Какво е SEO и как работи? | MOXX Advertising

флаг на Великобритания

Какво е SEO и как работи?

Така популярното съкращение SEO означава "оптимизация за търсачки". На обикновен език SEO е практиката и процесите за подобряване на вашия уебсайт

Какво е SEO оптимизация и как работи? Ръководство по SEO от MOXX Advertising

Така популярното съкращение SEO означава "оптимизация за търсачки". На обикновен език SEO е практиката и процесите за подобряване на вашия уебсайт, така че да се увеличи видимостта му в най-популярните търсачки: Google, Bing, Yahoo и другите не толкова популярни такива. Целта за собствениците на сайтове е да станат видими за своите потенциални потребители и клиенти, без да се налага да плащат за реклама на съответните платформи.

Колкото по-добра е видимостта на вашите страници в резултатите от търсенето, толкова по-вероятно е да бъдете намерени и кликнати. В крайна сметка целта на оптимизацията за търсачки е да помогне за привличането на посетители на уебсайта, които ще се превърнат в клиенти, потребители или аудитория, която продължава да се връща. А то го прави винаги заради:

  • определени продукти предназначени за онлайн продажба;
  • предоставяни услуги;
  • задълбочена информация по теми вълнуващи определен кръг от хора.

Какво ще научите в това ръководство?

Ние ще се постараем да обхванем най-съществените и актуални теми за SEO оптимизацията, а вие може да ги четете, според това, което ви вълнувам към дадения момент. Най-общи казано, ще научите:

  • Как SEO се различава от SEM и PPC?
  • Защо SEO е важно?
  • Видове SEO и специализации!
  • Как работи SEO?

   

Нека пътешествието в това задълбочено SEO ръководство да започне сега!

Съдржание на ръководството за SEO оптимизация

По какво се различава SEO от SEM и PPC?

В света на дигиталния маркетинг има много често трибуквени съкращения, които означават конкретна дейност. Вече изяснихме какво е SEO, но чували ли сте за SEM и PPC? Това са два други често срещани термина, които ще чувате често – независимо дали търсите да станете потребители на услугата, дали сте начинаещи в нейното изучаване, или просто от общ интерес в света на дигиталния маркетинг.

SEM е съкращение за маркетинг в търсачките или, както е по-известен, маркетинг за търсене.

Маркетингът за търсене SEM е обобщаващ термин за комбинацията от SEO и PPC дейности, предназначени да стимулират трафика чрез органично търсене и платено търсене.

Иначе казано, маркетингът при търсене е процесът на получаване на трафик и видимост от търсачките чрез платени и неплатени усилия. Методът е разработен, за да се постигне по-голяма ефективност при определен вид кампании, за да се покрият недостатъците при органичните и платените услуги свързани с популяризирането на даден бранд, продукт, услуга, информация.

И така, по какво се различават SEO и SEM? Технически те не се различават – SEO е просто половината от SEM:

  • SEO – привличане на органичен трафик от търсачките.
  • SEM – привличане на органичен и платен трафик от търсачките.
 

Тук резонно идва въпросът: „Защо ми е платено търсене след като има услуга, която ще направи сайта ми видим за потребителите”? Там е работата, че онлайн светът е изключително конкурентно поле, в което се налага да правите всичко позволено, за да може да се качите едно място по-нагоре от преките си конкуренти.

Ето защо вече много хора използват SEM и сякаш изглежда, че подценяват SEO.

Ето как е най-добре да мислите за SEM. Представете си, че SEM е монета. SEO е едната страна на тази монета, а PPC е от обратната страна.

Тук е необходимо да каже вметнем и значението на съкращението PPC: това значи pay-per-click – вид дигитален маркетинг, при който рекламодателите се таксуват всеки път, когато се кликне върху някоя от техните реклами.

По принцип рекламодателите наддават за определени ключови думи или фрази, за които искат рекламите им да се появяват в резултатите от търсенето. Когато потребителят търси една от тези ключови думи или фрази, рекламата на рекламодателя ще се появи сред първите резултати.

И така, ако отново мислим за маркетинга при търсене като за монета, SEO и PPC са двете страни на една и съща монета – SEO е неплатената страна, а PPC е платената страна.

Друг ключов момент: важно е никога да не мислите за това като за "SEO срещу PPC" (т.е. кое от двете е по-добро), защото това са взаимно допълващи се канали. Това не е въпрос "или-или" – за по-бързи и качествени резултати избирайте и двата (стига бюджетът ви да го позволява).

Както вече споменахме, термините SEM и PPC се използват в IT-света като взаимозаменяеми. Но вие като образовани вече потенциални потребители на услугата, не правете тази грешка, ами се основавайте на: когато се каже SEM – това ще е защото се има предвид както SEO (органично търсене), така и PPC (платено търсене).

Снимка на екип разработващ SEO оптимизацията.

Защо е важна SEO оптимизацията?

SEO е важен маркетингов канал. На първо място: органичното търсене осигурява около 50% от целия трафик на уебсайтовете и дори надхвърля тази цифра. Това е една от големите причини, поради които се прогнозира, че до 2028 г. глобалната SEO индустрия ще достигне зашеметяващите 122 млрд. долара.

SEO оптимизацията води до реални бизнес резултати за марки, фирми и организации от всякакъв мащаб. Всеки път, когато хората искат да отидат някъде, да направят нещо, да намерят информация, да проучат или да купят продукт/услуга – тяхното пътуване обикновено започва с търсене.

Но днес търсенето е изключително фрагментирано. Потребителите могат да търсят в традиционните уеб търсачки: Google, Bing. Yahoo; в социалните платформи (напр. YouTube, TikTok; в социалните мрежи като Facebook или Instagram; или уебсайтове на търговци на дребно Amazon, Ebay или на локалните онлайн магазини.

Ако отнесем нещата в световен мащаб: 51% от онлайн купувачите в САЩ започват търсенето си на продукти в Amazon, в сравнение с 49%, които започват от търсачка като Google. В същото проучване се отбелязва и следното:

20% започват от YouTube.
19% започват от Facebook.
15% започват от Instagram.
11% започват в TikTok.

Но това са постоянно променящи се резултати. Картината е много по-динамична, защото има процеси, които променят търсенията и настроенията на клиентите и потребителите. Всяка година те извършват трилиони търсения.

Така търсенето се превръща в основният източник на трафик за уебсайтовете, поради което е от съществено значение да бъдете "приятелски настроени към търсачките" във всяка платформа, в която хората могат да търсят вашата марка или бизнес.

Всичко това означава, че подобряването на видимостта ви и класирането в резултатите от търсенето на по-високи позиции от тези на конкурентите ви може да окаже положително въздействие върху крайните ви резултати,

SEO оптимизацията е изключително важна и поради факта, че страниците с резултати от търсенето (или SERP) са изключително конкурентни – пълни с функции за търсене (и PPC реклами). Функциите на SERP включват:

Основни информативни панели:

  • Препоръчани отрязъци информация.
  • Инфографики.
  • Изображения.
  • Видеоклипове.
  • Топ истории (новини).
  • Въпроси и отговори
  • Каросели.

 

Как работи SEO при оптимизация за търсещи машини?

Друга причина, поради която SEO оптимизацията е от решаващо значение за марките и бизнеса, в сравнение с други маркетингови канали, е че качествена добрата работа по SEO оптимизацията създава устойчивост. Когато една платена кампания приключи, трафикът също приключва. Трафикът от социалните мрежи в най-добрия случай е ненадежден и е малка част от това, което някога е бил.

SEO оптимизацията е в основата на цялостния маркетинг, при който всичко, което прави вашата компания, има значение. След като разберете какво искат вашите потребители, можете да приложите това знание в създаването на:

  • Рекламни кампании (платени и органични);
  • Съдържанието в уебсайта;
  • Кампании в социалните медии.

SEO е каналът, който осигурява трафика, от който се нуждаете, за да постигнете ключови бизнес цели: конверсии, посещения, продажби, видимост, популярност. Тя също така изгражда доверие – уебсайт, който се класира добре, обикновено се счита за авторитетен или надежден, а това са ключови елементи, които Google иска да възнагради с по-добро класиране.

Видове SEO

Съществуват три вида SEO оптимизация:

Техническа SEO оптимизация: оптимизиране на техническите аспекти на даден уебсайт.

SEO на сайта (On-page SEO): оптимизиране на съдържанието на даден уебсайт за потребителите и търсачките.

SEO извън сайта (Off-page SEO) : създаване на активи на марката (напр. хора, марки, ценности, визия, послания, цветове, привличащи думи) и правене на неща, които в крайна сметка ще подобрят осведомеността и разпознаваемостта на марката (т.е. ще демонстрират и увеличат нейния опит, авторитет и надеждност) и генерирането на търсене.

Вие като клиенти и потребители на услугата запазвате 100% контрол върху съдържанието и техническите оптимизации. Това невинаги е вярно при офсаайт оптимизацията (не можете да контролирате връзките от други сайтове или ако платформите, на които разчитате, в крайна сметка бъдат закрити или направят сериозна промяна), но тези дейности все пак са ключова част от тази троица на успеха в SEO оптимизацията.

Представете си SEO като спортен отбор. За да спечелите, се нуждаете от силна защита и нападение – и от фенове (т.е. от публика). Мислете за техническата оптимизация като за защитата си, за оптимизацията на съдържанието като за нападението си, а за оптимизацията извън сайта като за начини за привличане, ангажиране и задържане на лоялна фенска маса.

Техническа оптимизация

Оптимизирането на техническите елементи на уебсайта е от основно значение за успеха на SEO оптимизацията.

Всичко започва с архитектурата – създаването на уебсайт, който може да бъде обхождан и индексиран от търсачките.   Искате да улесните търсачките в откриването и достъпа до цялото съдържание на вашите страници (т.е. текст, изображения, видеоклипове). Какви технически елементи са от значение тук: структура на URL адресите, навигация, вътрешни връзки и др.

Опитът също е важен елемент от техническата оптимизация. Търсачките подчертават значението на страниците, които се зареждат бързо и осигуряват добро потребителско изживяване. Елементи като Core Web Vitals, удобство и използваемост за мобилни устройства, HTTPS и избягване на натрапчиви пътища във вътрешното пространство на сайта – всички те имат значение за техническата SEO оптимизация.

Друга област на техническата оптимизация са структурираните данни (наричани още схема). Добавянето на този код към вашия уебсайт може да помогне на търсачките да разберат по-добре съдържанието ви и да подобри появата ви в резултатите от търсенето.

Освен това хостинг услугите, CMS (система за управление на съдържанието) и сигурността на сайта – всички те играят роля в SEO оптимизацията.

Off-page / Линк билдинг - външна оптимизация за повишаване ан рейтинга

Оптимизиране на съдържанието

При SEO оптимизацията на съдържанието в сайта ви трябва да бъде оптимизирано за две основни аудитории: хора и търсачки. Това означава, че оптимизирате съдържанието, което аудиторията ви ще види (това, което всъщност е на страницата), както и това, което ще видят търсачките (кода).

Целта винаги е да публикувате полезно, висококачествено съдържание. Можете да постигнете това чрез комбинация от разбиране на желанията и нуждите на вашата аудитория, данни и насоки, предоставени от платформите за събиране на данни.

Когато оптимизирате съдържание за хора, трябва да се уверите, че то:

  • обхваща подходящи теми, с които имате опит или познания;
  • включва ключови думи, които хората биха използвали, за да намерят съдържанието;
  • съдържа уникално или оригинално представяне на продукта, услугата.
  • е добре написано и не съдържа граматически и правописни грешки;
  • е актуална и съдържа точна информация;
  • включва мултимедия (напр. изображения, видеоклипове);
  • осигурява по-добра информативна база от конкурентите ви в SERP.
  • улеснява четивността, защото е структуриран е така, че да улеснява хората да разберат информацията, която споделяте.

 

За търсачките някои ключови елементи на съдържанието, за които трябва да се оптимизира, са:

  • Тагове на заглавията
  • Мета описание
  • Тагове на заглавията (H1-H6)
  • Алт текст на изображението
  • Метаданни на Open graph и Twitter Cards

 

SEO одит при On-site оптимизdиция

Off-page / Линк билдинг оптимизация

Има няколко дейности, които може да не са "SEO" в строгия смисъл на думата, но въпреки това могат да се съгласуват и да допринесат косвено за успеха на SEO.

Изграждането на връзки (процесът на придобиване на връзки към даден уебсайт) е дейността, която най-много се свързва със SEO извън сайта. Получаването на разнообразен брой връзки, насочени към вашия уебсайт, от подходящи, авторитетни и надеждни уебсайтове може да донесе големи ползи (напр. класиране, трафик). Качеството на връзките превъзхожда количеството им, като целта е голямо количество качествени връзки.

А как да получите тези връзки? Съществуват разнообразни методи за популяризиране на уебсайтове, които се съчетават с усилията за SEO. Те включват:

  • Изграждане на бранд и нейното маркетиране: техники, предназначени за повишаване на разпознаваемостта и репутацията.
  • PR: техники за връзки с обществеността, предназначени за спечелване на връзки, предоставени от редакцията.
  • Маркетинг на съдържанието: някои популярни форми включват създаване на видеоклипове, електронни книги, проучвания, подкастове (или гостуване в други подкастове) и публикуване на интервюта с гости.
  • Маркетинг и оптимизация на социалните медии: утвърждаване на марката във всички подходящи платформи, оптимизирайте я напълно и споделяйте подходящо съдържание.
  • Управление на списъци: заявяване, проверка и оптимизиране на информацията във всички платформи, в които информацията за вашата компания или уебсайт може да бъде включена и намерена от търсещите (напр. директории, сайтове за ревюта, въпросници и др.).
  • Оценки и прегледи: получаването им, наблюдението и анализирането им, и отговорът спрямо тях.

 

Като цяло, когато се говори за Off-page оптимизация извън сайта, става дума за дейности, които няма да окажат пряко влияние върху способността ви да се класирате от чисто техническа гледна точка.

Въпреки това, отново, всичко, което прави вашата марка, е от значение. Искате като ефект, вашият бранд да бъде откриван навсякъде, където хората могат да ви търсят. В този смисъл някои хора се опитват да преименуват "оптимизация за търсачки", за да означат всъщност "оптимизация на преживяването при търсене" или "оптимизация за търсене навсякъде". Тоест разчитат SEO по различен начин според самото явление, което зависи изцяло от настроението на потребителите.

Специализации на SEO

Оптимизацията за търсачки също има няколко поджанра. Всяка от тези специализирани области се различава по свой начин от "обикновената SEO оптимизация", като обикновено изисква допълнителни тактики и поставя различни предизвикателства.

Пет такива SEO специалности включват:

SEO за електронна търговия: Допълнителните елементи на SEO оптимизацията включват оптимизиране на страници с категории, продуктови страници, фасетна навигация, структури за вътрешни връзки, изображения на продукти, прегледи на продукти, схеми и др.

SEO за бизнеси и големи индустрии: Това е SEO оптимизация в огромен мащаб. Обикновено това означава работа с уебсайт (или няколко уебсайта/марки) с над 1 милион страници – или може да се основава на размера на организацията (обикновено тези, които реализират милиони или милиарди приходи годишно). Дейността на предприятието обикновено означава и забавяне при опитите за въвеждане на промените в SEO от екипа по разработката, както и участие на множество заинтересовани страни.

Международна SEO оптимизация: Това е глобална SEO оптимизация за международни предприятия – извършване на SEO оптимизация за многорегионални или многоезични уебсайтове – и оптимизация за международни търсачки като Baidu или Naver.

Локална SEO оптимизация: Тук целта е оптимизиране на уебсайтовете за видимост в местните органични резултати на търсачките чрез управление и получаване на отзиви и бизнес списъци, наред с други.

SEO за новини: При новините бързината е от изключителна важност – по-конкретно да се уверите, че влизате в индекса на Google възможно най-бързо и се появявате на места като конструирани според динамиката на ежедневните събития в света на бизнеса, новините и информацията. Необходимо е да се разберат най-добрите практики за платени стени, страници със секции, структурирани данни, специфични за новините, и др.

Как работи SEO?

Ако сте намерили тази страница чрез търсене в Google, вероятно сте търсили в Google „какво е SEO?” Вие сте избрали един от резултати, които сте видели най-горе на първа страница на търсачката. Тоест, някой е направил, така че тази статия да бъде видима за хората търсещи информация по темата.

Казано по-просто, специалистите направили определени стъпки по SEO оптимизация са помогнали на това ръководство да спечели добра репутация сред търсачките, което му е помогнало да се класира на позиция високо в търсачката.  

Но нека да разгледаме SEO по-широко. Като цяло SEO оптимизацията наистина работи чрез комбинация от:

  • Хора: човекът или най-често екипът, който отговаря за извършването или осигуряването на стратегическата, тактическата и оперативната работа по SEO.
  • Процеси: Действията, предприети за повишаване на ефективността на работата.
  • Технологии: Използваните платформи и инструменти.
  • Дейности: Крайният продукт или резултатът.

 

Много други неща влияят на начина, по който работи SEO оптимизацията. Това, което следва, е поглед на високо ниво към най-важните елементи на знанието и процеса. Шест са критичните области, в комбинация, правят SEO оптимизацията работеща:

SEO стратегии за оптимизация на сайт или онлайн магазин.

Разбиране на начина на работа на търсачките

Когато искате хората да намират бизнеса ви чрез търсене – в която и да е платформа –

трябва да разберете техническите процеси, които стоят зад работата на търсачката, и след това да се уверите, че предоставяте всички правилни "сигнали", за да повлияете на тази видимост.

огато говорим за традиционните уеб търсачки като Google, има четири отделни етапа на търсене:

  • Претърсване: Търсачките използват обхождащи устройства, за да откриват страници в уеб, като следват връзки и използват карти на сайта.
  • Изобразяване: Търсачките генерират начина, по който ще изглежда страницата, като използват информация от HTML, JavaScript и CSS.
  • Индексиране: Търсачките анализират съдържанието и метаданните на откритите страници и ги добавят в база данни (въпреки че няма гаранция, че всяка страница от вашия уебсайт ще бъде индексирана).
  • Класиране: Сложни алгоритми разглеждат различни сигнали, за да определят дали дадена страница е релевантна и с достатъчно високо качество, за да се показва, когато търсещите въвеждат заявка.

Но оптимизацията за търсене в Google се различава от оптимизацията за търсене в други платформи като YouTube или Amazon. Да вземем например Facebook, където фактори като ангажираност (харесвания, коментари, споделяния и т.н.) и с кого са свързани хората са от значение. След това, в Twitter, са важни сигнали като повторяемост, взаимодействия или авторитет на автора.

И допълнително усложняване на нещата: търсачките са добавили елементи на машинно обучение, за да извеждат съдържанието на повърхността – което прави още по-трудно да се каже, че "това" или "онова" е довело до по-добро или по-лошо представяне.

Планиране

Проучването е ключова част от SEO оптимизацията. Някои форми на проучване, които ще подобрят ефективността на SEO, включват:

  • Проучване на аудиторията: Важно е да разберете вашата целева аудитория или пазар. Кои са те (т.е. техните демографски и психографски данни)? Какви са техните болезнени точки? Какви въпроси имат те, на които можете да отговорите?
  • Проучване на ключовите думи: Този процес ви помага да идентифицирате и включите във вашите страници подходящи и ценни термини за търсене, които хората използват, и да разберете колко голямо е търсенето и конкуренцията за класиране по тези ключови думи.
  • Проучване на конкурентите: Какво правят вашите конкуренти? Какви са техните силни и слаби страни? Какви видове съдържание публикуват?
  • Проучване на марката/бизнеса/клиента: Какви са техните цели – и как SEO може да им помогне да ги постигнат?
  • Проучване на уебсайта: Различните SEO одити могат да разкрият възможностите и проблемите на уебсайта, които пречат на успеха в органичното търсене. Някои одити, които трябва да се разгледат: техническа SEO оптимизация, съдържание, профил на връзките и E-E-A-T.
  • Анализ на SERP: Това ще ви помогне да разберете намерението за търсене за дадена заявка (например дали е търговска, транзакционна, информационна или навигационна) и да създадете съдържание, което е по-вероятно да спечели класиране или видимост.

Проучване

Стратегията за SEO е вашият дългосрочен план за действие. Трябва да си поставите цели  и план как да ги постигнете.

Мислете за SEO стратегията си като за пътна карта. Пътят, по който поемате, вероятно ще се променя и развива с течение на времето, но дестинацията трябва да остане ясна и непроменена.

Вашият план за SEO оптимизация може да включва следните неща:

  • Определяне на цели (напр. OKRs, SMART) и очаквания (т.е. срокове/етапи).
  • Определяне и съгласуване на значими ключови показатели за ефективност и метрики.
  • Вземане на решение как ще се създават и изпълняват проектите (вътрешни, външни или комбинирани).
  • Координиране и комуникация с вътрешни и външни заинтересовани страни.
  • Избор и прилагане на инструменти/технологии.
  • Наемане, обучение и структуриране на екип.
  • Определяне на бюджет.
  • Измерване и отчитане на резултатите.
  • Документиране на стратегията и процеса.

Създаване и прилагане в действие

След като всички проучвания са направени, е време да превърнете идеите в действия. Това означава:

Създаване на ново съдържание. Консултиране на вашия екип по съдържанието относно това какво съдържание трябва да се създаде.

Препоръчване или прилагане на промени или подобрения на съществуващи страници. Това може да включва актуализиране и подобряване на съдържанието, добавяне на вътрешни връзки, включване на ключови думи/теми/субекти или идентифициране на други начини за допълнителна оптимизация.

Премахване на старо, остаряло или нискокачествено съдържание. Видове съдържание, които не се класират добре, не водят до конвертиране на трафика и не ви помагат да постигнете целите си за SEO.

Мониторинг и поддръжка

Трябва да знаете, когато нещо се обърка или счупи на вашия уебсайт. Мониторингът е от решаващо значение.

Трябва да знаете, ако трафикът към критична страница намалее, страниците станат бавни, не реагират или изпаднат от индекса, целият ви уебсайт излезе извън мрежата, прекъснат се връзки или друг брой потенциални катастрофални проблеми.

Анализиране, оценяване и отчитане на ефективността

Ако не измервате SEO оптимизацията, не можете да я подобрите. За да вземате решения за SEO, основани на данни, ще трябва да използвате:

Анализи на уебсайтове, за да настройвате и използвате инструменти (като минимум безплатни инструменти като Google Analytics, Google Search Console и Bing Webmaster Tools) за събиране на данни за ефективността.

Инструменти и платформи. Съществуват много платформи "всичко в едно" (или пакети), които предлагат множество инструменти, но можете също така да изберете да използвате само избрани инструменти за SEO, за да проследявате изпълнението на конкретни задачи. Или, ако разполагате с ресурси и никой от инструментите на пазара не прави точно това, което искате, можете да създадете свои собствени инструменти.

След като сте събрали данните, ще трябва да докладвате за напредъка. Можете да създавате отчети с помощта на софтуер или ръчно.

Отчетите за изпълнението трябва да разказват история и да се правят на значими интервали от време, обикновено в сравнение с предишни отчетни периоди (напр. година за година). Това зависи от вида на уебсайта (обикновено това е месечен, тримесечен или някакъв друг интервал).

Ivailo Petkov

За автора

Ивайло Петков е SEO експерт и координатор на проектите за оптимизация и уеб дизайн в MOXX Advertising от 2021. Експерт в графичния и уеб дизайн с над 20 години опит

Call Now Button