Важни ли са споменаванията на марки за алгоритъма на Google?

флаг на Великобритания

Важни ли са споменаванията на марки за алгоритъма на Google?

Важни ли са споменаванията на марки за алгоритъма на Google?
алгоритъм на google

Джон Мюлер от Google отговаря дали споменаванията на марката са важни за алгоритъма на Google.

Джон Мюлер от Google беше попитан дали „необвързаните споменавания на марки“ са важни в алгоритъма на Google. От отговора на Джон беше очевидно, че „споменаванията на марката“ вероятно не са реално нещо в алгоритъма на Google, но той каза също, че може да има стойност за посетителите на сайта, които се сблъскват с тях.

Споменавания на марката:

В SEO общността има дългогодишна идея, че Google използва споменавания на уебсайт като форма на връзка.

Една от версиите на идеята е, че ако някой публикува URL адрес като този, https://www.example.com, но без да го прави връзка, Google вероятно го отчита като връзка. Това е идеята за URL адрес без връзка, че публикуван URL може да се използва като връзка от Google.

Идеята за невръзки URL впоследствие се превърна в идеята, че ако уеб сайт споменава името на марката на друг сайт, Google също ще го отчете като връзка. Това е идеята за „споменавания на марка“.

Но никога не е имало никакви доказателства за това до около 2012 г., когато Google публикува патент, наречен Ranking Search Results.

Патентът беше дълъг няколко страници и дълбоко в средата му беше споменаването на „подразбираща се връзка“, използвана като вид връзка, която беше различна от „експресна връзка“, която се описва като традиционна хипервръзка.

Фразата „подразбиращи се връзки“ се среща само няколко пъти в този един параграф.

Два основни фактора за класиране, обсъдени в патента:

За да разберете какво са имали предвид авторите под подразбираща се връзка, трябва да превъртите страницата нагоре до раздел с надпис „Фон“, където авторите обясняват за какво е целият патент.

Това са двата най-важни фактора, обсъждани в патента:

Авторите обясняват, че използват независими връзки към уеб сайт като част от процеса на класиране. Те наричат сайта да бъде свързан с „целеви ресурс“. Авторите също така казват, че класират резултатите от търсенето, като използват заявки за търсене, които съдържат препратка към уеб сайт, което те отново наричат „целев ресурс“. Патентът обяснява без неяснота, че този втори тип връзка е заявка за търсене, която използва име на марка, което SEO индустрията нарича Branded Search Queries.

Когато патентът се позовава на „група ресурси“, той се отнася до група от уеб страници. Ресурсът е уеб страница или уеб сайт. Група ресурси е група от уеб страници или уебсайтове.

Още веднъж:

Когато в патента се споменава „ресурс“, става дума за уеб страници или уебсайтове.

Патентът гласи:

„Една заявка може да бъде класифицирана като отнасяща се до конкретен ресурс, ако заявката включва термин, който е разпознат от системата като отнасящ се до конкретния ресурс.

Например, термин, който се отнася до ресурс, може да бъде целият или част от идентификатора на ресурса, например URL, за ресурса.

Например терминът „example.com“ може да бъде термин, който се разпознава като отнасящ се към началната страница на този домейн, например ресурсът, чийто URL адрес е „http://www.example.com“.

По този начин заявките за търсене, включително термина „example.com“, могат да бъдат класифицирани като препращащи към тази начална страница.

Като друг пример, ако системата има данни, показващи, че термините „example sf“ и „esf“ обикновено се използват от потребителите за препращане към ресурса, чийто URL адрес е „http://www.sf.example.com“, запитва, че съдържат термините „example sf“ или „esf“, напр., заявките „example sf news“ и „esf restaurant reviewes“ могат да бъдат отчетени като референтни заявки за групата, която включва ресурса, чийто URL адрес е „http://www .sf.example.com.“

Горното обяснение дефинира това, което авторите наричат „референтни заявки“.

Референтна заявка е това, което SEO общността нарича маркови заявки за търсене.

Маркова заявка за търсене е търсене, което някой извършва в Google, използвайки ключова дума плюс името на марката, домейна на уеб сайт или дори URL, което е точно това, което патентът определя, като референтни заявки.

Това, което алгоритъмът, описан в патента, прави с тези „референтни заявки“ (маркови заявки за търсене) е да ги използва като връзки.

Алгоритъмът генерира това, което се нарича „фактор на модификация“, който модифицира (прекласира) резултатите от търсенето според тези допълнителни данни.

Допълнителните данни са:

  1. Повторно преброяване на входящи връзки, използващи само „независими“ връзки (връзки, които не са свързани с класирания сайт.)
  2. Референтните заявки (брандирани заявки за търсене) се използват като вид връзка.

Ето какво пише в патента:

„Системата генерира модификационен фактор за групата ресурси от броя на независимите връзки и броя на референтните заявки…“

Това, което патентът прави, е, че филтрира някои хипервръзки, за да използва само независими връзки, а също и да използва брандирани заявки за търсене като друг тип връзка, която може да бъде определена като подразбираща се връзка.

Как се роди идеята за споменаване на марки?

Някои от SEO общността извадиха един параграф от контекста, за да изградят идеята си за „споменавания на марка“.

Параграфът започва с разговор за използването на независими връзки за класиране на резултатите от търсенето, точно както е описано в основния раздел на патента.

„Системата определя броя на независимите връзки за групата (стъпка 302).

Връзка за група ресурси е входяща връзка към ресурс в групата, т.е. връзка, която има ресурс в групата като цел.“

Горното твърдение съвпада точно с това, за което говори целият патент, независими връзки. Следващият раздел е частта за „подразбиращите се връзки“, която обърка индустрията за търсене през последните десет години.

Две неща, които трябва да имате предвид, за да разберете по-лесно написаното:

  1.  „Изходен ресурс“ е източникът на връзка, страницата, която прави връзка.
  2. „Целеви ресурс“ е това, към което се свързва (и се класира).

Ето какво пише в патента:

„Връзките за групата могат да включват експресни връзки, подразбиращи се връзки или и двете.

Експресна връзка, например хипервръзка, е връзка, която е включена в изходен ресурс, който потребителят може да следва, за да се придвижи до целеви ресурс.

Подразбиращата се връзка е препратка към целеви ресурс, например цитиране на целевия ресурс, който е включен в изходния ресурс, но не е изрична връзка към целевия ресурс.

По този начин ресурс в групата може да бъде цел на подразбираща се връзка, без потребителят да може да навигира до ресурса, като следва подразбиращата се връзка.

Ключът към това какво „подразбираща се връзка“ се съдържа в първото споменаване на фразата, подразбираща се връзка.

Ето го отново, с моя акцент:

„Подразбиращата се връзка е препратка към целеви ресурс…“

Ясно е, че използването на думите „справка“ е втората част от това, за което говори патентът, референтни запитвания.

Патентът говори за референтни заявки (известни още като заявки за търсене с марка) от началото до края.

В ретроспекция беше грешка за някои в SEO индустрията да изградят цяла теория за споменаванията на марки от един параграф, който беше премахнат от контекста на целия патент.

Ясно е, че „подразбиращите се връзки“ не са за споменавания на марки.

Но това е основна информация за това как се популяризира „споменаването на марката“.

Въпрос относно споменавания на марки без връзка:

Въпросът за споменаванията на марки имаше много основна информация за разопаковане. Така че благодаря, че се задържате за това, защото знаейки, че е полезно да разберете въпроса и отговора на Джон Мюлер.

Ето въпроса, който беше зададен:

„В някои статии виждам, че хората говорят за споменаването на марка без връзка.

Искам да знам вашето мнение по този случай.

Смятате ли, че е важно и за алгоритъма, несвързаното споменаване на марката?”

Важни ли са споменаванията на марки за алгоритъма на Google?

Концепцията за „споменавания на марката“ изглеждаше неясна за Джон Мюлер.

Така че Мюлер зададе последващ въпрос:

„Как имаш предвид „споменавания на марка?“

Човекът, който задава въпроса, разясни какво има предвид:

„Това е като друг уебсайт и статия, в която се говори за марката на моя уебсайт, но не се свързва с мен.“

Джон Мюлер отговори:

“Не знам. Мисля, че това е малко сложно, защото всъщност не знаем какъв е контекстът там. Искам да кажа, не мисля, че е нещо лошо, само за потребителите. Защото, ако могат да намерят уеб сайта ви чрез това споменаване, това винаги е добро. Но не бих предположил, че има нещо като… не знам… SEO фактор, който се опитва да разбере къде някой споменава името на вашия уебсайт.”

Споменаванията на марки не са SEO фактор:

Джон Мюлер потвърди, че споменаванията на марки не са фактор за оптимизация на търсачките.

Като се има предвид, че основата на идеята за „споменавания на марка“ е изградена върху един параграф от патент, който е изваден от контекста, бих се надявал, че SEO общността ще постави идеята, че „споменаванията на марка“ са SEO фактор.

Мюлер каза, че споменаванията на марки могат да бъдат полезни, за да помогнат на потребителите да разберат за даден уебсайт. И съм съгласен, че това е добър начин да мислите за споменаванията на марки като начин да разпространите информацията за уебсайт.

Но споменаванията на марката не са SEO фактор.

Само защото е в патент, не означава, че се използва:

Една последна бележка относно патента споменава „референтни заявки“.

Важно е да разберете, че нещо не е задължително да се използва от Google само защото се появява в патент или изследователска статия.

Google може да го използва или може би не. Друго съображение е, че това е по-стар патент и алгоритъмът за търсене на Google непрекъснато се променя.

Източници и цитати:

Колко полезна Ви беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази информация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази информация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази информация!

Кажете ни как можем да подобрим тази информация?

moxxadv

За автора

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Email

Подобни новини

Google Performance Max
Всичко за Google Performance Max

Google Performance Max- Научете какво отличава „Максимална ефективност“ от другите кампании в Google Ads и как може да стимулира реализации и да увеличи максимално възвръщаемостта на инвестициите.

Google актуализация
Мина основната Google актуализация

Пускането на актуализацията отне 16 дни – надяваме се, че сте забелязали само увеличения на видимостта.

Google Ads
5 скрити области на Google Ads​

Открийте неизползвания потенциал на Google Ads с тези по-малко известни инструменти – от динамичен ремаркетинг до сезонни корекции.

Call Now Button