Оптимизация за търсачки – SEO | MOXX Advertising

флаг на Великобритания

Оптимизация за търсачки – SEO

Оптимизация за търсачки – SEO
seo фактори стъпки и правила за постигане на по-добри резултати

Оптимизация за търсачки SEO се прави с цел, да се постигне, колкото се може по-голям обем посещения на сайта. Оптимизация за търсачки SEO не е само за по-добро класиране (позициониране) на сайта, а и за възможно най-добра видимост. Т.е., колкото по-видим е той, толкова повече посещения, което несъмнено ще доведе до по-добри резултати.

Съдържание:

1. Оптимизация за търсачки – SEO
2. На какъв принцип работи SEO?
3.Техники на SEO оптимизацията за търсещите машини
4. Най-добрите SEO инструменти
5. Оптимизиране на трафика при търсене: от кликването до конверсията

 

А какво означава абревиатурата SEO?

 SEO от английски език: Search Engine Optimization, т.е. подобряване видимостта на даден уебсайт.

Оптимизацията за търсачки (SEO) е изкуство и наука обединени в едно, с цел по-добро класиране на уебсайта в търсачките, като например Google. Търсенето е един от основните методи, чрез които потребителите в интернет най-бързо и най-лесно намират съдържанието, което ги интересува. Ето защо, добрата оптимизация за търсачки е от първостепенна важност за уебсайта. Защото, колкото по-нагоре се класира в търсачките, толкова ще се увеличи трафика към него.

Трафикът, генериран от SEO, се нарича “трафик от органично търсене”, за да се разграничи от трафика, който се натрупва чрез платено търсене. Докато платеното търсене е вид маркетинг в търсачките (SEM – Search Engine Marketing) или плащане за клик (PPC – Pay Per Click), накратко “маркетинг в търсещите машини”.

Ползи от оптимизацията за търсачки (SEO)

 Оптимизацията за търсачки (SEO) е изключително важен компонент, ключов фактор за успешен онлайн маркетинг.

Резултатите от търсенето в мрежата се представят на потребителя в подбрани списъци, затова колкото по-нагоре е класиран даден уебсайт, толкова повече качествен трафик (трафик от органично търсене) ще натрупа той.

Например, при конкретна заявка за търсене първият резултат, класиран от търсещите машини получава между 40-60 % от общия трафик за тази заявка, докато вторият и третият класиран уейбсайт получават значително по-малко трафик. Според данните само 2-3 % от търсещите потребители ще кликнат върху линковете, които са класирани по-назад.

Ето защо, дори и най-малкият напредък класирането в търсачките може да доведе до увеличаване на трафика към вашия уебсайт, което значително ще подобри вашия бизнес.

 

увеличаване на трафика след оптимизация

 

На какъв принцип работи SEO?

 Търсачките като Google работят въз основа на предварително зададени параметри, т.е. алгоритъм или набор от правила, чрез които подбират кои сайтове да покажат за конкретната заявка, подадена от онлайн потребителя. Тези алгоритми са се развивали с времето и продължават да се развиват, като се вземат предвид стотици различни фактори за класиране, т.е. колкото по-развити, толква по-сложни, за да определят класирането на своите SERP (Search Engine Results Pages), това е резултатът, който търсачката показва на потребителя.

Въпреки сложната структура, за да се определят качеството и класирането на даден уебсайт съществуват три базови принципа (показатели), въз основа на които търсачките оценяват и класират страниците.

Първи принцип (показател) – ВРЪЗКИ

 Връзките водещи към други уебсайтове, т.нар. външни връзки, са ключов фактор при класирането на даден сайт в Google и други видове търсачки. Внедряването на външни връзки се приема като вид гарант за качеството на уебсайта, от който са приложени линкове.

Този принцип е основополагащ към по-добро класиране, защото вероятността притежателят на уебсайтове да постави връзки водещи потребителя към други нискокачествени сайтове, е почти нулева. Сайтовете, които придобиват връзки от много други уебсайтове, градят авторитет, наречен „PageRank“ в Google, т.е. “очите” на търсачките го “забелязват”, особено когато сайтовете, които се свързват към тях, сами по себе си, са също с висок рейтинг.

Втори принцип (показател) – СЪДЪРЖАНИЕ

Интернет търсачките разглеждат не само връзките (линковете), но и съдържанието на уебстраницата, за да определят дали то е достатъчно подходящо, съгласно заявката за търсене зададена от потребителя. Голяма част от SEO оптимизацията е свързана със създаването на съдържание, насочващо към ключовите думи, чрез които онлайн потребителите търсят информация в мрежата.

Трети принцип (показател) – СТРУКТУРА НА СТРАНИЦАТА

Третият ключов елемент на оптимизацията за търсачки SEO е структурирането на уебсайта, т.е. структурата на HTML кода може да повлияе на начина, по който търсачките класират и показват страниците на потребителте търсещи услуги или информация в интернет пространството.

Включването на подходящи ключови думи в заглавието, URL адреса и заглавията в съдържанието, е гаранция, че даден сайт ще се обхожда от търсещите машини. Важни елементи, които собствениците на сайтове трябва да предприемат, за да подобрят SEO-то на своя сайт.

 

увеличаване на външни връзки след оптимизация

 

Техники на SEO оптимизацията за търсещите машини

 Една от основните стъпки за повишаване на трафика кам уебсайта е оптимизацията за търсещите машини. След като на практика бъдат приложени техниките за SEO оптимизация страниците стават видими, разгледани и класирани от търсещите машини.

  • Подбор на ключови думи

 Подборът и пророучването на ключовите думи е отправна точка за SEO оптимизация за търсещите машини.  Разглеждат се ключовите думи, по които сайтът вече се класира, ключовите думи, по които се класират вашите конкуренти и ключови думи, по които потенциалните клиенти търсят информация или продукти в мрежата. След като термините, използвани при търсене в Google и други търсачки бъдат установени, ще имате насока да оптимизирате съществуващото си съдържание и да откриете нови за създаване на ново съдържание.

  • Маркетинг на съдържанието

След като сте определили потенциалните ключови думи, които са в синхрон с естеството на уебсайта, тук идва ред на маркетинга на съдържанието. Това включва актуализиране на съществуващото съдържание и създаване на ново съдържание, тъй като Google и другите търсачки отдават голямо значение на висококачественото съдържание. Доброто съдържание е с много по-голяма вероятност да бъде споделяно от потребителите в социалните медии, като по този начин ще привлече към вас нови посетители на сайта, потенциални клиенти и бизнес партньори.

  • Изграждане на връзки

 След като търсачката покаже съдържанието, от което се интересуват потребителите в мрежата, докато се запознават с него, ще им направи впечатление различните връзки вградени в текста, статиите и публикациите в социалните мрежи. Този механизъм насочва онлайн потребителите към друга страница или ги прехвърлят към друг сайт. Тези връзки са особено плезни за рейтинга на сайта и са известни под наименованието “обратни връзки”.

Обратните връзки са мощен и ефективен инструмент за популяризиране на SEO, както и на самия сайт.

  • Оптимизация на страницата

 Това е друг ключов елемент, върху който уебмастърът има пълен контрол, тъй като подобрява структурата на страницата, в допълнение към елементите извън страницата, като например връзките, които да имат ключова роля за SEO оптимизацията. Обичайните техники за оптимизация на страница включват:

  • оптимизиране на URL адресите, които да включват ключова дума или ключва фраза;
  • актуализиране на основните тагове;
  • използване на alt приложения служещи за описание на изображенията в сайта;

-актуализиране на мета описанието на страницата. Тези тагове не влияят пряко върху класирането при търсене, но могат да увеличат броя на кликванията от SERP. За да се генерират повече посещения на сайта, потребителят трябва да бъде насърчен какво да направи, например: „поръчай“, „влез“, „абонирай се“ и т.н.

  • Оптимизиране архитектурата на сайта

 Накратко казано архитектурата е като гръбнака на уебсайта. Вътрешните връзки – връзките в собствения ви уебсайт също играят съществена роля за SEO оптимизацията.

  • Семантично маркиране

 Семантичен буквално означава „значещ“. Това е друга стратегия, която специалистите в областта използват. Семантичното маркиране се използва за описване на смисъла, който изпълва съдържанието на дадена страница. Например, може да помогне да се определи кой е авторът и вида на съдържанието или основната тема на страницата. Използването на семантично маркиране може да помогне за получаване на богати фрагменти, показани на страницата с резултати от търсенето.

 

увеличаване на органичното търсене след оптимзация-2

 

Най-добрите SEO инструменти

 Има много инструменти и софтуер, на които се базира SEO, за да се постигне по-добро оптимизиране на уебсайтове. По-долу са посочени най-често използваните платени и безплатни SEO инструменти:

  • Конзола за търсене в Google

Конзолата за търсене в Google е безплатен инструмент, предоставен от Google, който помага на уебмастърите да проследяват видимостта на уебсайта, който администрират в класациите на Google Search. GSC (Google Search Console) предоставя отчети за класирането и трафика на водещите ключови думи и страници, а освен това може да идентифицира и отстранява технически проблеми в процеса на развитие.

  • Google Ads Keyword Planner

 Keyword Planner е друг вид безплатен инструмент, предоставен от Google, като елемент от продукта Google Ads. Той може да бъде много добър инструмент за използване за SEO, тъй като предоставя предложения за ключови думи и обем на търсене на ключови думи, което може да бъде полезно, когато правите проучване на ключовите думи.

  • Инструменти за анализ на обратни връзки

Съществуват редица инструменти за анализ и проучване на обратни връзки, като двата основни са AHREF и Majestic. Инструментите за анализ на обратни връзки дават добра възможност за анализ кои уебсайтове препращат към вашия уебсайт и към конкурентни уебсайтове.

  • SEO платформи

 Съществуват различни видове SEO платформи, които обединяват много от инструментите, необходими на уебмастърите за оптимизиране на сайтове. Като по-популярните сред тях са: Siteimprove, Moz, BrightEdge, Searchmetrics и Linkdex. Основните функции на тези платформи са за проследяване класирането на ключовите думи и много други ключови функции, свързани със SEO.

Оптимизиране на трафика при търсене: от кликването до конверсията

 Оптимизацията за търсачки (SEO) има огромен потенциал и дава възможност за драстично повишаване трафика към уебсайта, който администрирате. Но сама по себе си няма да доведе до растеж и развитие на вашия бизнес, освен ако трафикът от търсенето не бъде използван за привличане на платежоспособни клиенти и по този начин уебсайта да бъде монетизиран, т.е. да започне да генерира собствени приходи.

Именно тук се появява CRO (Conversion Rate Optimization) – оптимизация на коефициента на преобразуване (конверсията). С този термин в дигиталния маркетинг се проследява и анализира делът потребители, които в даден сайт извършват действие, различно от наблюдение.

Оптимизацията на коефициента на преобразуване включва извършването на промени в уебсайта с помощта на техники като A/B тестване и измерване на въздействието им върху коефициента на преобразуване на уебсайта. Администраторите на сайта знаят, че не е достатъчно само да се привлече трафик към сайта, а и как да бъде оползотворен по най-добрия начин. С увеличеният трафик идват и по-добрите шансове потенциалните клиенти да се превърнат в реални купувачи.

Оптимизацията за търсачки SEO не е бърз процес с мигновен ефект, напротив отнема време, за да бъдат постигнати желаните резултати. Това е продължителен процес, който отнема време, в което уебмастърите внимателно следят и анализират постигнатите резултати.

 

SEO оптимизация на Диас Спорт. Данни за повишаване на продажбите от Google Anslytics

Колко полезна Ви беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази информация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази информация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази информация!

Кажете ни как можем да подобрим тази информация?

Ivailo Petkov

За автора

Ивайло Петков е SEO експерт и координатор на проектите за оптимизация и уеб дизайн в MOXX Advertising от 2021. Експерт в графичния и уеб дизайн с над 20 години опит

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Email

Подобни статии

Call Now Button