GA4 - Не се харесва сред маркетолозите | MOXX Advertising

флаг на Великобритания

10 неща, които мразим в Google Analytics 4

10 неща, които мразим в Google Analytics 4
GA4

10 неща, които мразим в Google Analytics 4

Всъщност става доста неудобно – някои рекламодатели са толкова разочаровани от новата програма, че дори организират "погребения" за нейния предшественик, Universal Analytics.

Но какво е това в GA4, което толкова раздразни света на дигиталния маркетинг?

Решихме да попитаме нашите читатели в анкета за готовност на GA4, за да разберем. По-долу сме събрали списък с най-честите оплаквания. Кажете ни, ако вие и вашият екип можете да се припознаете…

1. Потребителски интерфейс

Потребителският интерфейс на GA4 беше най-големият проблем, за който нашите читатели съобщиха.

Потребителският интерфейс беше описан като „бавен“, „смешен“ и няколко други прилагателни, които решихме да не публикуваме.

Независимият изпълнител по продажби и маркетинг Джон Ериксън ни каза:

  • „Когато избирате сегменти/измерения в GA4, вместо възможността в Universal да избирате/демаркирате един или повече сегменти в един списък и да щракнете върху „приложи“, трябва да отворите персонализиране или да добавите сравнение, да щракнете върху добавяне на филтър, да изберете измерение от дълго падащо меню, след това изберете стойност на измерение от друго падащо меню, след което могат да се приложат (и можете да изберете само една).
  • „Разбира се, разликата е само няколко секунди, но когато гледате много различни модели всеки ден, става разочароващо да повтаряте тези излишни движения на потребителския интерфейс отново и отново, когато сте го правили по-бързо.“
  • „Същата структура на падащото меню се използва при създаване/редактиране на отчети на GA4. Падащите списъци са дълги и е трудно да намерите това, което търсите. Можете да въвеждате частични имена и по-бързо да ги намирате, след като ги знаете, но първоначално е много трудно да превъртите всички и да намерите това, което искате.
  • „Освен това можете да изберете само едно, така че е трудно да се разглеждат множество измерения/стойности. Не знам отговора как да поправя това, но го намирам за тромав за използване.“

2. Забавяне на данните

Друго голямо притеснение за търговците е забавянето на данните от същия ден за GA4.

Рекламодателите подчертаха, че се нуждаят от възможността да наблюдават постоянно ефективността и са объркани защо новата платформа за анализ изглежда няма тази функция.

Рон Вебер, старши директор в Actian, обясни:

  • „Забавянето на данните е бавно, като отделянето на 12-24 часа за докладване на случващото се пречи на това да бъде действащ инструмент.“
  • „Иска ми се да не бях изостанал през последните няколко години и по този начин можех/щях да оценя това преди.“
  • „Може би Google просто ще премести изчислителната мощност от UA -> GA4, така че това да се промени?”

3. Несъответствия в данните

Маркетолозите също изразиха загриженост относно несъответствията в GA4.

Разликите в информацията доведоха до известно безпокойство, че следователно обслужваните данни не биха могли да бъдат точни, което доведе до въпроса на хората дали могат да се доверят на GA4.

Сабине Уолтън, старши SEO мениджър в Handlerbund Marketplace, ни каза:

  • „Това, което намирам за проблематично, е несъответствието между GA4 API и съответния Looker Studio Connector. Измеренията, които присъстват в API и дори по подразбиране в интерфейса за отчитане на GA4, очевидно липсват в конектора на Looker Studio, напр. измерението на целевата страница.“
  • „Екипът на Google изглежда работи върху това, защото поне измерението на целевата страница вече присъства. Но това също означава, че трябва да минус два дни, преди събирането на UA данни да приключи – след това коригирам и проверявам многобройните си отчети отново и отново.
  • „Готов съм толкова, колкото и инструментът, но със сигурност не очаквам да работя само с GA4. Също така мисля да търся алтернативни инструменти на GA4. 

4. Труден за използване

Маркетолозите от цял свят съобщават, че GA4 е невероятно труден за използване.

Дори опитни рекламодатели намират за предизвикателство да се ориентират в новата платформа.

SEO и маркетинг консултантът Джейсън Макдоналд каза на Search Engine Land:

  • „GA4 е катастрофа. Той е много по-труден за използване от UA и напълно неинтуитивен.“
  • „Почти невъзможно е да се направи разбивка чрез кликване, както беше възможно от UA.
  • „Това е Windows Vista на Google Analytics и всички познавачи се страхуват да кажат публично, че е боклук. Но всички знаят, че това е боклук.

5. Липса на ресурси

С толкова много търговци, които се борят, докато се опитват да разберат GA4, мнозина се питат защо Google не е предоставил повече образователни ресурси, обясняващи как работи новият инструмент.

Маркетинговият екип на Storis ни каза:

  • „Намерих повечето от отговорите, на които се спрях, като взех частни курсове чрез SMX или най-накрая стигнах до опитен член на екипа на Google.
  • „Тяхната документация наистина липсваше, особено когато имаше големи функционални промени или пропуски. Продължих да се опитвам да разбера как да копирам неща, които не бяха пренесени.
  • „Също така, много от хората в собствения екип на Google не са на ниво, което прави обажданията за поддръжка объркващи.“

6. Няма основна опция

Някои рекламодатели обясниха, че маркетингът не носи универсален размер за всички.

Докато някои от по-сложните настройки може да са подходящи за някои, други професионалисти, като например блогъри, просто биха искали достъп до основни инструменти на GA4 и губят време и пари, опитвайки се да разберат функциите, които не трябва да използват.

Eb Gargano от Productive Blogging ни каза:

  • „Едно от нещата, които забелязах, е, че много блогъри и онлайн бизнеси напълно губят ума си по GA4 – губейки дни (и в някои случаи седмици) в стрес за това, когато времето им можеше да бъде много по-добре прекарано другаде.“
  • „Истината е, че повечето блогъри и онлайн бизнеси се нуждаят само от проста настройка и разбиране на основните отчети. Но никой не казва това и собствениците на онлайн бизнес се плашат, за да повярват, че трябва да похарчат много пари за скъпи курсове и много време за създаване на множество персонализирани отчети.
  • „Мисля, че е наистина жалко, че няма „GA4 Lite“ за потребители, които се нуждаят само от основни данни.“

7. Липса на функции

Друго често срещано оплакване от търговци, отговарящи на нашата анкета, беше липсата на функции, които GA4 може да предложи в сравнение с Universal Analytics.

Маркетолозите изглеждаха особено притеснени от премахването на функциите за приписване.

Елизабет Рул , акаунт мениджър и местен SEO анализатор за Sterling Sky, ни каза:

  • „Използвах GA4 колкото е възможно повече през последния месец, за да свикна с него, но честно казано, просто ми се струва като по-тромава версия на GA3 с по-малко функции, които всъщност искам да използвам.
  • „Откривам, че ми се иска да се върна към GA3 всеки път, когато използвам GA4 – и това не е защото просто съм прекалено свикнал с него. Някои от функциите, които използвам всеки ден, липсват или са изключително сложни за намиране в GA4.“

8. Трудности при пресъздаване на отчети

Клиенти и търговци отчаяно се опитват да пресъздадат отчети в GA4, на които преди са разчитали, когато са използвали Universal Analytics.

За съжаление, за мнозина изглежда, че тази задача се оказа много по-трудна, отколкото трябваше да бъде.

Том Демърс , съосновател и управляващ партньор на SEO и PPC агенцията Measured SEM, ни каза:

  • „Клиентите са разочаровани от пресъздаването на съществуващите си отчети в GA4, особено за специфични крайни случаи, пресъздаване на табла за управление в инструменти за отчитане на трети страни – включително Looker Studio.“
  • „Има също така много работа около пресъздаването на събития/цели в рамките на GA4 (и объркване около това, че тези събития не се виждат в определени отчети).“

9. Доклади

Маркетолозите също се оплакаха, че се борят просто да създават отчети в GA4 – проблем, който не ги засегна, когато работеха с UA.

Според много търговци, участвали в нашата анкета, Google е направил много ненужни промени, когато става въпрос за създаване на отчети, което затруднява натоварването им.

Ерик Бушоу, мениджър оптимизация за търсачки в G5, ни каза:

  • „След време мисля, че GA4 ще позволи по-големи прозрения от UA.“
  • „Като се има предвид това, някои от привидно произволните промени в това как може да се прави докладване са разочароващи.
  • „Премахването на изгледи, ограничения относно това как могат да се използват персонализирани сегменти и други привидно ненужни промени ще направят живота ни труден, след като UA наистина изчезне.“

10. Бъгове

Няколко търговци се свързаха със Search Engine Land, за да докладват за грешки в GA4, твърдейки, че много функции не работят по предназначение. Отбелязаните проблеми включват проблеми със синхронизирането с таблото за управление на Looker Studio и новият скрипт на AMP не работи.

SEO консултантът Джон Макалпин ни каза:

  • „Платформата все още има много грешки и се оказваме, че прекарваме повече време, за да разберем защо приписването не е правилно обозначено и защо данните са непоследователни.“

Нека не се паникьосваме

Маркетолозите откриха, че принудителната миграция от Universal Analytics към GA4 е трудна, така че може да е успокояващо да знаем, че това предизвикателство се усеща в цялата индустрия.

Но независимо от това колко трудна е била корекцията, експертът по маркетинг в търсенето и лектор на SMX Advanced Кейл Ларкин каза пред Search Engine Land, че е важно търговците да се присъединят към най-новата програма за анализ на Google, тъй като тя вероятно ще съществува дълго време. Тя каза:

  • „Има една стара поговорка, че тревата не винаги е по-зелена от другата страна.“
  • „Хората използват интернет по напълно различни начини, отколкото през 2012 г., и аз виждам GA4 като отговора на Google за анализи на уебсайтове, подготвени за бъдещето. Индустрията се нуждае от безплатна опция.“
  • „Маркетьорите трябва да спрат за момент и да помислят коя информация е наистина полезна и полезна – какво трябва да знаят.“
  • „ Химаншу Шарма  го каза добре в LinkedIn: „Важно е да запомните, че ние не сме в бизнеса с извличане на данни. Ние сме в бизнеса с анализ на данни, за да подобрим възвръщаемостта на инвестициите.“
  • „Така или иначе, трябва да разберете вашите данни и как те подкрепят вашите маркетингови инициативи.“

Ларкин обясни, че промяната във всяка платформа и всяка индустрия може да накара хората да изпаднат в паника. Но с течение на времето увереността и познаването се увеличават, което води до промяна на нагласите. Тя заключи:

  • „Всички бяха ядосани, когато Facebook актуализира интерфейса си и „не можаха да намерят нищо“. Беше „ужасно“ и „краят на Facebook“.“
  • „Тъй като използваме Facebook ежедневно, това бързо беше забравено и никой дори не си спомня как изглеждаше старият интерфейс.“
  • „Отговорът на интерфейса на GA4 – виждате същата реакция, когато която и да е платформа промени своя интерфейс. Хората не харесват промяната.“
  • „Но GA4 е толкова адаптивна, а с LookerStudio – има много опции за получаване на отчетите, за да визуализирате информация и прозрения по смислен начин.“
Ако това ви е допаднало, вижте тази новина за GA4
GA4

Колко полезна Ви беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази информация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази информация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази информация!

Кажете ни как можем да подобрим тази информация?

MOXX Admin

За автора

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Email

Подобни новини

Google Performance Max
Всичко за Google Performance Max

Google Performance Max- Научете какво отличава „Максимална ефективност“ от другите кампании в Google Ads и как може да стимулира реализации и да увеличи максимално възвръщаемостта на инвестициите.

Google актуализация
Мина основната Google актуализация

Пускането на актуализацията отне 16 дни – надяваме се, че сте забелязали само увеличения на видимостта.

Google Ads
5 скрити области на Google Ads​

Открийте неизползвания потенциал на Google Ads с тези по-малко известни инструменти – от динамичен ремаркетинг до сезонни корекции.

Call Now Button