15-те най-добри CMS платформи за изграждане уеб сайт

флаг на Великобритания

15 най-добри CMS платформи за изграждане на вашия онлайн бизнес

15 най-добри CMS платформи за изграждане на вашия онлайн бизнес
Създавайте, управлявайте и модифицирайте съдържание на уебсайтове с някоя от тези най-добри CMS платформи - Wordpress, Joomla, Drupal, Wix и Concrete5.

Планирате ли да стартирате собствен уеб сайт/уеб сайтове, но се намирате на етап, в който не знаете откъде да започнете? Най-прекият отговор на този въпрос, е от Система за управление на съдържанието (CMS) – това е един от начините.

Съдържание:

1. Какво е Система за управление на съдържанието (CMS)?
2. Кои са най-известните и използвани уеб CMS платформи?
2.1 WordPress
2.2 Shopify
2.3 Wix
2.4 Squarespace
2.5 Joomla
2.6 Drupal
2.7 Magento
2.8 HubSpot CMS Hub
2.9 PrestaShop
2.10 Bitrix24
2.11 TYPO3
2.12 CMS Made Simple
2.13 Contentful
2.14 Concrete5
2.15 Ghost

Какво е Система за управление на съдържанието (CMS)?

 Системата за управление на съдържанието (Content Management System – CMS) е софтуерно приложение, което е създадено за потребителите с цел да създават, редактират, публикуват, съхраняват, т.е. да управляват и променят цифрово съдържание (съдържание на уеб сайт), без това да налага необходимост от специални технически познания.

Обикновено уеб сайтовете са написани на езици за програмиране, HTML, XHTML, JavaScript, CSS и др. Ако трябваше да създадете уеб сайт без софтуерното приложение CMS, тогава трябваше да владеете тези езици и да напишете много кодове. Система за управление на съдържанието –  CMS е инструмент, който дава възможност за създаване на уеб сайт, без да е необходимо да пишете целия код от нулата.

Изпитвате ли колебание какъв вид CMS платформа да използвате за изграждане на вашия уеб сайт?

 Създадени са няколко вида CMS платформи, което означава, че това може да ви създаде известни затруднения за избора най-добрата Система за управление на съдържанието – CMS.

В тази статия ще ви обясним защо е толкова важно да направите информиран избор на най-добрата CMS платформа, която да бъде подходяща за вашия уеб сайт, според съдържанието.

CMS е изградена от два основни елемента: Приложение за управление на съдържанието (CMA) и Приложение за доставка на съдържание (CDA). CMA позволява на уебмастърите да създават, променят и премахват съдържание от сайта. CDA събира информация и дава възможност за актуалзиране на уеб сайта.

CMS платформите имат редица предимства 

 • Леснодостъпни за работа. Благодарение на графичния потребителски интерфейс, дори тези с ограничени технически познания могат да използват софтуера.
 • Елементарно търсене на информация. Вградената функция за търсене позволява на потребителите да въведат в полето, това което ги интересува и автоматично получават списък, според въведената дума или фраза – подобно на търсачката Google.
 • Управлявайте с лекота съдържанието във вашия уеб сайт. Не само създаването на съдържание е лесно, но и премахването на съдържание. CMS улеснява отмяната на публикуване на съдържание, за да поддържате уеб сайтовете актуални.
 • Лесна достъпност. CMS може да бъде базиран на облак или на място, но потребителите могат да имат достъп до съдържание от всяко място с устройство, което е свързано с интернет.
 • Системата за управление на съдържанието може да се използва от много потребители.
 • Незабавни актуализации на съдържанието. CMS позволява на потребителите да управляват и актуализират съдържание в реално време – без да е необходимо да чакат.
 • Мащабирането е лесно за изпълнение. CMS улеснява фирмите да добавят нови уеб страници, докато бизнесът им се разраства.
 • Леснопостижимо актуализиране. Екипите за разработка могат да извършват актуализации само с няколко клика.
 • Сигурност. Всички CMS системи имат опции за сигурност, но някои изискват по-голямо внимание от администраторите на сайта. Необходими са чести актуализации на основните CMS системи, за да бъдат в безопасност.
 • Оптимизация за търсачки (SEO). Удобната оптимизация за търсачки SEO включва функции, които улесняват категоризирането на съдържанието във вашия уеб сайт.

Ето защо, е важно вашият уеб сайт да бъде достатъчно видим, за да бъде “забелязан” от търсачките, като Google и др., а това зависи от вашия уебмастър.

Кои са най-известните и използвани уеб CMS платформи?

 На практика съществуват много системи за управление на съдържанието CMS и броят им продължава да расте. Тъй като всеки собственик на уеб сайт/уеб сайтове има своя цел, затова изборът трябва да отразява възможно най-точно намерението и обхвата на сайта.

 

CMS платформа Употреба Настройка Поддръжка Цена Оценки на клиенти на G2
WordPress 8.3 8.1 7.7 безплатна 8.8
Joomla 7.5 7.8 7.3 безплатна 8
Drupal 6.7 6.5 7.3 безплатна 7.6
Wix 8.9 8.9 7.9 $12.45/месец 8.4
Concrete5 9 8.6 7.5 безплатна 9
PyroCMS 7.5 8.5 7.7 безплатна 8
CMS Made Simple безплатна 9.4
Magento 7.1 6.2 7 безплатна 7.8
SilverStripe 8.2 6 безплатна 8.6
Squarespace 8.8 8.8 8.5 $18/месечно 8.8
Sitefinity 8 7.1 7.4 $0.01 еднократно 7.8
HubSpot CMS Hub 8.7 8.1 8.9 $25/месечно 9
TYPO3 6.6 6.2 6.7 безплатна 7.8
Contentful 8.5 8.4 8.3 безплатна 8.4
Ghost 8.3 8.1 8.5 $29/месечно 8.4

Тези стойности са взети от g2.com

WordPress

WordPress cms platform

Според данните, WordPress е най-популярният и безплатен CMS софтуер в света, който захранва около 43 % от всички уеб сайтове в интернет пространството.

Съвсем основателни са причините WordPress да е толкова предпочитан софтуер. Освен, че е безплатен, е лесен и гъвкав за работа, и може би една от най-важните характеристики – предпочитан от търсачките. Освен това, хилядите теми и плъгини я правят една от най-персонализираните платформи.

 • WordPress е лесен за начинаещите, които могат да започнат от основно ниво и да придобиват умения, докато се развиват в тази област, като същевременно позволява на разработчиците достатъчно свобода да експериментират с кода.
 • Получавате пълен контрол върху това как да печелите пари онлайн от уеб сайта, който притежавате.
 • WordPress ви предлага гъвкавостта и свободата да създавате всякакъв вид уеб сайтове (блог, онлайн магазин, сайт за търгове и т.н.).
 • Редакторът на блокове на WordPress прави наистина лесно създаването на страхотно изглеждащ интерфейс.
 • WordPress ви позволява да изтеглите цялото си съдържание в XML формат, което улеснява преместването към друга система в бъдеще, ако решите да го направите.
 • Ако може да се определи като недостатък, това е че трябва сами да хоствате своя WordPress сайт, което означава да намерите подходящ хостинг доставчик.

Shopify

Shopify

Shopify е друг вид хоствана CMS платформа от типа “всичко в едно” и е една от най-добрите за създаване на онлайн магазин. Платформата Shopify е специално разработена за разработка на електронни магазини, т.е. развива се в посока удовлетворяване нуждите на онлайн търговията. Тази платформа е обвързана с месечен или годишен абонамент, т.е. не е безплатна, но пък в таксата е включено автоматичното обновяване и хостингът.

 • Предимството на CMS платформата Shopify е, че може да приемате кредитни и дебитни карти чрез интегрираното решение за плащане на Shopify, Shopify Payments. PayPal също е включен като един от доставчиците на плащания по подразбиране на Shopify.
 • Предлага много разширения и теми.
 • Shopify осигурява 24/7 поддръжка чрез чат, имейл, телефон. Съдържа още писмени ръководства с инструкции и видео уроци, онлайн форуми.
 • Недостатъците са разходите, които могат да се окажат доста високи, особено ако искате да добавите много приложения на трети страни към магазина си.
 • Приложенията на платформата Shopify са по-ограничени, в сравнение с плъгините на WordPress, например.

Wix

Wix 2

Wix е популярна, лесна за начинаещи, но платена CMS платформа. Въпреки това, обаче, предоставя безплатен, но с ограничени функции план. Това дава възможност на потребителя да я тества. А инструкциите на Wix превръщат създаването на уеб сайт в забавна дейност.

 • Случва се потребители на Wix да поискат да преминат към WordPress, защото всеки собственик на бизнес знае, че WordPress определено е по-добрата платформа от Wix.
 • Можете да добавите много приложения към сайта си от Wix App Market. Те работят като плъгините на WordPress, за да предоставят на вашия сайт нови функции.
 • Недостатъци: Липса на възможност да се променят шаблони, след като бъдат избрани. Трудно изтегляне и експортиране на данни.

Squarespace

Squarespace 3

Платформата Squarespace предоставя на потребителите богат набор от инструменти за дизайн на уеб сайтове, вградени SEO функции, маркетинг и онлайн търговия, много добри опции за блогове.

 • Squarespace дава възможност на уеб мастърите да изработят красиви уеб сайтове без необходимост от кодиране или сложен бекенд. Това е една от най-добрите CMS за малки фирми, за креативни и творчески личности, които искат да споделят таланта и идеите си в интернет пространството.
 • Предимството на тази Система за управление на съдържанието е, че е снабдена с вграден редактор на страници, с който е възможно редактирането на шаблони.
 • CMS платформата Squarespace позволява само едно подниво, което я прави неподходяща за големи уеб сайтове, например такива, които предлагат широк набор от продукти или услуги.  Също така, не осигурява поддръжка за приложения на трети страни.

Joomla

Joomla 1

Според данните Joomla управлява над 2 % от уеб сайтовете и е следващият добър избор безплатни опции за CMS, тъй като има впечатляващ набор от функции и поддържа над 70 езика. Платформата е с отворен код за всеки уеб сайт, който се нуждае от цялостно управление на съдържанието, особено образователни сайтове или сложни уеб сайтове като социалните мрежи.

 • Предимствата, които отличават Joomla е ефективно управление на сайт със стотици подстраници и двуфакторно удостоверяване за по-добра защита срещу евентуални атаки.
 • За тези, които се нуждаят от персонализирани публикации, Joomla е платформата предлагаща различни шаблони и разширения. Инсталирането, обаче, не е удобно за начинаещи, но е идеално за опитни създатели на уеб сайтове.
 • Можете да използвате Joomla, за да управлявате магазин за електронна търговия, тъй като има налични разширения за това.

Drupal

Drupal 2

Drupal също е безплатна CMS за изграждане на уеб сайтове, но ще ви е необходим собствен хостинг. С усъвършенстван панел за администриране дава пълен контрол върху представянето на съдържанието и управлението на потребителите и разрешенията. Зарежда бързо, сигурен е и поддържа над 100 езика. Готовите шаблони за различни сфери на дейност, като туризъм и електронна търговия, го правят една от най-добрите опции за Система за управление на съдържанието.

 • Базираните на Drupal сайтове имат високи нива на сигурност и са трудни за хакване. Drupal се актуализира редовно. Има много модули, които дават възможност на уеб мастърите да подобряват сайта.
 • Тази CMS платформа е проектирана за професионални създатели на уеб сайтове, нейната гъвкава API архитектура поддържа различни цифрови платформи. В сравнение с Joomla и WordPress, Drupal оптимизира своите вградени функции за по-добра производителност и сигурност. Също така, си струва да се отбележи, че уеб сайтовете на Drupal получават по-висок уеб трафик от друг CMS софтуер. Например, официалният уебсайт на Лос Анджелис използва Drupal, за да дава информация за града.
 • Drupal определено не е толкова удобен за начинаещи, колкото WordPress. Повечето уеб сайтове базирани на Drupal имат силно персонализирана тема, създадена от програмист, което може да бъде скъпо.

Magento

Magento 7

Magento е една от най-добрите платформи за електронна търговия. CMS софтуерът се фокусира върху сигурността, SEO и персонализирането за оптимизиране на всички видове сайтове за електронна търговия.

 • Magento – специално предназначена платформа за големи уеб сайтове за електронна търговия, защото предоставя добри инструменти и мащабируемост за продуктов инвентар и управление. Magento е стабилна CMS платформа с отворен код от Adobe. За кратко време се превърна в основен лидер за онлайн продажби в световен мащаб.
 • Платформата е подходяща главно за сложни и амбициозни проекти, които изискват висока степен на персонализиране и определен технически опит.
 • За разлика от PrestaShop или WordPress, инсталирането на Magento изисква солидни технически познания. Можете да изберете да разположите Magento на виртуален частен сървър (VPS) или специален сървър .
 • Magento дава възможност да управлявате много магазини разположени на различни места, работещи на различни езици и с различни валути.

HubSpot CMS

HubSpot CMS Hub

HubSpot CMS не се предлага безплатно, но има тестов период. Платформата обединява в едно цялата база данни касаеща вашия бизнес и клиентите. Поради това, е топ избор на търговците, защото всички отдели могат да работят заедно, което повишава ефективността и подобрява финансовите резултати.

 • HubSpot CMS е една от най-добрите CMS опции за създаване на уебсайт без необходимост от постоянни актуализации и редакции. Идеален вариант и за начинаещи, тъй като удобните инструменти дават възможност на потребителя да публикува на уеб сайта, дори и да е с най-елементарни технически познания.
 • Платформата предлага висока ангажираност с помощта на инструменти за имейл и социални медии. Разполага със специален екип, който да наблюдава платформата 24/7, редовни сканирания за вируси.
 • CMS HubSpot е вашето идеално решение, особено ако бизнесът ви е разрастващ се, както и за големи предприятия, които се нуждаят от система обединяваща всичко в едно.
 • CMS платформата не е съвсем подходяща за уеб сайтове занимаващи се с онлайн търговия. Добрата новина е, че лесно се интегрира с WordPress и WooCommerce.

PrestaShop

Prestashop CMS

Следващата популярна CMS платформа за онлайн търговия, е френската PrestaShop, която е безплатна и с отворен код. Отлична платформа за малки и средни фирми занимаващи се с електронна търговия. Сигурност  при плащане.

Несъмнено PrestaShop е едно от най-известните решения за електронна търговия на пазара със сравнително лесни настройки и опции за конфигуриране.

Тази платформа предлага възможност за създаване на онлайн магазин на ниска цена и за много кратко време.

 • Таблото за управление Prestashop осигурява достъп на потребителя до основните статистически данни за електронната търговия – брой продажби и процент на реализация.
 • Има много модули, така че можете лесно да добавяте нови функции.
 • Не струва много, за да започнете с PrestaShop, особено ако сте на евтин споделен хостинг план.
 • Като недостатък може да се приеме необходимостта от повече време в разглеждането на многото теми (дизайн), за да намерите тази, която да пасва най-добре, според целта на вашия онлайн магазин.

Bitrix24

Bitrix24 е бизнес инструмент, който предлага CMS платформа заедно с други функции като възможността да управлявате вашите задачи, проекти, комуникации и взаимоотношения с клиенти.

Предлага се безплатно, но само на основен етап – до 5 GB онлайн хранилище и 12 потребителски акаунта. Цялостно решение за вашия малък и среден бизнес. Ако искате CRM (Customer Relationship Management) инструмент, Bitrix24 може да бъде добър избор.

TYPO3

TYPO3

TYPO3 е безплатна CMS платформа с отворен код. Това, което отличава TYPO3, че уеб интерфейса е отделен от административния панел за управление, което е отлична опция от гледна точка на сигурността. С редица разширения, налични за TYPO3, които предлагат допълнителни функции. Платформата е подходяща за голям бизнес и банки.

 • Тази система за управление на съдържанието се базира на шаблони, които можете да изтеглите готови или да напишете свои собствени в TypoScript.
 • TYPO3 ви дава възможност за фина настройка на потребителските права, поддръжка на няколко сайта едновременно, използване на разширения от TER, високо ниво на безопасност, усъвършенстван текстов редактор с проверка на правописа, преглед, история на промените.
 • За недостатък се счита по-бавното показване на големи страници с разнообразно съдържание (таблици, избражения).

CMS Made Simple

CMS Made Simple

CMS Made Simple е система създадена и предназначена за начинаещи. С вградени шаблони, които са написани в достъпен HTML/CSS формат, който ви позволява да адаптирате теми на трети страни за използване в системата. API е отворен, повече от 200 добавки са написани от разработчици различни по качество и полезност. Има добра сигурност.

 • Предимствата на CMS Made Simple платформата, са лесно за работа табло, добро ниво на SEO-оптимизация и сигурност, подходяща за създаване на малки магазини с ограничен бюджет, достатъчен набор от готови плъгини типични за платформата, редовни актуализации.
 • Недостатъците на тази платформа са, че не разполага с нови модули, няма поддръжка за многоезични сайтове.

Contentful

Contentful

Contentful е висококачествен инструмент за създаване, управление и разпространение на вашето цифрово съдържание онлайн, както сами, така и като екип.

Contentful е създадена за структурирано съдържание, мощни API за управление и доставка, адаптивно уеб приложение, което улеснява работата на разработчиците и създателите на цифрово съдържание.

 • Редакторите управляват съдържанието интерактивно с лесен за използване интерфейс, докато разработчиците доставят съдържание, използвайки езика за програмиране и шаблони по техен избор.
 • Огромното предимство на Contentful, е адаптивността към всички цифрови платформи, от уеб браузъри до мобилни приложения. Гъвкава с различни видове съдържание.
 • Contentful е отличен софтуер за компании или лица, създаващи персонализиран уеб сайт, който включва други цифрови платформи.

Concrete5

Concrete5

Concrete5 е популярна CMS платформа, подобна на механиката на взаимодействие със създателите на уеб сайтове, базирана на визуален редактор.

 • Concrete5 е чудесна за създаване на фирмени уеб сайтове, информационни портали, блогове. В по-малка степен – за онлайн магазини.
 • Подходяща за начинаещи, както и за безопасно споделяне документи.
 • Удобен за потребителя интерфейс с гъвкав редактор на стилове, с вградени инструменти за SEO, добавяне на мета описания и създаване карти на уеб сайтове.

Ghost

Ghost

Ghost е система за управление на съдържание (CMS) с отворен код, подобна на WordPress. Ghost е специално проектиран софтуер, създаден за блогове.

Самият софтуер Ghost е безплатен, но ще трябва да платите за име на домейн и уеб хостинг. За разлика от по-големите CMS платформи, Ghost не се поддържа от толкова много уеб хостове.

 • Всеки ден Ghost захранва някои от най-четените истории в интернет, обслужвайки стотици милиони заявки в десетки хиляди сайтове.
 • Ghost е мощно приложение за създателите на нови медии за публикуване, споделяне и развитие на бизнес около тяхното съдържание. Предлага се с модерни инструменти за създаване на уеб сайт, публикуване на съдържание, изпращане на бюлетини и предлагане на платени абонаменти на членове.

Сега, след като вече се запознахте с различните системи за управление на съдържанието и техните предимства, изберете тази, която е най-подходяща за вашите потребности и цели, и създайте своя уеб сайт. Система за управление на съдържанието (CMS) доказва своята възвръщаемост на инвестициите.

 

Колко полезна Ви беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази информация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази информация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази информация!

Кажете ни как можем да подобрим тази информация?

Ivailo Petkov

За автора

Ивайло Петков е SEO експерт и координатор на проектите за оптимизация и уеб дизайн в MOXX Advertising от 2021. Експерт в графичния и уеб дизайн с над 20 години опит

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Email

Подобни статии

Психология на рекламата

Психология на рекламата: Как цветовете, шрифтовете и изображенията влияят на потребителите?

Рекламата е форма на комуникация, която популяризира идея, продукт или услуга, като я прави известна на широката публика. Това включва използването на различни медии, включително

Към статията »
Call Now Button