да се налага да разчитате на програмист да добави код към вашия сайт. 

Ако не сте използвали GTM преди, тогава ще трябва да настроите акаунт, контейнер и ще трябва да инсталирате контейнера (фрагмент от код) на вашия сайт. Първоначалната настройка може да изисква помощ от програмист. 

След като добавите кодовия фрагмент на Google Tag Manager към сайта си и изпълните стъпките за инсталиране на Tag Manager, вече сте готови да конфигурирате Google Analytics 4. 

В Tag Manager ще използвате маркера за конфигурация на GA4, за да добавите Google Analytics 4 към вашия сайт. 

 • Първо ще отидете на Маркери /Tags в лявата навигация, след което изберете Нов. 
 • В секцията за Конфигуриране на маркери ще щракнете, за да изберете маркер. Типът маркер, който ще изберете от списъка, се нарича „Google Analytics: GA4 Configuration“. 
 • След това ще добавите идентификационния си номер на измерване от настройките във вашата собственост на GA4 в Google Анализ и след това в раздела Задействане трябва да настроите маркера да се задейства на всички страници. 
 • След това щракнете върху Запазване и след това Изпратете промените към вашия уебсайт. 

Създаване на маркер в Google Tag Manager

Ако изпитвате затруднения и не знаете как да настроите Гоогле Аналитик или получавате некоректни данни. Свържете с нас, за да ви съдействаме.

Google Ads - управление и оптимизация

BASE

базов

180лв

месечно *

PRO​

популярен

420лв

месечно *

BISUNESS

оптимален

780лв

месечно *

PPC – ефективните печалби

Google Ads е платформа за реклама, която обработва заявките за търсене на потребителите със ключови думи за предоставяне на най-подходящите им резултати. Ако включите Adwords във вашата стратегия за дигитален маркетинг, ще можете да оптимизирате потребностите на нови клиенти, които вече търсят продуктите и услугите, които предлагате. Това се извършва чрез PPC (плащане на кликване) модел, при който се таксуват потребителите само ако кликнат върху рекламата. За да се популяризирате и да се подобри трафика и реализациите на сайта, използва се стратегия за офериране с подходящи ключови думи. В MOXX Advertising имаме най-опитни и специализирани специалисти в Adwords, които ще се гордеят да работят по вашите задачи.

Дали Google Ads си струва парите зависи от няколко фактора, включително вашите:
 • Бранш / сфера на действие
 • Оптимизация на кампанията
 • PPC стратегия
 • Целева аудитория
 • И др
Причините да инвестирате в  Google Ads:
 • Възможности за насочване на рекламите
 • Средна цена на клик
 • Възвръщаемост на разходите за реклама
 • Гъвкавост с включване и изключване на реклами
Крайните резултати
 • Ефективни рекламни кампании, с оптимизирани ключови думи
 • Кампании изградени и таргетирани на базата на вашите Bayer Persona
 • Месечно проследяване на KPI’s, за последваща оптимизация и намаляване на разходите и повишаване на крайните цели.
 • Повишена информираност за Вшият бранд и услуги
 • Позициониране на вашите реклами в тъп търсенията в Google

Регулярно следим всички актуализации от страна на Google, разработваме и проследяваме ефективни кампании, за да получите краен резултат според вашите очаквания. Работим за Вас и вашият бизнес независимо от размера и вложените средства.

Свържете се с нас и задайте своите въпроси… ще отговорим на всеки един от тях.

*Всички цени са без ДДС.
*Фактурите се заплащат в началото на месеца
*Промени и корекции се извършват до 48 часа от подаването
*Комуникацията и подаването на информация и корекции се подава само по имейл.
*Спазваме всички нормативни и законови изисквания за поверителност към информацията, до която ни се предостави достъп.

Предимствата на Google Analytics 4

Предимствата на данните в този им вариант са много, но те не могат да бъдат използвани, ако за тях не отговаря специалист по дигитален маркетинг. В тези данни се крие целият потенциал, от който се нуждае бизнесът ви, но той може да бъде реализиран от нашите експерти.

Безплатна консултация

Безплатната консултация от наш специалист ще Ви бъде от полза. Нека се запознаем с Вашия бизнес и да създадем правилна стратегия, базирана на аналитичен подход и добри маркетинг умения.

Често задавани въпроси за Google Analitycs 4

Стартиране на абонаментен план

Имате въпрос към нас?

Стартиране на абонаментен план
Стартиране на абонаментен план

Стартиране на абонаментен план

Call Now Button