Картографиране - Пътят до покупката | MOXX Advertising

флаг на Великобритания

Картографиране на съдържанието: Какво означава това?

Картографиране на съдържанието: Какво означава това?
Картографиране

Знаете ли, че можете да създавате съдържание за всеки етап от поведението на купувача?

Така гарантирате, че създаването на съдържание никога не е игра на отгатване.

Вашето съдържание може да достигне и да повлияе на вашия идеален клиент, независимо дали току-що е открил марката ви чрез вашия блог или е заседнал на страницата ви с продукт/услуга, сравнявайки покупки – и всеки етап между тези две части.

Всяко съдържание, което публикувате, може да бъде мощен мотиватор и възпитател, който говори в сърцето на вашия потенциален клиент.

Всеки блог, статия, електронна книга, казус от практиката, целева страница, инфографика, видео – каквото и да е – може да работи усилено, за да се свърже с вашата аудитория на правилното място и в точното време.

Ключът към това да се случи?

Картографиране на съдържанието.

Какво е карта на съдържанието?

Картата на съдържанието е план, който описва подробно как вашият бизнес ще доставя съдържание на вашите идеални клиенти, независимо къде се намират в типичното пътуване на купувача.

С други думи, картата на съдържанието начертава точно как съдържанието ви ще достигне до вашата аудитория в точното време и място.

Той също така ви показва как да персонализирате съдържанието си за вашите конкретни личности по време на тяхното пътуване до покупка.

Създаването на карта на съдържанието заедно със създаването на стратегия за съдържание е гениална идея.

Какво е картографиране на съдържание?

Картографирането на съдържанието е процесът на създаване на вашата карта на съдържанието – планът, който очертава вашата идеална аудитория, действията, които те могат да предприемат на всеки етап на закупуване, и как вашето съдържание се привежда в съответствие с тези неща, за да ги завежда към крайната цел.

Крайната цел на картографирането на съдържание зависи от вашите бизнес цели. Въпреки това, голямата всеобхватна цел на това начинание е да се създаде персонализирано изживяване със съдържание за вашата аудитория.

В крайна сметка картата на съдържанието ви помага да планирате как ще подкрепяте, подхранвате, ангажирате и привличате потенциални клиенти, независимо къде се намират в пътя си към покупка.

Защо трябва да правите картографиране на съдържание?

Картографирането на съдържанието е жизненоважно, за да гарантирате, че вашият маркетинг на съдържание е стабилен и равномерно разпределен в изживяването на клиента.

Това е добре не само за вашия бизнес, но и за вашите клиенти. Нека се задълбочим в ползите.

Създайте по-подходящо съдържание за всеки етап на покупка

Добрата маркетингова стратегия за съдържание ще ви помогне да създадете целево съдържание, за да подхранвате аудитория.

Страхотна маркетингова стратегия за съдържание, която включва картографиране на съдържание, ще ви помогне да създадете целево съдържание, за да подхранвате тази аудитория на всеки етап от пътуването за покупка .

Не забравяйте, че пътуването на купувача е процесът на проучване, който вашият купувач предприема, когато осъзнава проблем, обмисля възможностите си и в крайна сметка взема решение какво да прави по въпроса.

Купувачите не решават произволно да купят нещо – те стигат до това решение чрез редица обстоятелства и действия. Това е пътуването на купувача.

HubSpot – Пътуването на купувача
Източник: HubSpot

С картографирането на съдържание гарантирате, че не пренебрегвате потенциалния си клиент, докато върви напред по пътя към покупката.

Например, ако имате тонове блогове, създадени за етапа на информираност, но нито един за етапа на обмисляне, някои от потенциалните клиенти, които първоначално сте привлекли към вашата марка, може да попаднат в тази празнина. Помогнахте им да дефинират и разберат проблема си, но не им показахте как могат да го разрешат или да постигнат целите си.

Друга марка със съдържание на обмисляне може да нахлуе тук и да продължи оттам, откъдето сте спрели. Сега сте загубили потенциален клиент.

За разлика от това, картата на съдържанието ви помага да останете с този клиент, докато не задържи курсора на мишката над бутона „купуване“ в количката за пазаруване на уебсайта ви. Всъщност това вероятно им е помогнало да стигнат до този момент!

Това е невероятно силно.

Получете повече възвръщаемост от всяко съдържание

Картографирането на съдържание също ви помага да идентифицирате солидна цел зад всяко съдържание, което публикувате.

Ще създадете всеки един с конкретно намерение, което съответства на вашите цели, нуждите на целевата аудитория и етапа на купуване, в който се намират.

Това е ярък контраст между:

  • Натискането на „публикуване“ на съдържанието помага на бизнеса ви по някакъв начин.
  • Или да натиснете „публикувай“ и да знаете точно какво има потенциала да направи това парче и вероятно ще направи по отношение на резултатите.

Спечелете повече ангажирани, инвестирани и лоялни клиенти

Какво мислите, че ще се случи, когато предоставяте страхотно съдържание на всеки етап от пътуването на вашите купувачи?

Ангажираността, връзката и афинитетът, които изграждате, ще доведат до еднакво ангажирани, инвестирани клиенти.

Доставете страхотен продукт или услуга в края на всичко това и ще ги привлечете напълно и напълно.

Ето как създавате лоялни клиенти на марката. Неистови фенове. Доволни клиенти.

В крайна сметка целта на картографирането на съдържанието е да се гарантира, че помагате на потенциалните си клиенти на всяка стъпка по пътя. Това количество персонализация и грижа естествено ще доведе до клиенти, които са луди по вас.

Как да направите картографиране на съдържание

Готови ли сте да създадете карта на съдържанието?

Преди да започнете, препоръчвам първо да имате стратегия за съдържанието. Стратегията ви за съдържание ще бъде невероятно полезна, защото голяма част от работата ще бъде свършена вместо вас – очертаване на целите ви за съдържание, проучване на вашата аудитория, идентифициране и създаване на личности и др.

Ако все още нямате стратегия за съдържание, все пак ще научите много от това ръководство. (Това може дори да ви помогне да създавате по-бързо!)

След като вашата карта на съдържанието е завършена, ще разберете как да съпоставите всяко съдържание, което създавате, към всеки етап от пътуването на купувача за вашата конкретна аудитория.

1. Кой: Проучете аудиторията си и създайте личности

Вашата целева аудитория е най-важната част от пъзела за картографиране на съдържанието. Без задълбочени познания за тях ще бъдете изгубени.

Трябва да разберете техните предпочитания, поведение, навици и нужди, за да им доставите наистина персонализирано съдържание в точното време и място.

Как изграждате това знание? Чрез проучване на аудиторията.

Проучване на аудиторията

Никога не предполагайте каква е публиката ви. Вашите предположения могат да ви помогнат в самото начало, но трябва да тествате тези предположения и да се уверите, че са точни за еднакво точно насочване и картографиране на съдържанието.

За това е изследването на аудиторията. Има няколко основни начина да го направите:

  • Проверете данните, които вече съществуват за вашата аудитория в проучвания, статистики, отчети и проучвания. Това е полезно, ако вашият бизнес е нов и все още нямате установени последователи.
  • Провеждайте свои собствени проучвания, анкети и интервюта с вашата аудитория. Вземете данни от реални клиенти (ако имате такива), а също и потенциални клиенти, вашите последователи в социалните медии или хора, които са изразили интерес към това, което продавате.

Ако можете, съсредоточете се върху получаването на информация от реални хора във вашата орбита. Това ще направи вашите персони по-точни и по-полезни.

Разбира се, ако вече имате въведена стратегия за съдържание, вие сте крачка напред. Вероятно вече сте направили проучване на аудиторията и имате един или повече персони, които са готови да дестилират това изследване.

Персони на купувача

Как събирате знанията, които получавате чрез проучване на аудиторията, и ги правите по-използваеми?

Чрез създаване на личности на купувачи : измислени герои или аватари, представляващи реални данни за вашата аудитория. Всяка личност е конгломерат от общи черти сред вашата публика.

Личност на купувача
Източник: Venngage

Помислете за това: За повечето марки вероятно бихте могли да опишете тип купувач, който пазарува от тях. Например заети майки, които си стоят вкъщи, които тичат до Starbucks между заминаването за училище, приготвянето на храна и футболните тренировки. Това, точно там, е личността на купувача.

Ако имате няколко типа идеални клиенти, създайте персони за всеки от тях, за да можете да картографирате различните им пътища за купуване към вашето съдържание. Например, Starbucks може да добави студент в своя списък или професионалист.

2. Какво: Начертайте етапите на закупуване на вашата персона(и)

След като вашите персони са зададени, можете да очертаете общите етапи на закупуване, през които преминава всяка персона, включително техните мисли, цели и предизвикателства.

Накратко засегнахме етапите от пътуването на купувача по-рано, но за да повторим, те са:

  • Информираност : Купувачът е наясно, че има проблем, но все още не знае какъв е той или не може да го назове конкретно. Те изпитват симптоми на проблем.
  • Съображение : Купувачът е посочил точно проблема, с който се сблъсква. Те могат да го назоват и дефинират. Сега те търсят възможни решения.
  • Решение : Купувачът е решил кое решение да използва и сравнява най-добрите доставчици или продукти, които предлагат това решение.

Във всеки етап вашите личности ще имат различни притеснения, нужди, въпроси и цели. Опитайте се да ги определите точно за всяка личност на всеки етап на покупка.

Например, нека се върнем към личността на майката, която си стои вкъщи. Въз основа на предизвикателствата и целите, които знаем, че има от проучването на аудиторията, можем да очертаем възможностите за нейния път към купуване. Ето само едно:

Предизвикателство : Тя се бори да намери свободно време през деня. Цел : Тя иска да намери време да се отдаде на себе си.

  • Осъзнаване : „Как да отделя време за себе си?“
  • Съображение : „Трябва да планирам почивка за себе си през деня. Какво мога да направя, което да ме отпусне?“
  • Решение : „Получаването на вкусна напитка с кафе ще ми помогне да забавя темпото, докато се лекувам. Къде да отида?”

3. Къде/кога: Начертайте типове съдържание и теми за всеки етап от пътуването на купувача

Сега, когато вашите персони са свързани с етапи на закупуване, ние можем да разгледаме всеки етап поотделно, за да определим типа съдържание, което можем да създадем, за да им помогнем.

Мисля за:

  • Как можете да отговорите на нуждите и целите на вашия купувач на всеки етап със съдържание?
  • Какви ключови думи могат да използват на всеки етап, за да проучат своя проблем и неговото решение?

Нека преминем през всеки етап, за да видим често срещаните типове съдържание, които можете да използвате, за да насочите купувачите си, независимо дали в режим на осведоменост, обмисляне или решение.

Забележка: Някои видове съдържание се побират на няколко етапа, защото помагат на повече от един тип купувач.

Съдържание за информираност

Съдържанието за информираност трябва да се стреми да информира вашата аудитория. Това трябва да им помогне да идентифицират и разберат проблем, защо има значение и/или какво трябва да направят след това.

Типове съдържание : Ръководства с инструкции, контролни списъци, инфографики, информативни блогове, електронни книги и публикации в социалните медии.

Примери за теми за повишаване на осведомеността:

Съдържание на разглеждане

Съдържанието за разглеждане трябва да помогне на вашата аудитория да избира между различни опции. Например, можете да ги научите на всички възможни решения на проблем и да ги сравните/контрастирате. Или можете да ги обучите за конкретно решение и защо то е най-доброто.

Типове съдържание : ръководства с инструкции, рецензии и сравнения на продукти, казуси, бели книги, уроци и уеб семинари.

Примери за теми за разглеждане:

Съдържание на решението

Съдържанието на решенията е свързано изцяло с убеждаването на вашата аудитория, че вашият продукт или услуга са правилните за техните нужди. Тук не става въпрос за рекламни предложения, а по-скоро за представяне на стойността и ползите от това, което предлагате по начин, който демонстрира вашия опит.

Типове съдържание : целеви страници на продукти, препоръки и рецензии, казуси, демонстрации и характеристики на продукта.

Примери за теми за решение:

4. Как: Използвайте вашата карта на съдържанието, за да оцените съществуващото съдържание/планирате ново съдържание

Едно от страхотните неща при картата на съдържанието е, че може да ви помогне да направите моментна снимка на цялото съдържание, което вече сте създали, и как всяко парче помага на купувачите.

Това ще ви помогне да забележите пропуските, които трябва да запълните – и да достигнете до повече купувачи на етап, който може би неволно пренебрегвате.

Категоризирайте старото съдържание според етапа на закупуване, което помага

Първо, разгледайте цялото съдържание, което сте публикували, и започнете да го категоризирате по етапа(ите) на закупуване, към който най-вероятно ще се обърне.

  • Ако съдържанието отговаря на повече от една категория, изберете категорията, която помага най- много .
  • Ако съдържанието не пасва никъде, добавете го към списък с възможни части от съдържание за актуализиране. Потенциално бихте могли да редактирате това парче, за да бъде по-насочено към конкретен етап на покупка.

Обмислете нови теми за съдържание, като използвате вашата карта на съдържанието

След като категоризирате старото си съдържание, трябва да имате добра представа за дупките във вашата стратегия за съдържание, които трябва да запълните, за да се справите с различните етапи на закупуване.

Първо трябва да се съсредоточите върху запълването на тези дупки. Използвайте вашата карта на съдържанието, за да ви помогне.

Досега вашата карта на съдържанието трябва да има три вида информация:

  • Вашите купувачи.
  • Етапите в пътуването ви на купувача са съпоставени с типове съдържание.
  • Предизвикателствата, целите и възможните действия на всяка личност по време на всеки етап на покупка.

Докато обмисляте нови теми за съдържание, използвайте вашата карта на съдържанието, за да сте сигурни, че създавате персонализирано, целево съдържание за всеки етап от пътуването на вашата личност към покупката.

  • Погледнете вашата личност и това, от което се нуждаят на всеки етап, включително думите, които използват, за да търсят това, от което се нуждаят.
    • Проучете тези нужди в инструмент за ключови думи, за да намерите възможности за оптимизиране на съдържанието.
    • Използвайте тези условия, за да намерите сродни теми, които също бихте могли да разгледате.
  • Вижте най-добрите видове съдържание, които ще помогнат на вашата личност на всеки етап.
  • Измислете комбинация от теми за съдържание + формати, които ще докоснат вашата личност в подходящия момент, за да им помогнете да продължат напред в своето пътуване.

5. Документирайте всичко във вашата карта на съдържанието

Картата на съдържанието трябва да бъде физическа референция, към която можете да се обърнете по време на процеса на създаване на съдържание.

Поради тази причина документирайте вашата карта на съдържанието по начин, който е лесен за четене и разбиране. Уверете се, че можете да продължите да добавяте към него, докато инвентарът ви със съдържание се разширява.

Например, можете да създадете проста електронна таблица, която изброява вашите персони, техните предизвикателства и цели на всеки етап на покупка, както и типовете съдържание, което трябва да създадете, за да ги насочите. Включете както формати, така и теми.

Карта на съдържанието
Източник: HubSpot

Започнете картографиране на съдържание и създайте невероятни клиентски изживявания, които водят до резултати

Картографирането на съдържание може да изглежда сложно в началото.

Но ако искате да предоставите на клиентите си невероятно съдържание на всеки етап от пътя им към покупка, имате нужда от карта на съдържанието.

Трудната част е да се научите как да създадете такъв.

След като сте готови със стратегията, ще използвате вашата карта на съдържанието по начини, които никога не сте си представяли, за да разберете по-добре личността си, да получите основна представа за пътя им към купуване и да излезете със съдържание, което е персонализирано за T за техните специфични нужди.

Това е възможно най-стратегическо. Но, както знаем в съдържанието, стратегия = резултати .

Ако това ви е харесало, разгледайте и другите ни статии за маркетинг тук.

Колко полезна Ви беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази информация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази информация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази информация!

Кажете ни как можем да подобрим тази информация?

MOXX Admin

За автора

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Email

Подобни новини

Google Performance Max
Всичко за Google Performance Max

Google Performance Max- Научете какво отличава „Максимална ефективност“ от другите кампании в Google Ads и как може да стимулира реализации и да увеличи максимално възвръщаемостта на инвестициите.

Google актуализация
Мина основната Google актуализация

Пускането на актуализацията отне 16 дни – надяваме се, че сте забелязали само увеличения на видимостта.

Google Ads
5 скрити области на Google Ads​

Открийте неизползвания потенциал на Google Ads с тези по-малко известни инструменти – от динамичен ремаркетинг до сезонни корекции.

Call Now Button