5 стъпки за оптимизация на онлайн магазин | MOXX Advertising

флаг на Великобритания

5 стъпки за оптимизация на онлайн магазин

Има няколко ключови стъпки, който да приложите за оптимизация и по-добро класиране на вашият онлайн магазин. Ще разгледаме основните начини за оптимизация,…

5 стъпки за оптимизация на онлайн магазин

Има няколко ключови стъпки, който да приложите за по-добро класиране и оптимизация на вашият онлайн магазин. Ще разгледаме основните начини за оптимизация, ще представим ключовите ползи от SEO оптимизацията, ще набележим основите за локалното SEO и как да изградите качествен линк билдинг. Ще наблегнем на оптимизацията на съдържанието и статиите в блога, ще завършим с най-добрите практики за дизайн на онлайн магазин.

Съдържание

И така нека разгледаме първо какво е SEO?

Оптимизацията за търсачки (SEO) е мощен инструмент, който може значително да помогне на бизнеса ви: да повиши вашите клиенти, да увеличи видимостта на уебсайта и в крайна сметка това да доведе до повече продажби. С правилния подход към SEO фирмите могат да разширят обхвата си и да спечелят предимство пред конкуренцията. Един от ключовите компоненти на ефективната SEO стратегия е оптимизацията на страницата.

Оптимизацията за търсачки (SEO) е ключов елемент за основите на онлайн маркетинга, който може да помогне на бизнеса да генерира повече клиенти и продажби. Това е съществена част от всяка успешна дигитална маркетингова стратегия.

Най-често срещаният тип SEO е органичното SEO, което е фокусирано върху оптимизирането на съдържанието на уебсайта, за да подобри класирането му в страниците с резултати от търсачките (SERP). Това включва проучване на подходящи ключови думи, създаване на съдържание, което е оптимизирано за тези ключови думи, и гарантиране, че съдържанието е висококачествено, информативно и ангажиращо. Включва създаване на висококачествени препратки към вашия уебсайт от други уебсайтове.

Какво означава SEO и SERP?

SEO означава оптимизация за търсещи машини, което е много точен начин да се каже, че експертите в областта правят всичко необходимо, за да може вашият уебсайт да бъде открит при търсения, които потребителите правят в Google, Bing и други видове търсачки. Т.е., по-добра оптимизация за търсачки (SEO) – по-добро класиране в резултатите.

По-доброто класиране в резултатите от търсенето е от съществено значение, ако практикувате или развивате онлайн търговия на стоки или услуги.

SERP е страница с резултати от търсенето. Например, когато търсите в Google или друг вид търсачка „какво означава SERP?“ SERP класирането се отнася до позицията на сайта върху страницата с резултати, т.е. колкото по-нагоре, толкова по-добре, толкова повече посетители – ваши потенциални клиенти.

Защо оптимизацията на онлайн магазин е от съществена важност?

Оптимизацията за търсачки (SEO) е съществен елемент от онлайн присъствието на всеки успешен бизнес. Чрез оптимизиране на уебсайта и съдържанието му, за да увеличите видимостта си в резултатите от търсачката, можете да повишите класирането си, което да ви осигури повече трафик и да генерирате повече потенциални клиенти и продажби.

Вашата цел е чрез добра оптимизация онлайн магазина ви да бъде видим за правилните хора (потенциални клиенти). Става въпрос за гарантиране, че когато хората изписват конкретни термини в търсачката, свързани с вашия бизнес, вашия бизнес да бъде показван като един от най-добрите резултати в SERP (страниците с резултати от търсачките). Тази видимост помага да привлечете нови клиенти от органичното търсене, а освен това привлича повече трафик към вашия сайт.

Оптимизирането на уебсайт включва задържане на посетителите на страницата чрез подобряване на нейната скорост и ефективност и създаване на подходящо съдържание с помощта на ключови думи.

 • Подобрена видимост и класиране на уебсайта.
 • Повече органичен трафик – повишен приток на потенциални клиенти.
 • По-голямо доверие на потребителите във вашия продукт/услуга.


Освен че ви помага да привлечете нови клиенти, оптимизацията може да ви помогне да изградите доверие и надеждност сред съществуващите клиенти. Като гарантирате, че вашият онлайн магазин се класира високо за подходящи ключови думи, клиентите ще ви приемат за авторитет във вашата област и вероятността да пазаруват от вас е много голяма.

SEO ще помогне за подобряване на вашето потребителско изживяване. Като оптимизирате съдържанието на уебсайта си и се уверите, че е правилно структурирано и лесно за управление, можете да улесните посетителите да намерят това, което търсят, както и да ги насърчите да останат на уебсайта ви за по-дълго време. Това ще ви помогне да увеличите процента на реализация и да подобрите цялостната си възвръщаемост на инвестициите.

Оптимизацията за търсачки ще помогне да създадете ангажиращо съдържание, което ще бъде споделяно, харесвано и коментирано от други. Чрез оптимизиране на вашето съдържание за правилните ключови думи и насочване към правилната аудитория, можете да създадете съдържание, което резонира с читателите и ги насърчава да го споделят с други потребители.

Не на последно място, оптимизацията за търсачки (SEO) може да ви помогне да наблюдавате успеха на вашите онлайн маркетингови кампании. Чрез проследяване на ефективността на ключовите думи можете да научите кои термини са най-подходящи за привличане на желания трафик към уебсайта и съответно да коригирате стратегията си. Тези данни са безценни, защото ще ви помогнат да прецизирате и оптимизирате бъдещи кампании за още по-добри резултати.

За да разберете как да свържете оптимизацията с продажбите, ще трябва да сте добре запознати как работи SEO. Това е постоянен процес, който помага на търсачките по-лесно да откриват вашия уебсайт, което гарантира, че ще се показвате в резултатите от търсенето. Всички посетители са ваши потенциални клиенти. Ето защо, доброто класиране в резултатите от търсенето е от съществено значение за привличане на достатъчно трафик към уебсайта, а от там и повишаване на клиентите.

Знаете ли, че има над 3,5 милиарда търсения в Google всеки ден? Много от търсенията са за продукти и услуги, включително и вашите продукти/услуги, които предлагате.

Какво е „генериране на потенциални клиенти“?

За повечето собственици на бизнес генерирането на потенциални клиенти означава осигуряване на постоянен поток от потенциални купувачи, които са готови да направят покупка на ваш продукт или услуга. Генерирането на потенциални клиенти е маркетингова стратегия, която се фокусира върху привличането на интереса на потребителите към вашия продукт или услуга с крайна цел реализиране на продажба.

Повишаване на клиентите чрез оптимизация спомага за:

 • Вашият прогресивен бизнес растеж.
 • Улесняване на важния процес: преобразуване от потребител в клиент.
 • Генерирането на потенциални клиенти включва различни маркетингови стратегии, включително платена реклама, целеви страници, качествено съдържание и убеждаване на клиента да пристъпи към действие, т.е. да направи покупка.


В съвременния начин на живот онлайн конкуренцията се разраства все-повече. Ето защо, добрата оптимизация е ключов фактор за повишаване на вашите клиенти и успешното развитие на вашия бизнес.

Няма идеална формула, алгоритъм, или точна комбинация от стъпки. Вместо това, има стратегии за подобряване на вашите резултати и тактики, които можете да тествате, за да видите какво работи най-добре за вашия бизнес.

В заключение, SEO е съществена част от всяка успешна онлайн маркетингова кампания. Има потенциала значително да увеличи видимостта на уебсайта, да привлече нови клиенти, да изгради доверие със съществуващите, да подобри потребителското изживяване, да създаде ангажиращо съдържание и да наблюдава успеха на кампанията. Чрез оптимизиране на уебсайт за точните ключови думи и насочване към правилната аудитория, можете да разчитате, че вашият бизнес ще се възползва от всички тези предимства.

Изградете вашата успешна маркетингова стратегия, като основополагащ елемент е добрата оптимизация.

1. По-добро класиране чрез SEO оптимизация на онлайн магазин

Хората използват интернет всеки ден, за да проучват продукти или услуги, да четат отзиви и да търсят местни фирми. Тук оптимизацията ще помогне на вашия бизнес, за да се показва в органично търсене.

Органичният резултат от търсенето е най-големият двигател на целия трафик към уебсайтовете, така че класирането възможно най-високо при търсене е задължителна част от вашия маркетинг.

Но и не се отдалечавайте твърде много от целта, тъй като вашият уебсайт трябва да отговаря на въпросите на потребителите и да им предоставя подходяща информация.

Ето няколко начина да подобрите класирането на вашия бизнес в страниците с резултати от търсенето, за да сте сигурни, че потенциалните и настоящи клиенти ще намират вашия сайт.

1. Често обновяване на съдържанието

Колкото по-често актуализирате съдържанието на уебсайта, толкова по-често търсещите машини ще обхождат сайта ви. Колкото повече се случва това, толкова по-бързо ще бъде открито ново съдържание, което ще доведе до по-добро класиране.

По-доброто класиране има огромно значение, тъй като повечето търсещи потребители преглеждат резултатите от търсачката показани на първа страница. Класираният на първо място сайт в SERP получава около една трета от целия трафик, с последващ спад за всяка следваща позиция под него. Ето защо, оптимизацията на онлайн магазина ви е от първостепенна важност, защото колкото по-нагоре в страницата с резултати, толкова повече трафик ще привлечете.

Блоговете са друг чудесен начин за обновяване на съдържанието. Ключът към блоговете е да имате подходящи и качествени публикации заедно с ново съдържание.

2. Направете вграждането на връзки приоритет

Правилното използване на вътрешни и външни връзки е друг начин за подобряване на класирането при търсене.

Вътрешното свързване насърчава потребителите да кликнат върху подчертания anchor текст, намиращ се на страницата.

Външните връзки водят към страници, които не са във вашия уеб домейн. Те трябва да са от авторитетни сайтове.

Ако се занимавате с онлайн продажби, знанието как да проучвате, прецизирате и използвате ключови думи може да ви помогне да реализирате повече продажби.

Същото важи и за маркетинга в Instagram, Facebook и други социални медийни платформи. Често потребителите търсят по ключови думи и хаштагове неща, които искат да закупят.

Ако сте доставчик на услуги, включете ключовите си думи за SEO в списъците си в сайтове за професионални и местни бизнес директории, така че хората, които се нуждаят от вашия опит, да ви открият.

3. Създаване на висококачествено съдържание

Полезно за актуализацията е да се създава съдържание, а не информация, насочена към класиране в търсачките.

Съдържанието трябва да присъства във вашия сайт, защото отговаря на целта на вашия бизнес, а не защото е актуална тема с голям обем на търсене. Ако искате потребителите да посетят отново вашия сайт, съдържанието трябва да бъде информативно, полезно и с добро потребителско изживяване.

Доброто съдържание не е евтино, дори да го създавате сами. Времето, което отделяте за създаване на публикации в блогове и описания на продукти, обработване на снимки и видеоклипове или подкасти, е също инвестиция, и тук SEO оптимизацията може да ви помогне да генерирате по-добра възвръщаемост.

Вместо да създавате съдържание и да се надявате то да се разпространи, направете така, че то да намери правилната аудитория, като използвате най-подходящите ключови думи. Така ще създадете доверие и авторитет сред търсещите потребители, които да изберат вашите продукти или услуги.

4. Оптимизирайте SEO елементите на страницата

Видеоклиповете и изображенията предоставят повече информация, за да помогнат на читателите да разберат дадена тема. Така ще подобрите класирането си в търсачката, като използвате удобни за SEO видеоклипове и изображения.

Мета описания

Мета таговете сигнализират на търсачките за какво става въпрос във вашата страница. Ето защо, е важно да предоставите ясно описание на съдържанието на уеб страницата.

Информация за връзка

За да излъчва доверие вашия сайт, се уверете, че информацията за вашия бизнес е ясно видима и лесна за откриване.

Заглавия

Заглавията могат да помогнат със стила на вашата страница за класиране в търсачките. Етикетите за заглавия имат по-голяма тежест при класирането в търсачките, защото улесняват потребителите да преглеждат страницата. Основното заглавие е първият компонент, който потребителят вижда, когато посети вашия сайт. Подзаглавията също са полезни.

5. Подобрете скоростта на зареждане

Ако времето за зареждане на вашия уебсайт е бавно, търсачките отчитат това и ще понижат класирането. Посетителите също ще напуснат уебсайт, който е твърде бавен. Приблизително 50% от онлайн купувачите напускат уебсайт, който се зарежда твърде бавно.

6. Уверете се, че вашият сайт е пригоден за мобилни устройства

По-голямата част от интернет трафика идва от мобилни устройства. Поради това уебсайтовете трябва да са пригодени за мобилни устройства.

Доброто усвояване и прилагане на възможностите, които SEO предоставя е свързано с много работа и много време. Но това е добра инвестиция, която след известен период от време може в пъти да ви се изплати.

7. Проучете ключовите думи

Ключовите думи са думите или фразите, които потребителите въвеждат в търсачката, за да намерят даден продукт или услуга. За да помогнете на потребителите да намерят вашия сайт, трябва да използвате ключови фрази, които са подходящи за вашите услуги, бизнес и местоположение. Използвайте тези думи във вашето съдържание, заглавия на страници, етикети и имена на изображения.

Одитирането на уебсайт и поддържането на вашата SEO програма отнема известно време и финансов ресурс, но е от решаващо значение за успеха на вашия уебсайт и вашия бизнес. Чрез оптимизацията за търсачки вашият сайт ще постигне по-добро класиране, което ще доведе до повече трафик, повече потребители, които да преобразувате в потенциални купувачи на продукти или услуги. Инвестирайки в оптимизация, вие реално инвестирате в развитието и успеха на вашия бизнес.

8. Използвайте локално SEO

Потребителите използват интернет, за да научат повече за местен бизнес. Местната SEO оптимизация на онлайн магазин помага на фирмите да се показват в местни резултати, включително резултати от карти на Google.

Свързването с аудиторията е от съществена важност за всеки собственик на сайт, особено за тези, които управляват онлайн и физически магазини или бизнесът им зависи от определен вид потребители (клиенти).

Нещо повече, SEO оптимизация е задължителна за сайтове, които обслужват местните жители, тъй като днес повечето местни търсения се извършват чрез мобилни апарати, когато клиентът е решен да закупи продукт(и) или се нуждае от вид услуга. SEO е важен фактор, за да се класирате в резултатите от търсенето и е много вероятно да получите трафик, който да преобразувате. Ако вашият сайт не се класира добре остава невидим за вашите целеви клиенти.

2. Локалното SEO при оптимизация на онлайн магазин

В ерата на дигиталния маркетинг сигурно сте чували за термина SEO или оптимизация за търсачки, но замисляли ли сте се какво е локалното SEO? То е подходящо за малък бизнес и може да бъде много полезна за вас.

Локалното SEO е сравнително нова форма, която набра скорост през последните няколко години. При нея се използват връзки и ключови думи за оптимизиране на вашия профил в Google My Business (GMB). Различните стратегии, включени в оптимизацията на локалната SEO оптимизация, включват:

 • Актуализиран NAP – име, адрес и телефонен номер на вашия бизнес;
 • Геотагинг на изображенията;
 • Изграждане на връзки и други ангажименти чрез вашия профил в GMB.


Според проучване около 30-40 % от клиентите намират местни предприятия в своя район чрез карти. Локалното SEO позволява на вашия малък бизнес да създаде силна видимост на картите и да използва тази възможност.

Ето и няколко ключови ползи от локалното SEO:

1. Достигане до повече клиенти

В основата си SEO оптимизация на онлайн магазин е свързана с маркетинга на вашия бизнес. В този смисъл най-голямото предимство на правилното й извършване е намирането на повече клиенти. Основната цел на локалното SEO е да подобри класирането на вашия бизнес в резултатите от търсенето. Това от своя страна води до повече посетители на вашия онлайн бизнес профил, които могат да бъдат превърнати в клиенти.

2. Намиране на клиенти, които търсят вашия продукт

Вероятността хората вече да търсят продукта или услугата, които предлагате, е голяма. Локалното SEO ви помага да се свържете с тези подходящи клиенти, които са във фазата на откриване.

Когато се прави правилно, SEO оптимизация на онлайн магазин подобрява класирането ви и поставя бизнеса ви пред съответните клиенти, като по този начин води до по-добри продажби.

3. Увеличаване на трафика

SEO оптимизация на онлайн магазин е преди всичко за получаване на по-голям трафик или виртуална посещаемост на вашия онлайн профил или уебсайт. Макар че целият трафик няма да се превърне в продажби, спокойно може да се каже, че колкото повече, толкова по-добре. Повече хора, които посещават сайта ви, означава, че се увеличават и шансовете за продажба на вашия продукт. Освен това увеличеният трафик разпространява информацията за вашия бизнес по органичен начин.

4. Достигане по-добре до целевата си аудитория

Тъй като SEO оптимизация на онлайн магазин използва подходящи ключови думи за маркетинг на вашия бизнес, тя подобрява шансовете за създаване на по-добър обхват на целевата ви аудитория. Това по същество означава, че хората, които търсят конкретен продукт или услуга, ще намерят вашия бизнес и ще бъдат насочени към вашия уебсайт или онлайн пазар.

5. Изпреварване на конкуренцията си

Помислете за две компании, които продават един и същ продукт в определено населено място. Едната обаче има оптимизирано присъствие в локалното SEO, докато другата все още разчита само на традиционните маркетингови усилия. Към коя според вас ще се насочат клиентите в тази ера на цифрова свързаност?

Правилните усилия за SEO оптимизация позволяват на вашия бизнес да постигне устойчиво конкурентно предимство, което катапултира позицията ви далеч пред останалите в областта.

6. Създаване на цялостна осведоменост за марката

Хората, които търсят определени продукти с ключови думи, най-вероятно ще намерят вашия бизнес на върха на търсачките. Колкото повече виждат резултатите, толкова повече ще се увеличава познаваемостта на вашата марка. Това означава, че е по-вероятно да кликнат върху вашия уебсайт или да ви потърсят специално в бъдеще.

7. Създаване на удобен за потребителя уебсайт

За повечето търсачки локалното SEO, а и изобщо оптимизация на онлайн магазин, включва по-добро потребителско изживяване. Например Google е много внимателен по отношение на вида информация, налична в даден уебсайт, за да бъде класиран по-високо при търсене. Това на практика се изразява в създаването на уебсайт, който е удобен за потребителите и съдържа цялата важна информация за SEO класирането.

И в крайна сметка, удобният за потребителя интерфейс привлича повече клиенти, като по този начин повишава рентабилността.

3. Link-building за онлайн магазини

Изграждането на връзки е съществена част от SEO оптимизация на онлайн магазин.

Високото класиране в Google за съответните ключови думи е равносилно на това да имате физически магазин на оживена главна улица: ще реализирате много продажби, просто защото сте на правилното място в момент, в който хората искат да харчат пари.

Очаква се продажбите в електронната търговия да нарастват експоненциално през следващите години. За да се класирате добре за конкурентни и печеливши ключови думи във вашата сфера, трябва да подходите творчески към стратегиите си за изграждане на връзки – тоест към link-building-a.

Всички връзки към вашия уебсайт заедно съставляват така наречения "профил на връзките" на вашия уебсайт. По същество това е пръстовият отпечатък на вашия уебсайт, когато става въпрос за връзки.

Важно е профилът на връзките ви да е "естествен" и да не се отличава по негативен начин. Но какво е естествено и какво не? Това зависи от индустрията, в която работите. В някои индустрии е нормално да има много връзки с точно съвпадащ текст. Преди да засилите играта си по изграждане на връзки, е важно да се ориентирате как изглежда конкурентната среда. Това определя какво можете и какво не можете да направите.

Линк билдинг – характеристики и ползи

Един от методите, които можете да използвате, за да достигнете до по-широка аудитория и по-висока разпознаваемост, е линк билдинг. Това може да бъде полезна и ефективна отправна точка за разработване на SEO оптимизация на онлайн магазин.

Разбира се, когато управлявате интернет бизнес, качеството на съдържанието на вашия уебсайт е от съществено значение, но не е достатъчно. Ето защо, независимо дали са големи или малки, уебсайтовете са наясно колко важно е изграждането на връзки, за да се класират високо в резултатите на търсачките. За да постигнат високо класиране, те използват стратегии за линк билдинг.

Какво точно е линк билдинг?

Линк билдинг е термин от SEO оптимизацията, който означава, че други уебсайтове поставят връзки към дадена страница на вашия уебсайт. Вашият уебсайт придобива обратни връзки (известни също като хипервръзки), за да отвори дадена ваша страница. По този начин вашият уебсайт може да се класира по-високо в страниците с резултати на търсачките.

Изграждането на връзки се превръща в тенденция за SEO оптимизацията на онлайн магазин, тъй като търсачките обръщат внимание на качеството на връзките, а не на тяхното количество.  И така, какво означава това? Това означава, че получаването на няколко надеждни и реномирани връзки е много по-важно и ефективно, отколкото получаването на случайни спам и некачествени връзки. Ето защо трябва да се погрижите да придобивате връзки от уебсайтове, които се ползват с добра репутация.

Защо е важно да правите линк билдинг?

Ако търсачките забележат, че вашето съдържание придобива обратни връзки от други уебсайтове, те смятат, че вашият бранд заслужава повече внимание и уважение в сравнение с други уебсайтове. Колкото повече връзки към вашата марка има от други уебсайтове, толкова по-високо е класирането на вашия уебсайт в страниците с резултати на търсачките.

Да речем, че управлявате бизнес за електронна търговия, в който продавате технологични устройства.  Когато връзката към уебсайта на вашата марка бъде споделена в много известен технологичен блог във вашата страна, SEO класирането ви ще има по-голямо положително влияние, отколкото ако бъде поставена на десет страници в блога със само няколко посещения.

Лоши навици за линк билдинг

Изграждането на връзки и съдържанието на вашия уебсайт са гръбнакът за пътя към постигане на високо SEO класиране. Затова всяка марка трябва да се отнася сериозно към процеса на линк билдинг. Също така имайте предвид, че докато добрата стратегия за изграждане на връзки ще накара марката ви да изпъкне, лошият процес на изграждане на връзки може да нанесе сериозни щети на бизнеса ви.

За да не съсипете мечтите си с невинна тактика за изграждане на връзки, ще ви разкажем за лошите стратегии за изграждане на връзки.

 • Изграждане на връзки за дискусионни форуми

Не всяка връзка към форум е лоша или ще навреди на сайта ви. Стига линкът да идва от авторитетен сайт и споделеният от вас линк да не се превърне в спам, той е доста полезен. В такива случаи искате линкът да остане на споделеното място завинаги.

Но ако нещата се развият по обратния начин, най-вероятно е търсачките да възприемат връзката ви като спам, което ще нанесе повече вреда, отколкото полза на вашето SEO класиране. Ето защо, ако споделената от вас връзка се превръща в спам, добре е да се отървете от нея.

 • Поставяне на връзки към началната страница

Авторитетът и релевантността са важни за SEO. Постигането на тези две цели става чрез осигуряване на подходящи връзки към подходящо съдържание. Ако обаче споделяте само началната си страница, вместо да споделите съответната връзка на подходящото място, неминуемо ще бъдете възприети като "спам" от Google.

Какво са услугите за линк билдинг?

Изграждането на линк билдинг е услуга за дигитален маркетинг, предоставяна от професионалист в областта на SEO или консултантска компания за SEO, която има за цел да придобие обратни връзки от определени и най-подходящи уебстраници за вашата марка. Например, с услугата за изграждане на връзки Вашите ключови думи, които целевата Ви аудитория особено използва или ще привлекат вниманието й, се свързват с връзките на Вашата марка. Това е дълъг процес, а наемането на специалист ще ви спести време и усилия.

Стратегии за качествен link-building

Създаване на качествено съдържание – Публикуват се уникални и ценни статии, блог публикации или водещи, които предлагат полезна информация на потребителите. Това ще привлече вниманието на други уебсайтове и блогъри, които могат да създадат връзки към вашите публикации.

Гост постинг – Търсете блогове и уебсайтове във вашата ниша, които приемат гост публикации. Предложете им качествена статия или ревю, което да публикуват, включващо линк към вашия онлайн магазин.

Откриване на ресурси за споделяне на продукти – Търсете онлайн платформи или уебсайтове, които предлагат списъци с препоръчани продукти или ресурси във вашата ниша. Предложете своите продукти за включване в тези списъци и осигурете линк към вашия магазин.

Взаимно свързване с партньори и доставчици – Ако работите с партньори или доставчици, може да се договорите за взаимно свързване на вашия уебсайт и техния, което ще създаде взаимни връзки.

Социални медии и онлайн присъствие – Активността в социалните мрежи и на други онлайн платформи може да помогне за привличането на връзки. Споделяйте интересно съдържание, участвайте в дискусии и изграждайте връзки с други потребители и марки. Споделяне и активност в социалните медии: Активността в социалните медии и споделянето на връзките ви могат да увеличат видимостта и да допринесат за по-добър резултат от link-building усилията ви.

Сътрудничество с блогъри и инфлуенсъри – Създайте партньорства с блогъри и влиятелни хора във вашата ниша. Предложете им да рецензират или препоръчат вашите продукти и осигурете им линк към вашия магазин.

За какво да внимавате при изграждането на връзки към онлайн магазина?

Изброените стратегически цели имат и обратна страна, тоест ако не подходите професионално към тях, както се работи от страна на специалистите, може да не постигнете нужните резултати. Ето защо поне от техническа гледна точка е добре да имате такава професионална помощ.

Качество на връзките – опитайте се да създавате висококачествени връзки от авторитетни и релевантни уебсайтове. Избягвайте съмнителни или ниско качествени връзки, които може да навредят на репутацията на вашия магазин.

Релевантност на уебсайтовете – търсете връзки от сайтове, които са свързани с вашата ниша или продукти. Това помага за постигане на по-добра целева аудитория и увеличаване на релевантния трафик.

Разнообразие от източници – стремете се да получите връзки от разнообразни източници, като включвате блогове, уебсайтове на индустрията, форуми и социални медии. Това допринася за естествен и разнообразен профил на връзките.

Уникално съдържание – създавайте уникално и ценно съдържание, което привлича вниманието на други уебсайтове и ги мотивира да създават връзки към вас. Доброто съдържание има потенциала да се споделя и да привлича органични връзки.

Естественост и разпределение – внимавайте да създавате връзки постепенно и естествено във времето. Избягвайте нагласеното и масово създаване на връзки, което може да бъде тълкувано като спам.

4. Оптимизация на публикациите в блога

Има много съвети за оптимизации на уебсайтове, но малко са тези, които обръщат внимание на публикациите в блога. Те също имат нужда от подобряване, за да достигнат по-голяма аудитория.

Ето 4 съвета, които ще ви помогнат веднага да оптимизирате публикациите в блога си:

1. Намерете основна ключова фраза и я използвайте, за да създадете дълги ключови думи

Намирането на наистина добра тема за публикация в блога може да е трудно. Тук обаче SEO оптимизацията може да бъде наистина полезна. Започнете, като изберете тема, за която искате да говорите. Като направите някои основни проучвания на ключовите думи за нея, обикновено можете да измислите добра основна ключова дума за нова публикация доста лесно.

Един от най-добрите инструменти за ключови думи е ahrefs. Той ви позволява да видите различни варианти на дадена ключова дума с тяхната стойност на кликване, свързани теми, обем на търсене и др. Ако вече сте видели пример за типа публикация, която искате да напишете, някъде другаде в интернет, добре е да видите колко добре се класира за SEO.

Можете да използвате Google Ads и инструмента за планиране на ключови думи, за да получите първи поглед върху възможните ключови думи, свързани с вашата публикация.

Също е добре да знаете, че ключовите фрази, които са дълги повече от три думи, са насочени към по-специфични нужди или въпроси. Това означава, че конкуренцията за тях е по-малка и имате много по-голям шанс да достигнете до аудитория, която потенциално се интересува от написаното в блога ви.

2. Добавете изображения и видеоклипове и ги оптимизирайте

Добавянето на изображения и видеоклипове към публикацията в блога ви е чудесен начин да подобрите органичната ѝ SEO оптимизация. Google харесва публикациите с много изображения, а това със сигурност ги прави по-лесни за четене. Това има и допълнителното предимство, че позволява на публикацията ви да бъде класирана в Google Images, което може да привлече уеб трафик от посетители, които иначе може би не биха я видели. Това е и добра причина да създавате изображения и видеоклипове, които включват логото на вашата марка, което ги прави лесни за идентифициране.

Важно е да запомните, че Google всъщност не "вижда" изображенията, а само описанията, които предоставяте към тях. Затова трябва да опишете накратко всяко изображение с естествено изречение в "alt text" на изображението. Ако е възможно, можете да добавите подходяща ключова дума към описанието, но не се опитвайте да запълните пространството с ключови думи. Това не само ще бъде санкционирано от алгоритъма, но и не допринася за доброто потребителско изживяване на хората с увредено зрение, които използват екранни четци, за да прочетат този "alt text" вместо да видят изображението.

3. Напишете добро мета описание

Метаописанието е малък текст, който обобщава за какво става дума в дадена публикация в блога ви и има за цел да привлече вниманието на читателите.

Заедно с тага "title", то е нещо, което се появява само в страниците с резултати на търсачките. Можете да напишете до 300 знака, но най-добре практика препоръчва те да не са по-дълги от 155-160 знака.

Google също често променя измерването си, така че най-добрата идея е да напишете ясно описание на публикацията си, което да накара хората да искат да я прочетат. Също то трябва да включва основната ключова дума на публикацията. Както всяко друго нещо, да се напише добро метаописание става все по-лесно с практиката.

4. Помислете за дължината на публикациите в блога си

Средната дължина на публикациите в блоговете е 880 думи. Сега обаче се отдава по-голямо значение на "бавното съдържание" – по-дълги публикации, които разглеждат подробно определена тема. В резултат на това е много по-вероятно една публикация в блога да се класира добре, ако е дълга някъде около 2000 думи.

Не бива да се страхувате да отделяте време за създаване на добре разработено съдържание, което отговаря на специфичните нужди на целевата ви аудитория, дори това да означава, че ще напишете по-малко публикации. Също така обаче не трябва да прекарвате време в писане на дълги публикации, без да имате какво ценно да кажете.

5. Оптимизация на дизайн на онлайн магазин

Добрият дизайн на сайт за електронна търговия е от ключово значение за успеха на вашия бизнес. Това е така, защото хората ще оценят уебсайта ви по началната му страница. Ако те не бъдат привлечени в момента, в който сайтът ви се зареди, те ще го напуснат също толкова бързо. Достатъчна е само една секунда, за да реши потребителят дали да продължи да разглежда.

Най-добрите уебсайтове за електронна търговия се определят от четири елемента, които трябва да работят хармонично, за да задържат потребителите в тях. Ето и кои са те:

Доверие

Случвало ли ви се е да влезете в магазин и в рамките на няколко минути да излезете обратно? Всички сме споделяли това преживяване. Може би не е имало един-единствен фактор, който или ви е отблъснал от магазина. Вместо това е било комбинация от много дребни проблеми: ужасно обслужване на клиентите, разхвърлян обект и трудни за намиране продукти. Това е и причината, поради която трябва да създадете политика за защита на личните данни за вашия уебсайт.

Купувачите в електронна търговия също могат да имат същите проблеми с възстановяването на изоставена количка. Купувачите ще кликнат върху вашите магазини за електронна търговия, без да знаят нищо за това кой сте и какви са вашите постижения. Затова от вас зависи да им осигурите страхотно изживяване от самото начало.

Поставете информацията за контакт на леснодостъпно място в сайта си. Ако потребителите не са доволни от даден продукт, възможността да го върнат без проблеми е важна. Нещо повече, това ще увеличи вероятността този клиент да пазарува отново при вас. Накрая ви предлагаме да включите всички сертификати, одобрения и значки за сигурност.

Визуална привлекателност

Както вече споменахме, разполагате само с няколко секунди, за да привлечете вниманието на клиентите си. Да имате най-добрия дизайн на каталог за електронна търговия означава всичко за клиента. За визуалната привлекателност има много повече фактори, отколкото само цвят. Взема се предвид всичко – от качеството на снимките до шрифта на текста.

Най-общо казано, най-добрата практика е снимките да се показват върху бял фон. Това е особено вярно, когато яркостта и пигментът играят роля за това продуктът ви да се продава. Белият фон позволява на очите да се съсредоточат върху детайлите и свежда до минимум разсейващите фактори.

При електронна търговия, освен избора на качествена снимка, трябва да се съсредоточите и върху показването на снимки на начина на живот. Лайфстайл снимката дава възможност на клиентите да видят реалното използване на вашия продукт.

Въпреки че не са крайното решение, внимателно обмислете цветовете и шрифтовете, които използвате на уебсайта си за електронна търговия. Силните или ярки цветове и трудните за разчитане шрифтове могат лесно да объркат и раздразнят потенциалните клиенти. За да избегнете това, препоръчваме да се придържате към два цвята.

И накрая, когато става въпрос за текстови шрифтове, важат същите правила. Не прекалявайте и не насищайте уебсайта си с 5 различни шрифта. Изберете удебелен шрифт за заглавията и заглавията, а след това опростен шрифт за основния текст. Също така изберете удобен за четене размер на шрифта.

Адаптивност

Уверете се, че уебсайтът ви е удобен за мобилни устройства. Според статистиката повече от половината купувачи ще направят покупка от телефона си. Въпреки това много сайтове за електронна търговия не успяват да оптимизират мобилното изживяване. За съжаление, тези предприятия губят значителен брой продажби.

Навигация

На последно място, но не и по важност, е навигацията. Навигацията на уебсайта трябва да помага на клиентите ви да намират без проблем точно това, което търсят. По-важното е, че лесната навигация на уебсайта е очевиден начин да подобрите SEO оптимизацията на сайта, за да ви помогне да се класирате по-високо в резултатите от търсенето.

С добрата навигация можете да увеличите продажбите си и да подобрите преживяването при онлайн пазаруване. Поддържайте заглавията си прости. Не претоварвайте клиентите с твърде много заглавия. Не е необходимо да използвате някакъв моден индустриален жаргон. Достатъчни са стандартните заглавия "За нас", "Свържете се с нас", "Блог" и "Магазин" (с категория).

Ivailo Petkov

За автора

Ивайло Петков е SEO експерт и координатор на проектите за оптимизация и уеб дизайн в MOXX Advertising от 2021. Експерт в графичния и уеб дизайн с над 20 години опит

Call Now Button