Казуса с HappyWoman.bg и пълното техническо решение от наша страна | MOXX Advertising

флаг на Великобритания

Казуса с HappyWoman.bg и пълното техническо решение от наша страна

Казуса с HappyWoman.bg и пълното техническо решение от наша страна
happyWoman.bg - Home page

Когато поехме проекта се сблъскахме с най-честите проблеми при подобен тип сайтове оставени без техническа поддръжка и без проследяване в процеса на SEO оптимизацията:

 • Лошо класиране
 • Често отпадане на сайта
 • Не работещи модули
 • Ниска скорост на зареждане
 • Огромен брой категории и пръснати статии

Причините за лошото класиране

HappyWoman.bg е онлайн медия насочена основно към женската аудитория и публикуващ статии за хороскопи, мода, рецепти, психология и всичко интересно и актуално свързано с тематиката. Сайта е изграден на CMS WordPress. Всички публикации се споделят в 15 Facebook групи. В продължение на 2 години сайта е бил буквално на самоход относно поддръжката и оптимизацията. Въпреки че се повишаваше броя на потребителите, отпаданията на сайта бяха ежедневни и сайта разчиташе основно на Facebook потребители.

HappyWoman.bg Статистика от Google Analytics причините за лошото класиране

Както се вижда от графиката почти липсва органичен (1380) и директен трафик (1245) спрямо този от Facebook (36 985).

След SEO одита установихме:

 • Съотношение на тагове спрямо статии 3:1. На всяка статия се слагаха нови тагове
 • Липсващи мета описания на статии и категории
 • Дълги заглавия
 • Твърде много категории
 • Връзки през тагове, които са noindex
 • Хаотично качване на снимки с лошо качество или с много голям размер

Причини за честите отпадания и ниска скорост на зареждане

Отпаданията бяха принудили собственика да повишава непрекъснато хостинг плана, което разбира се повишаваше разходите. Отпаданията не следваха никакъв модел и въпреки честите разговори с хостинг компанията, нямаше адекватен отговор откъде идва проблема. Всичко това водеше до индексиране на грешки 404 в Google Search Console, в пикови моменти на потребление, и до загуби на посетители.

Техническия одит ни показа следните проблем:

 • Ниска скорост на зареждане
 • Твърде много инсталирани модули
 • Липсващи основни модули за оптимизация
 • Огромен размер на Java Script и CSS файловете – 7 mb

 

И нека проследим веригата… за да не отпада сайта се повишава хостинг плана, без да се търси причината. В същото време не се проследява класирането и оптимизацията, а се набляга на голям брой статии и тагове, без да се проследява резултата, и се добавят модули за оптимизация с дублиращи се функции, а се забраняват за индексиране заложените връзки с тагове…

….на някой, трябва да му се забрани, да пипа сайтове

 

HappyWoman.bg - Page Speed Inside - първична проверка на резултатите

 

Как решихме проблемите накуп?

 

Първоначално, клиентът не беше склонен на големи промени, но след общо зачестяване на отпаданията, последвано от рязко намаляване на приходите от  AdSense, ни развърза ръцете и сайта беше преместен на нает сървър. С колегите заложихме логове и инсталирахме плъгина Query Monitor и да ви кажа – не бях виждал толкова грешки за 15 минути. 10 000 заявки в минута към базата, системни грешки при заявките, невалидни заявки…

Проблема след последвалата проверка се оказа модул за вътрешно генериране на етикети, който се опитваше да презапише отново и отново етикетите в базата данни на сайта.

Деактивирахме и изтрихме последователно всички ненужни модули и плъгини и, разбира се, грешките изчезнаха. Последва обща техническа оптимизация чрез инсталация на модулите WP Rocket и Smush. След последвалите тестове и оптимизация на снимките и Java Script и CSS файловете, която прилагаме като изпитан метод за всички наши проекти, достигнахме и желаните резултати.

 

HappyWoman - Page Speed Inside - проверка на резултатите след оптимизация за скорост

 

HappyWoman - Page Speed Inside - проверка на резултатите след оптимизация наскоростта-2

 

Имайте предвид, че подобен тип техническа оптимизация изисква много внимание и силно ви препоръчвам да се обърнете към специалист и да правите бекъп на сайта си или да извършвате тестовете на dev сървър.

Ако използвате заедно WP Rocket и Smush обърнете внимание на Lazy load функциите. Ние обикновено ги изключваме във WP Rocket и използваме тези на Smush

Може да се наложи и е препоръчително да изключите Lazy load функциите за определени страници, ако видите счупване на темата.

 

Същинската SEO оптимизация

След като отстранихме основните проблеми вече можехме да обърнем внимание и на класирането и съдържанието. Направихме цялостно обновяване на сайта, като стартирахме с дизайна.

Общата визия беше лоша, липсваше идея в структурата. Приложихме обща редакция, като махнахме излишните и статиите с нисък рейтинг от началната страница. Проведохме обучение на авторите относно структурирането на мета описанията, заглавията и alt описанията, и имената на снимките.

Стартирахме за индексиране етикетите. За момента това беше решението, тъй като основните връзки и най-много трафик минаваше през тях.

Проведохме общо преструктуриране на категориите, тъй като имаше 20 броя с 1-5 статии вътре.

Последва оптимизация на етикетите, от които 4000 бяха с по 1 статия. В тази връзка проведохме персонално обучение по създадена от нас инструкция, относно безразборното създаване на категории и етикети.

 

При изтриване винаги задавайте редирект с 301 в Rank Math към релевантна категория или етикет. Използвайте Ahrefs или SemRush, за да проследявате резултатите

 

HappyWoman проверка на оптимизацията в Ahrefs

 

Посредством плъгина Rank Math оптимизирахме sitemap файловете, като ги разделихме на отделни за статии, етикети, категории и др. Генерирахме нов robot.txt и генерирахме автоматизирани правила за мета описания, мета заглавия и липсващите alt описания към снимките.

С колегите от отдела за On-site оптимизация, прегледаха и пренаписаха ръчно голям част от мета данните.

 

Ако използвате Schema Pro, ви препоръчвам да изключите функцията Schema (Structured Data) в Rank Math, получава се дублиране.

 

Анализът на трафика с Google Anslytics ни показа, че хороскопите са сред най-посещаваните и променихме дизайна с темплейт, който позволяваше да се генерират ежедневните статии за хороскопи. Темплейта генерира статия с текущата дата за архива, а в основни страници само обновявахме съдържанието. Тези основни статии изведохме на първа страница заедно с топ новините, за да улесним посетителите.

Инсталирахме модула Blog2Social, който позволява автоматично шерване към социалните мрежи на всяка статия, което намали времето на главния редактор за тази дейност с 80%.
Преминахме на про версията на модула Ad Inserter  Pro с цел по-добро позициониране и проследяване на рекламите.

 Крайните резултати след оптимизацията

 • Завидно подобряване на скоростта на сайта и техническото състояние
 • Повишаване на органичния и директен трафик към сайта
 • Подобрена визия на сайта и потребителското изживяване

 

За всички дейности ни бяха необходими 3 месеца, като имаме планирани задачи по сайта за следващите 6. Подобни оптимизации, не са нито бързи, нито лесни, и изискват сериозно предварително одитиране и много разговори и обучения с клиента.

 

HappyWoman проверка на оптимизацията в Google Search Console

HappyWoman проверка на оптимизацията в Google Search Console - 2

 

Ако имате подобни проблеми  и имате нужда и за вашия сайт от SEO оптимизация, не се колебайте да се свържете с нас.

Колко полезна Ви беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази информация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази информация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази информация!

Кажете ни как можем да подобрим тази информация?

Ivailo Petkov

За автора

Ивайло Петков е SEO експерт и координатор на проектите за оптимизация и уеб дизайн в MOXX Advertising от 2021. Експерт в графичния и уеб дизайн с над 20 години опит

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Email

Подобни статии

Психология на рекламата

Психология на рекламата: Как цветовете, шрифтовете и изображенията влияят на потребителите?

Рекламата е форма на комуникация, която популяризира идея, продукт или услуга, като я прави известна на широката публика. Това включва използването на различни медии, включително

Към статията »
Call Now Button