Изработка на онлайн магазин - какво да не пропускате като собственик? | MOXX Advertising

флаг на Великобритания

Изработка на онлайн магазин – какво да не пропускате като собственик?

Изработка на онлайн магазин – какво да не пропускате като собственик?
Изработката на онлайн магазин - какво да не пропускате като собственик?

Статията е породена от няколкото казуса, с който се сблъсках в последните поети от нас проекти.

Ще дам няколко насоки, каква информация да изисквате като бъдещи и настоящи собственици на онлайн магазини и сайтове.

Какви стъпки да предприемете при изработката на своя онлайн магазин и каква информацията и достъп задължително трябва да имате.

Какъв достъп и данни трябва да изисквате и пазите винаги?

Ще ви представя списък с данни за регистрации и достъп, който трябва да пазите и имате винаги. Като собственик на онлайн магазин или уеб сайт определяте кой и как да има достъп до вашите данни и акаунти.

Не споделяйте директно данни за достъп, давайте достъп според нивото. Всяка платформа или инструмент имат тази функция и никой няма да ви се разсърди за това.

Не си позволявайте да загубите управлението, може да ви струва скъпо.

Ето ви една примерна таблица, къде и какво да пазите и организирате.

Важни акаунти за достъп до уеб сайт

Домейн на уеб сайт или онлайн магазин

Казуса: Клиентът се доверил на дигитална агенция за изработката на своят уеб сайт и им дал правото да регистрират всичко от негово име. Проблема е че сайтът ще оперира на немскоговорящия пазар а този тип домейни се регистрират само от определени оператори.

Проблемът: Предишната агенция е регистрирала домейна, но през свой акаунт и тъй като не са продължили своите взаимоотношения с клиента, при изтичането на първата година, получили са предупреждение за подновяване, опитали да платят домейна, не е минало плащането, не са се опитали да открият проблема, не са предупредили клиента и разбира се около три месеца след това клиент установява, че сайта е недостъпен.

Домейнът по правилата на регистратора е влязъл в режим на освобождаване, акаунта е изтрит и домейна е във висящ режим.

Решението: Клиента решава да се обърне за съдействие към нас, за да решим проблема и да възстановим уеб сайта.

След 4 дни разговори, изпращане на имейли, скрийншоти от данни и стара кореспонденция успяхме да потвърдим че имаме право да ползваме домейна, последва плащане, изчакване за потвърждение, отмяна на отпадането и в крайна сметка възстановихме сайта и достъпа да акаунта до домейна.

Едва ли ако сте собственици на уеб сайт, да е неактивен поради недоглеждане, ще ви зарадва.

Домейнът е ваш, вашето име. Регистрирайте сами или поискайте информация как да го направите и ваш имейл трябва да фигурира като административен.

Зная че повечето клиенти иска да получат пакетна услуга, но повярвайте, загубата на 20 минути от вашето време, може да ви спести седмица нерви чакане.

Хостинг или къде ще е физически вашия сайт?

Домейнът е името на вашият сайт а хостинга е физическото място на което е инсталирана платформата на уеб сайта, снимките, информацията и всички ваши продукти ако е онлайн магазин.

Казуса: Клиента е решил да си прави онлайн магазин и е сключил договор за една година за SEO оптимизация и поддръжка.

Проблемът: Клиентът съвестно е плащал за съответните услуги и оптимизация, но не е получил договорените резултати и се обръща за редизайн и съдействие към нас. Оказва се, че той няма никаква идея къде се хоства сайта, не са му представени данни за достъп и е ясно, че със сайта не може да се оперира.

Решението: Влязохме в дълги преговори и обяснения, като в крайна сметка получихме бекъпи от базата данни и файловете и трябваше да организираме по спешност хостинг услуга, да възстановим онлайн магазин и да пренасочим всички днс адреси. Това разбира се никак не радва нито клиента нито нас, защото отнема време и нерви на всички.

Препоръчвам да проучите и като собственик на уеб сайт да регистрирате сам своята хостинг услуга и едва след това да дадете достъп на фирмата, която ще изгради уеб сайта. Не разчитайте винаги на по-ниската цена и комплексната услуга. Изисквайте тези данни, за да не загубите достъп до онлайн магазина си.

От тук следва и логичната стъпка…

Административен достъп до вашият сайт

След като бъде създаден, вие трябва да имате административен достъп до своя уеб сайт. Чрез този достъп вие следите поръчки, качвате нови продукти и информация.

В зависимост от платформата се задават различни нива на достъп, но ви препоръчвам вие да сте определен като собственик или администратор на сайта и всяка информация от сайта, да се препраща към вас. Има различни начини това да се провери и потвърди, но според платформата, на която ще се изгражда, може да проверите в документацията как да го направите.

Акаунти в Google и инструменти за анализ

Като собственици на онлайн бизнес ще искате да получавате данни за посетителите, класирането, поръчкити и рекламните си кампании. За това ви трябват акаунти в Google Analytics, Google Search Console, Google Ads и Ahrefs.

  • Google Analytics – Google Analytics е платформа, която събира данни от вашите уебсайтове и приложения, за да създава отчети, които предоставят информация за вашия бизнес.
  • Google Search Console – това е безплатна услуга, предлагана от Google, която ви помага да наблюдавате, поддържате и отстранявате проблеми с присъствието на вашия сайт в резултатите от търсенето с Google. Не е необходимо да се регистрирате в Search Console, за да бъдете включени в резултатите от търсенето с Google, но Search Console ви помага да разберете и подобрите как Google вижда вашия сайт.
  • Google Ads – инструмента се основава на система за офериране, при която вие, като рекламодател, избирате максимална сума на офертата, която сте готови да платите за щракване върху вашата реклама. Колкото по-висока е вашата оферта, толкова по-добро е вашето разположение. Имате три опции за наддаване: CPC, CPM или CPE. CPC или цена на щракване е сумата, която плащате за всяко кликване върху вашата реклама.
  • Ahrefs – софтуерен пакет за SEO, който съдържа инструменти за изграждане на връзки, проучване на ключови думи, анализ на конкуренти, проследяване на ранга и одити на сайтове.

 

Казуса: Клиентът се е доверил на дигитална агенция да прави съответните SEO одити, да следи посещенията, да изпраща анализи по уговорени KPI’s към клиента и да ръководи и оптимизира рекламните кампании.

Проблемът: Клиентът е оставил в ръцете на дигиталната агенция да организира тези акаунти, и когато решава да смени обслужващата го фирма, се оказа, че той няма достъп и права да управлява тези акаунти. Да не коментирам, че не бяха свързани и не си обменяха данни.

Решението: Винаги давайте ваш имейл или вие регистрирайте тези акаунти и след предоставете достъп. Това ще остави правата във ваши ръце, ще можете да проверявате и сами данните и как се изразходва бюджета и крайните резултати.

Съвет: Само наблюдавайте, но не пипайте нищо по настройките и конфигурацията. Ако имате съмненията, помолете колеги да погледнат, но ако обслужващата дигитална агенция си върши качествено работата, не би трябвало да имате проблем.

И още един проблем с който сме се сблъсквали… разделението на процесите. Както е добре различни дигитални агенции да работят по рекламите, оптимизацията и линк билдинг стратегията, толкова това връзва ръцете им.

Мога да ви нахвърлям десетина причини, защо да не го правите …разминаване в планирането …разминаване в данните при отчитането … липсата на обща стратегия и проследяване… сложната комуникация и тромава структура… и основното, всяка от тях гони своите цели, без общ план.

Оптимизация, проследяване и създаване на рекламни кампании в Google Ads - MOXX Advertising

Акаунти в социални мрежи

Горната информация важи с пълна сила за страниците и акаунтите в социалните мрежи. Всяка от тях има различен начин на управление и достъп, но вие трябва да сте администратор. Отделете малко време, за да ги създадете и след това представете достъп, по възможност, да не са с пълни права.

Договор за изработка на онлайн магазин

Най-важното за всеки е да получи ниска цена за изпълнение.

Дали?

Вие дали бихте направили нещо за 30% по ниска себестойност? … Едва ли.

Това важи и за дигиталните агенции.

  • Потърсете поне три оферти по ясно разписани изисквания.
  • Оставете си запас от време и пари.
  • Разгледайте техни проекти и мнения за тях.
  • Направете си среща и сравнете информацията.
  • Не вярвайте на празни обещания за бързо класиране и първи места освен ако не плащате за реклама в Google  и то много.

И вземете своето решение на тази база. 

Изисквайте договор с включени разписани задачи или оферта с точки за изпълнение.

Може да използвате тази бланка като база, ако фирмата не ви предложи тяхна.

Примерен договор за изработка на онлайн магазин.

Изработка на онлайн магазин

Техническа поддържка

Не оставяйте уеб сайта си без техническа поддръжка. Срещу минимална сума, си намете специалист, който да проверява и обновява модулите и плъгините в сайта. Периодично излизат обновявания и често са критични, покриващи открита дупка в сигурността на платформата или добавките.

Обслужващата фирма ще следи за състоянието, ще ви съдейства при корекции в дизайна, ще обнови темата и сайта ви ще е в добро здраве.

За мен това е ключово, както профилактичен преглед при лекар.

Цени за техническа поддръжка на уеб сайт или онлайн магазин - MOXX Advertising

Основни стъпки преди създаването на онлайн магазин или уеб сайт

И така, достигнали сте до момента да създадете свой онлайн магазин или уеб сайт, за да разширите своите пазари, да повишите поръчките и да имате повече клиенти.  Имате идея и е време за план за действие…

Избор на домейн за уеб сайта

Имайте предвид, че името е част от оптимизацията а разширението се определя от зоната в която ще оперирате.

Ако ще продавате слънчеви очила е логично да проверите за свободен домейн  с имената sunglasses.com, your-sunglasses.com, sunglasses-shop.com, best-sunglasses.com.

Внимавайте с транскрипцията, slancheviochila.com някак не звучи много добре. А ако ще налагате своя марка продукти, да регистрирате името на уеб сайта според марката. Така ще работите върху нея и ще е по запомнящо се от поредния магазин за очила.

Разширението .bg /  .com / .co.uk е логично да е според държавата в която ще продавате или предлагате своите услуги. Проверете дали името което искате е свободно и го регистрирайте.

Къде ще се хоства вашия сайт?

Изборът на хостинг зависи от размера на вашия сайт, дали е сайт за услуги, дали ще е онлайн магазин, какъв ще  е обема на страниците и продуктите.

За коя държава ще предлагате своите стоки и услуги? Не е логично да хоствате своя сайт в България а да продавате в Германия.

Не избирайте най-ниския план за онлайн магазин, винаги си планирайте  резерв от място и трафик.

Направете проучване и внимавайте за:

  • Ограничения в трафика – това може трудно да се определи при нов онлайн магазин, но може да се планира на база тестове.
  • Предоставяното пространство – това е едно от основните ограничения който може бързо да прескочите.

 

Малко примери:

  • Уеб сайт 1 – услуги и продукти
    250 продукта
    2725 файла
    110 страници
    WordPress + Woocomerse
    обем – 4 GB

 

  • Уеб сайт 2 – услуги, не предлага продукти
    72 страници
    830 изображения
    WordPress
    обем – 1,7 GB

 

  • Уеб сайт 3 – услуги и продукти
    50 страници
    30 категории
    200 продукта
    670 изображения
    WordPress + Woocomerse
    3 GB

 

Включете в този обем и имейлите, който ще се натрупат и ще имате приблизителна представа за обема, който ви е необходим.

  • Брой дневни посещения от клиенти – хостиниг компаниите понякога налагат дневни ограничения в броя посещения и трябва да внимавате ако не искате да пропуснете клиент в своя онлайн магазин.
  • Брой inodes (това са брой файлове, който може да качите, като често включва и имейлите)
  • Дали предлага автоматичен бекъп на базата данни и файловете?

 

Факторите не са малко и винаги може да смените хостинга, но това е време и нерви.

Платформата на която ще се изработи уеб сайта?

Тук нещата както изглеждат лесни, така и ще се сблъскате с редица трудности.

  • Най-разпространената и използвана платформа за изработка на уеб сайт е WordPress  в съчетание с WooCommerse  ще получите и онлайн магазин. Но пък имайте предвид, че за сметка на огромното количество плъгини и модули, си е тромава и иска обновяване  и доста техническа оптимизация, за да поддържате добра скорост на зареждане.
  • Следваща, която бих ви препоръчал е PrestaShop. Доста лесна за употреба, поддържа повече продукти от WordPress, но пък за начинаещ е объркваща и трудна за конфигуриране.
  • Най-висок клас за мен е Magento. Платформа с много функционалности и възможност да поддържате няколко магазин на едно място. Сложна за управление и подготовка, определено не е за начинаещи и ще ви трябват сериозни познания, за да работите с нея.
  • На последно място ще поставя готовите платформи, които предлагат различни фирми. Може да получите готов уеб сайт или онлайн магазин, избирайки с няколко клика тема и дизайн. Но, голямо но, защото съм се сблъсквал с някои от тях и оптимизацията и управлението са сложни и трудоемки. Ако решите да смените на друга платформа, прехвърлянето е трудоемко и отнема време.

 

Това имайте предвид е лично мнение, и трябва да направите собствено проучване, за да вземете решение, коя от платформите ще изберете за изграждането на вашия уеб сайт.

Препоръчвам ви да а я изучите поне основно и да нямата проблем с използването и след това.

Повече информацията за платформите може да видите тук:

15 най-добри CMS платформи за изграждане на вашия онлайн бизнес

Анализ на ключовите думи и SEO при изграждането на уеб сайт

Тази част е сложна и ви препоръчвам да се обърнете към дигитална агенция, за да подготви първоначалния анализ и семантично ядро, но ако все пак държите да продължите сами, ето малко насоки…

Ключовите думи по които искате да се класирате: Направете си списък и пуснете всяка една в Google Keyword Planner, експортирайте данните с предложенията и вижте обема на търсене, допълнителните предложения и ги запишете.

Изследване на ключовите думи с Google Keyword Planner

Направете същото със своите конкуренти.

Изследване на ключовите думи на конкуренцията с Google Keyword Planner

Като проучите всяка една тяхна категория и страница

Изследване на ключовите думи на конкурент за всяк отделна страница и категория с Google Keyword Planner

Съберете всичко това в една таблица и ще видите сами, какво да заложите като основни и допълнителни ключови думи.

Анализ на класирани ключови думи и тренд за търсене в Гоогле

Както виждате чрез прости формули  и доста проучване, може да видите нагледно, по кои ключови думи и на коя позиция се класирате. Съответно да се работи за по добро класиране и за класиране и на останалите ключови думи.

Има много начини да оптимизирате своя уеб сайт и ако ви се вижда сложно сме на линия да ви съдействаме.

1200x62SSEO

Канали за популязиране на уеб сайт

Дигиталният маркетинг е съществена част от развитието и ако искате бързо и качествено да получите повече клиенти използвайте всеки един канал:

  • Линк билдинг
  • PPC реклами
  • Реклама и поддържане на профили в социалните мрежи
  • Видео презентации и подкасти
  • Изпълнени обекти – покажете, че сте активни и работите непрекъснато
  • Вътрешна оптимизация – следете и обновявайте съдържание, снимки, полезна информация и новини.

Колко полезна Ви беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази информация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази информация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази информация!

Кажете ни как можем да подобрим тази информация?

Ivailo Petkov

За автора

Ивайло Петков е SEO експерт и координатор на проектите за оптимизация и уеб дизайн в MOXX Advertising от 2021. Експерт в графичния и уеб дизайн с над 20 години опит

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Email

Подобни статии

Психология на рекламата

Психология на рекламата: Как цветовете, шрифтовете и изображенията влияят на потребителите?

Рекламата е форма на комуникация, която популяризира идея, продукт или услуга, като я прави известна на широката публика. Това включва използването на различни медии, включително

Към статията »
Call Now Button