Топ 5 лоши SEO практики, които пречат на доброто класиране

Топ 5 на лошите SEO практики, които пречат на доброто класиране

Топ 5 на лошите SEO практики, които пречат на доброто класиране
лоши-seo-практики

Колкото по-добре е оптимизиран един сайт, толкова по-високо класиране ще има при SERP (Search Engine Results Page). Но колкото и лесно да звучи, оптимизацията не е никак лесна задача. Ето защо в тази кратка и полезна статия ще се фокусираме върху слабия линк билдинг, погрешно създадено съдържание и още няколко лоши SEO практики, които не позволяват на сайтовете да работят в полза на бизнеса, за който реално са направени. Прочетете!

Грешка №1: Автоматично Генерирано Съдържание (Auto Generated Content)

Срещят се хора, които мислят, че генерираното съдържание е подходящо за всякакви статии и са един готов продукт, върху които няма смисъл да се работи или инвестира ресурса време, камо ли да се положат усилия. За това лесно и на пръв поглед ефективно генериране на готов текст се използват софтуерни инструменти, които разполагат с изкуствен интелект (AI). Но това, което се генерира не винаги е смислено написано и именно тук е разковничето ако SEO не работи за дадения сайт.

Това не трябва да се случва – генерирането без структура, без стратегия и без смисъл не води до резултати. Затова професионалистите, които правят SEO изследването за конкретен сайт и бизнес се стараят съдържанието да бъде създадено правилно. Така читателите ще разберат за какво става дума, а други блогъри може да го споделят, което пък ще помогне за по-качествен линк билдинг.

Грешка №2: Прекалено много ключови думи

Изборът на ключови думи е много важен, но не трябва да се прекалява при използването им. Текстът може да стане трудно четим, а това може да се окаже лошо за репутацията на целия сайт или страницата от сайта, защото:

  • Търсачките ще решат, че това е спам и може да го накажат;
  • Читателите ще напуснат веднага, ако текстът е нечетим и не привлича техния интерес.
  • Ключовите думи се поставят в метатагове, заглавие, подзаглавия, текст, alt текст на картинка/ изображението и в имената на файловете. Това са стратегически места, които ще помогнат за по-високо класиране в SERP.

Една от лошите практики, която трябва да се избягва, е да се поставят ключовите думи във фона със същия цвят като него. Обърнете внимание на тези на пръв поглед лесни съвети и ще видите как цялата структура ще бъде по-ясна и стегната.

Грешка №3: Линк билдинг от сайтове с много спам

Търсачките стават все по-внимателни с проверката на връзките относно качеството им, така че е много по-добре да се направи една качествена връзка, отколкото много, но слаби връзки. Един от най-бързите начини за влошаване на рейтинга е да се публикуват линкове в сайт, в който преди това са били публикувани линкове.

Грешка №4: Копиране на съдържание от друг сайт

Една от най-често допусканите грешки е да се копира текст от друг сайт. Това е най-лесният начин сайтът да бъде наказан и да загуби доверието на читателите си. По-добре е да се избере тема, която конкуренцията е разгледала и да се направи по-добра. Затова е по-ефективно да се създаде собствено съдържание, да се позовавате на други източници и ако може – да се цитират коректно.

Грешка №5: Всякакъв вид clickbaiting

Има множество добри практики, които да спомогнат за по-добро класиране на един сайт, но clickbaiting-а не е от тях. Всякаква форма на clickbaiting по-скоро ще накара посетителите да напуснат сайта.

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Email

Подобни новини

rank math

Rank Math интегрира IndexNow за WordPress сайтове

Промените в уеб сайтовете могат да отнеме седмици, за да се видят в резултатите от търсачките. WordPress сайтовете могат да се ускорят с интеграцията на IndexNow Rank Math.

алгоритъм на google

Важни ли са споменаванията на марки за алгоритъма на Google?

Джон Мюлер от Google беше попитан дали „необвързаните споменавания на марки“ са важни в алгоритъма на Google.

потребителски коментари

Google за стойността на SEO на потребителските коментари на уеб сайтове

Потребителските коментари на уеб страниците биха могли да осигурят допълнителна стойност за SEO, казва Google, но те трябва да бъдат строго модерирани за спам и други проблеми, които могат да възникнат.