Формулата AIDA | MOXX Advertising

флаг на Великобритания

Формулата AIDA

Формулата AIDA
банер формулата aida

Формулата ВИПД (внимание, интерес, пожелаване, действие, от англ. ез. AIDA – attention, interest, desire, action). Как да я използваме?

С тази статия ще научите как да използвате ВИПД формулата. Тази могъща копирайтинг формула работи много добре с продажбени страници, блогове, имейли, бюлетини, продажбени видео сценарии, Фейсбук и Гугъл реклами и много други. Тази формула ще Ви помогне да пишете всичките си текстове по-бързо и да постигнете резултати, които направо да Ви отнесат. Ако не използвате тази формула, то тогава има опасност да загубите твърде много преднина.

Трафик и продажби.

Ето едно представяне на това как изглежда тази формула. Както се подразбира акронимът ВИПД означава внимание, интерес, пожелаване и действие. Тази формула е така създадена, че да прихваща вниманието на читателите, прочитайки информацията докрай да стигнат до предприемане на действие на базата на това, което току що са прочели. На практика тази формула е безупречна.

Съветвам Ви да я използвате във всеки един текст, който сътворявате, защото винаги трябва да имате отправна точка. Сега нека разгледаме четирите части на формулата по-детайлно.

Първата част е вниманието.

Ако искате хората да предприемат действие върху онова, което току що са прочели, то Вие първо трябва да прихванете вниманието им. Това можете да постигнете още със рекламата, темата и заглавието на съдържанието.

Тук, в този пример разбираме, че темата на един конкретен имейл е създаването на много завладяващи видеоклипове направо от Вашия мобилен телефон и е много важно наличието на привлекателно заглавие, защото читателя ще се запита „Какво печеля аз от това?, Защо да инвестирам от времето си да го прочета?“. И ако той не отвори имейла, не пусне видеото или не кликне на блог статията, то тогава той никога няма да закупи, да се абонира или каквото и да е друго, което искате да направи.

Втората част от формулата е интересът.

Веднъж щом сте привлекли читатели е време да превърнете вниманието им в интерес. Ако не успеете да задържите интереса им в първия параграф, то тогава Вие ги губите. Начинът да ги заинтересувате повече е да ги ангажирате с необикновена, нелогична или свежа информация. С този пример можем да разберем, че най-вероятно вече сте разгледали няколко различни инструмента за създаване на видео съдържание, които са направили бум на пазара за последните три години, но със сигурност не сте виждали нищо подобно преди. Сега имате възможност да заснемате и редактирате видеа с висока резолюция на телефона си, това автоматично разпознава наличието на други съществуващи опции, но тази е различна. Интересът е вече значително нараснал, заедно с желанието да научим защо и да се учим повече и по-добре.

Третата част от ВИПД формулата е пожелаването.

Това, което трябва да направите тук е наистина да ангажирате читателите, така че те наистина да пожелаят това, което предлагате. Има три начина да предизвикате пожелаването от Вашия текст. Единият е да им покажете облагите на продукта Ви. Вторият – да им обясните как Вашия продукт ще промени живота им или ще реши проблемите им. И третият – да покажете резултати. Има хора, които са постигнали положителни свидетелства от клиенти и от този пример можем да разберем, че не само можете да създадете високо качествено съдържание единствено чрез телефона си, но и можете да използвате видеа с нов аспект. Такива, които носят дори 100% повече ангажираност, 35% по-високо гледане на видеата, 33% по-малка цена за покана, 78% повече видимост в новините.

Това са някои от облагите и резултатите, които получаваме използвайки този продукт. Следват няколко отзива или препоръки от инфлуенсъри.

Ивън Дарел Ийвс е водещ инфлуенсър в Ютуб, с повече от половин милион абонати и той одобрява този нов инструмент. Така че ако най-добрия или един от най-добрите инфлуенсъри го използва, това автоматично прихваща интереса ми и искам и аз да го използвам, за да се изкача до неговото ниво.

Последната част от ВИПД формулата е действието.

Тук е момента да поискате от читателите си да направят следващата крачка. Веднъж щом сте предизвикали достатъчното нарастване на желанието, до момента в който Вашия читател обмисля предприемането на действие е дошло времето да затворите сделката. Това се постига много лесно, чрез много прости твърдения позволявате на читателя да разбере какво искате той да направи. Като например:“ Купете продукта“, „запишете се в бюлетина“, „гледайте видеото“, „споделете този туит“, всичко, което пишете трябва да изразява подтик към действие.

Все пак, създавате това съдържание с определена причина и можете да използвате един много ясен и виден подтик към действие. Можете дори да промените цвета на текста с друг. Настойчивостта е също много важна, за това опитайте да поставите допълнителен стимул за действие, като все едно са хванали разпродажба, в момента продукта е на специална цена или нещо подобно. Както в този пример виждаме стимула, който изразява покупката на този инструмент на предварителна по-ниска цена. Или, че този продукт ще е достъпен само за следващите няколко дни, което представлява създаването на виден подтик към действие. Или, „Натиснете тук“, което също създава тази неотложност.

Това беше пълния преглед на ВИПД формулата с примери и изясняването му. Ако сте готови да увеличите посещаемостта и четенето на Вашето съдържание, да задържите вниманието на кандидатите и читателите си и да ги подтиквате към действие, тогава използвайте ВИПД за следващия си маркетингов текст.

Ще бъдете изумени от резултатите!

Колко полезна Ви беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази информация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази информация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази информация!

Кажете ни как можем да подобрим тази информация?

moxxadv

За автора

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Email

Подобни статии

Психология на рекламата

Психология на рекламата: Как цветовете, шрифтовете и изображенията влияят на потребителите?

Рекламата е форма на комуникация, която популяризира идея, продукт или услуга, като я прави известна на широката публика. Това включва използването на различни медии, включително

Към статията »
Call Now Button