Ръководство за електронна търговия | MOXX Advertising

флаг на Великобритания

Задълбочено ръководство за електронна търговия

В следващите редове ще разгледаме видовете електронна търговия, многобройните предимства на електронната търговия, основните тенденции в електронната търговия, и други важни теми засягащи пазаруването онлайн от гледна точка на собствениците на електронните магазини и създаването на онлайн магазин.

Задълбочено ръководство за електронна търговия

В следващите редове ще разгледаме видовете електронна търговия, многобройните предимства на електронната търговия, основните тенденции в електронната търговия, и други важни теми засягащи пазаруването онлайн от гледна точка на собствениците на електронните магазини и изработката на онлайн магазин.

Предимства на електронната търговия

Електронната търговия не е тенденция и временно настроение, и скоро няма да изчезне. Защо? Продажбата на стоки и услуги в интернет е от голяма полза както за продавачите, така и за купувачите.

Ползи за купувача

  •    Удобство при пазаруването;
  •   По-бързи и по-лесни транзакции;
  •  Информирани решения за покупка;
  •  По-лесно сравняване на цени и продукти;
  •  Подобрен процес на доставка;
  •  Целенасочена комуникация.

Ползи за продавача

  • По-ниски режийни разходи поради премахването на локациите за продажба;    Възможност за продажба на стоки денонощно (в сравнение с традиционното работно време на магазина);
  • Възможност за достигане до клиенти извън географското местоположение;   
  • По-голям контрол върху процеса на продажба и проследяване, особено ако има един портал, който обслужва точките на продажба;
  • По-голяма видимост за потенциалните клиенти чрез SEO;
  • По-голям контрол върху разходите за персонал и управлението на ресурсите.

 

Всичките тези ползи за продавачи и купувачи са само върха на айсберга.

Създаване на онлайн магазин за електронна търговия

Тенденции и статистика в електронната търговия

Най-голямата тенденция в областта на електронната търговия в момента е неконтролируемият ѝ растеж, който придобива най-различни нови форми при осъществяване на покупките и продажбите.

През последните 10 години електронната търговия в САЩ отбелязва огромен растеж. Данните на Министерството на търговията на САЩ показват, че през 2017 г. продажбите на електронна търговия в САЩ са нараснали по-бързо, отколкото са нараствали от 2011 г. насам, и че те представляват 49% от ръста на общите продажби на дребно. Тази тенденция на растеж също не се забавя. Данните на Statista предвиждат, че през 2024 г. онлайн продажбите на физически стоки в САЩ ще достигнат близо 476,5 млрд. долара.

Глобалната електронна търговия също се разраства бързо. Данните за тенденциите на Emarketer сочат, че продажбите на дребно в електронната търговия надхвърлят 4,058 трилиона долара още през 2020 г. Тъй като все повече купувачи търсят продукти зад граница и от международни пазари, подемът в продажбите на електронна търговия е очевиден в целия свят.

Данните на ComScore показват, че има няколко конкретни индустрии, в които се наблюдава бърза промяна по отношение на растежа на електронната търговия на дребно. Бижутата и часовниците са начело на класацията за растеж (към 2016 г.) с 39% ръст, следвани от мебелите, уредите и оборудването (26%) и видеоигрите/аксесоарите (24%).

Това е статистика през различните години преди да се случи коронакризата, което промени още повече навиците на потребителите, което промени и пазара. Продавачите започнаха да търсят и да развиват още по-иновативни форми на онлайн продажба, което продължи стремглавото покачване на статистиките на електронната търговия.

Видове електронна търговия

Съществуват три класификации на електронната търговия. Класификацията зависи от това кой на кого продава. От това зависи и оформлението на електронните магазини и сайтовете за продажби, които се правят специално за онлайн търговците.

  • Бизнес към бизнес (B2B)
    Стоките и услугите се продават от една компания на друга. Например една корпорация предоставя продукти на други компании, които искат да се развиват по-добре.
  • Бизнес към потребители (B2C)
    Бизнесът продава на клиент. Това е един от най-разпространените видове електронна търговия. Пример за това е онлайн магазин за дрехи или онлайн сегментът на някой популярен бизнес по типа на големите онлайн магазини, които обединяват продажбата на много продукти от различни производители.
  • Потребител към потребител (C2C)
    Както може би сте се досетили – потребителите продават директно на потребителите чрез онлайн пазари. Има не малко такива сайтове за електронна търговия.

Как да стартирате своята електронна търговия

Следващите редове са едно отклонение с директни съвети, без обяснение, какво трябва да направите последователно, за да стартирате онлайн бизнес.

  • Преценете аудиторията и търсенето на продукта.
  • Проучете конкуренцията.
  • Проучете бизнес моделите и стратегиите за продажби.
  • Дайте име и регистрирайте бизнеса си.
  • Създайте своя брандинг и изработете лого.
  • Създайте продуктовата база.
  • Определете производствените разходи и процеси.
  • Проучете и настройте процесите на доставка и изпълнение.
  • Купете URL адрес и създайте уебсайта си.
  • Разработете маркетингов план за привличане и конвертиране на клиенти.
  • Осигурете профили в социалните мрежи и започнете да изграждате последователи.
  • Стартирайте онлайн магазина си.

 

Онлайн магазин за електронна търговия

Докато изпълнявате горните стъпки и създавате своя онлайн магазин, имайте предвид следните най-добри практики за маркетинг и уебсайтове за електронна търговия. Препоръчително е за успеха на вашия бизнес, разработката да е оставена в ръцете на професионалисти от фирма за дигитален маркетинг.

Софтуер (CMS) за електронна търговия

Когато се избира най-добрата платформа и софтуер за електронна търговия – като например създател на уебсайт за електронна търговия – които да отговарят на вашите нужди, има много фактори, които трябва да се вземат предвид. 

           Теми и възможности за персонализиране: Трябва да може да се персонализират готови теми, които позволяват създаването на онлайн магазин и да се добави вашето лого.

            Персонализиране на името на домейна: Трябва да получите персонализирано име на домейн и URL адрес (за да не се налага да включвате името на платформата в URL адреса на уебсайта си).

            Експертна поддръжка 24/7: Ако по пътя се появи извънредна ситуация, трябва да сте сигурни, че ще имате бърза и надеждна техническа поддръжка във всеки един момент. В началото можете за поддръжката да се занимава компанията, която ще създаде магазина, но вие ще бъдете обучени как да работите в такива ситуации. В крайна сметка, ако ситуацията е извън контрол, отново идват професионалистите.

            Гъвкави възможности за плащане: Днес клиентите искат да плащат по различни начини – от кредитни карти до цифрови портфейли и др. Търси се софтуерно решение за електронна търговия, което е достатъчно гъвкаво, за да поддържа много различни сигурни опции за плащане.

            Възможност за ползване на няколко езика: Клиентите ви може да идват от цял свят, така че трябва да можете да говорите на техния език. Добра идея е да работите с инструмент, който поддържа много различни езици онлайн магазина да оптимизиран за многоезична поддръжка.

Оптимизиране на онлайн магазин

Оптимизацията за електронната търговия обхваща широк спектър от стратегии и тактики, които помагат за превръщането на повече посетители на сайта в клиенти, но най-важни са две от тях:

Написване на примамливи описания на продуктите. Използват се убедителни тригери за копирайтинг, за да накарате описанията на продуктите си да продават. Това означава, че се използват психологически тактики като страх от пропускане на ползите от продукта, реципрочност, ексклузивност и други – всички те насърчават посетителите на сайта да купуват (НА МОМЕНТА).

Използване на красиви продуктови изображения. Когато става въпрос за маркетинг, визуализацията е изключително важна – особено за онлайн купувачите, които не могат да видят или докоснат продуктите, преди да направят покупка. Наред със статичните продуктови изображения се добавя контекст, като се включват изображения на модели, използващи продукта, и видеоклипове, които дават на клиентите 360-градусов изглед.

Създаване на звездно преживяване за клиентите. Клиентското преживяване измества цената и продукта като основен фактор за разграничаване на марката при продажбите. Това означава, че е важно да се съсредоточите върху създаването на впечатляващо клиентско изживяване във всички различни точки на контакт на вашата марка.

Оптимизиран уеб дизайн при създаване на онлайн магазин за добро потребителско изживяване,

Няколко идеи за начало

Добавяне на страница с често задавани въпроси. Отговорите на често задавани въпроси на вашия уебсайт за електронна търговия помагат на потенциалните клиенти бързо и лесно да намерят информацията, която им е необходима, за да завършат покупката.

Тактики за бързо зареждане. Данните от проучвания показват, че повече от половината посетители на уебсайтове очакват страницата да се зареди за по-малко от две секунди. При повече от три секунди те напускат страницата (и няма вероятност да се върнат отново). Прилагат се тактики за направата на реактивен сайт, който зарежда бързо.

Използване на съдържание създадено от потребителите. Включването на съдържание, генерирано от потребителите (помислете за отзиви на клиенти, изображения от социалните медии и препоръки), в сайта ви за електронна търговия означава добавяне на елементи на социално доказателство – което може да подобри цялостното преживяване на клиентите при покупка.

Увеличете продажбите в уеб сайта

Видяхме по-рано в текста за стремглавото нарастване на електронната търговия в световен мащаб. Това са безброй хора, които търсят най-различни продукти и услуги онлайн. Ако изграждате бизнес в областта на електронната търговия, трябва да разработите стратегия за увеличаване на продажбите и да получите парче от този пай.

Няма да имате бизнес за електронна търговия без клиенти. Затова считайте, че това е един от най-важните раздели в тази статия. Нека разгледаме няколко начина, по които се работи, за да увеличите продажбите си в електронната търговия.

 

SEO оптимизация на онлайн магазин Диас Спорт. Данни за повишаване на продажбите от Google Anslytics

Привличане на клиенти още при етапът на обмисляне.

Ако се опитвате да достигнете до потенциалните купувачи на етапа на вземане на решение, вече сте закъснели. И обратното, ако предоставите подходящо съдържание в етапа на осъзнаване и не предприемете последващи действия, рискувате те да забравят за вас, докато се движат по пътя на купувача.

Важно е също така да помните, че хората преминават през цикли на покупка и могат да се движат напред-назад между етапите, преди да се ангажират с даден продукт или услуга. След като привлечете потенциален клиент със съдържанието си, поддържайте ангажираността му и му изпращайте съдържание, което отговаря на настоящия му етап. Целта ви трябва да бъде да влезете в техния кратък списък с потенциални покупки.

Платено таргетиране, за да изпреварите конкурентите

Има причина платформи за платено съдържание на електронни магазини да са толкова доходоносни – те работят. Търсачките връщат милиарди резултати дневно и много от тези резултати са за продукти и услуги, точно като вашите. Проблемът е в конкуренцията. Когато се прави правилно, платената реклама може да позиционира вашия магазин за електронна търговия пред правилната аудитория и да изпревари конкуренцията.

Споделяне на информация, преди клиентите да напуснат

Не всички, които посещават магазина ви за електронна търговия, са готови да купуват –

все пак поне може да ги ангажирате. Помислете за причините, поради които някой би посетил и отскочил от страницата (може би обмисля варианти или намира продукта ви за твърде скъп, или иска да вземе по-информирано решение).

Каквато и да е причината, вашата задача е да им предоставите нещо, което ще ви задържи на първо място в съзнанието им, докато продължават търсенето си. В идеалния случай ще съберете някаква водеща информация, но като минимум ще им предоставите нещо полезно, което може да им помогне, докато продължават търсенето си.

Инвестиция в повторното ангажиране на потребителите

Изоставянето на количката за пазаруване е неизбежно, но не и неотменимо. Понякога потребителите просто се нуждаят от малко побутване, за да се върнат към количката си, било то чрез ремаркетинг или просто напомняне по имейл. Преди да се обърнете към тях обаче, не забравяйте да обърнете внимание на някои от най-честите причини, поради които потенциалните клиенти на първо място изоставят количките си за пазаруване.

Интегриране на социалните мрежи

Не подценявайте силата на социалните медии, когато става въпрос за онлайн продажби. От Instagram съобщават, че 60% от хората намират продукти в социалните мрежи, което е логично при интегрирането на съдържание за пазаруване. Срещнете потенциалните си клиенти там, където са, и премахнете триенето в процеса на покупка, като ги водите безпроблемно към продажба.

Най-добри практики за дигитален маркетинг в електронната търговия

Какво трябва да знаете за маркетинга на бизнеса за електронна търговия? Ето няколко най-добри практики, които могат да ви помогнат да дадете старт на усилията си.

Тествайте рекламите в социалните медии.

Със своите 1,18 милиарда активни потребители дневно Facebook разполага с огромна аудитория, която може да бъде използвана. Обмислете възможността да насочите аудиторията си към публикации и видеоклипове в социалните медии и експериментирайте, за да видите кое работи най-добре и стимулира продажбите и приходите.

Събирайте имейл адреси и поддържайте връзка.

Последните данни показват, че три четвърти от компаниите са съгласни, че имейл маркетингът предлага "отлична" до "добра" възвръщаемост на инвестициите. Като събирате имейл адреси на място и молите клиентите да се абонират за бъдещи комуникации от вас, можете да дадете на посетителите причина да се връщат отново и отново в сайта ви за електронна търговия чрез оферти, продажби, ВИП отстъпки и др.

Използвайте персонализация, за да адаптирате офертите/съобщенията.

Персонализацията е по-важна от всякога за онлайн купувачите. Всъщност проучванията показват, че 74% от онлайн потребителите се разочароват от уебсайтовете, когато се появяват оферти, реклами и промоции, които нямат нищо общо с техните интереси.

Уверете се, че използвате персонализирани продуктови предложения, персонализирате маркетинговите си усилия по имейл и като цяло се стремите всеки клиент да се чувства така, сякаш говорите само на него или нея.

Събирайте обратна връзка чрез анкети.

Най-добрият начин да държите пръста си върху пулса на това, което аудиторията ви иска, е да я попитате. Използвайте онлайн проучвания, за да събирате обратна връзка за всичко – от продукта до маркетинговите ви усилия и взаимодействието с клиентите.

Изберете софтуер за електронна търговия, който ви помага да посрещнете нуждите и целите си.

Може би се чудите как да се уверите, че сте избрали правилния софтуер за електронна търговия за вашия конкретен бизнес. Ето няколко съвета.

За да управлявате успешен бизнес за електронна търговия, трябва да изпълните най-ефективните технически изисквания за уебсайтове за електронна търговия, които гарантират, че целият бизнес функционира гладко и  предлага безпроблемно потребителско изживяване. Тези изисквания включват хостинг платформата, протоколите за сигурност, бизнес операциите като доставка и оперативните системи.

Ivailo Petkov

За автора

Ивайло Петков е SEO експерт и координатор на проектите за оптимизация и уеб дизайн в MOXX Advertising от 2021. Експерт в графичния и уеб дизайн с над 20 години опит

Call Now Button