Как се използва Robot Tag - Indexifembedded?

Google дава на сайтове по-голям контрол в индексирането с нов маркер

Google дава на сайтове по-голям контрол в индексирането с нов маркер
google indexifembedded

Indexifembedded е вече факт! Това е новият маркер, който обявиха от Google, създаден с цел по-добър контрол при индексирането на страниците в уеб сайтовете. Този robot tag ни дава свобода да даваме преки насоки на Google кое да бъде индексирано и кое не, така че да работи в наша полза при конкретно търсене. С този таг може да се указва на Google да индексира съдържание, ако е вградено (if it’s embedded) чрез iframes (рамки).

<meta name="googlebot" content="noindex" />
<meta name="googlebot" content="indexifembedded" />
<!-- OR -->
<meta name="googlebot" content="noindex,indexifembedded" />

Когато се използва новият маркер, се презаписва noindex. Това означава, че при използването на noindex, URL-а остава скрит за търсачките, а при добавянето на Indexifembedded маркер, само част от съдържанието ще се индексира, когато се вгради в друга страница. С други думи, ако в дадена страница от конкретен сайт има обособено съдържание, което искате да бъде индексирано – вече можете да го подадете към Google за индексиране чрез този нов маркер. В същото време, останалата част от страницата ще си запази статуса на неиндексирана.

Тепърва ще се пробва глобалното използване на маркера Indexifembedded, но едно е сигурно – контролирането на процеса по индексиране определено ще се оптимизира.

X-Robots-Tag: googlebot:noindex
X-Robots-Tag: googlebot:indexifembedded
...
OR
…
X-Robots-Tag: googlebot:noindex,indexifembedded

Как се използва този Robot Tag – Indexifembedded?

За момента само Google поддържа това robot tag. Възможни са два варианта: първията е да се позволи съдържанието да се индексира, когато се вгради в друга страница (както на изобр. 1), а вторият е като се постави в HTTP хедър-а (изобр. 2).

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Email

Подобни новини

rank math

Rank Math интегрира IndexNow за WordPress сайтове

Промените в уеб сайтовете могат да отнеме седмици, за да се видят в резултатите от търсачките. WordPress сайтовете могат да се ускорят с интеграцията на IndexNow Rank Math.

алгоритъм на google

Важни ли са споменаванията на марки за алгоритъма на Google?

Джон Мюлер от Google беше попитан дали „необвързаните споменавания на марки“ са важни в алгоритъма на Google.

потребителски коментари

Google за стойността на SEO на потребителските коментари на уеб сайтове

Потребителските коментари на уеб страниците биха могли да осигурят допълнителна стойност за SEO, казва Google, но те трябва да бъдат строго модерирани за спам и други проблеми, които могат да възникнат.