6 стъпки за изработка на стилен онлайн магазин | MOXX Advertising

флаг на Великобритания

6 стъпки за изработка на стилен онлайн магазин

6 стъпки за изработка на стилен онлайн магазин
6 препоръки за стилен дизайн при изработката на уеб сайт

Вашият сайт за пазаруване е прозорецът ви към света, като наличието на такъв ви позволява да разширите бизнеса си извън вашия град и дори вашата страна. Изграждането на сайт ви помага да утвърдите марката си, да увеличите продажбите и да намерите нови клиенти.

Трябва обаче да се уверите, че той е удобен за ползване. Никой не обича да влиза във физически магазин, който изглежда овехтял и непривлекателен. Същото се отнася и за вашия онлайн магазин или сайт за пазаруване. Какво е впечатлението, което искате посетителите да имат за вашата марка? Какъв е планът за дизайн на вашия магазин? Тук ще ви помогнем да отговорите на тези въпроси.

Ето и някои стъпки как да изработите стилен сайт за пазаруване:

Насоки за стилен онлайн магазин

Избягвайте да добавяте твърде много елементи

Когато става въпрос за проектиране на сайт за пазаруване, а и не само, простотата и спретнатостта го правят добър. Ако не искате да отблъснете потенциалните си клиенти още при първия поглед към магазина ви, трябва да избягвате добавянето на твърде много елементи. В най-добрия случай те само ще отвличат вниманието.

Клиентите често не губят интерес към даден магазин, защото в него липсва това, от което се нуждаят. Обикновено те губят интерес, когато са претоварени от сложно изглеждащ сайт за пазаруване. Затова, когато избирате шаблон или изграждате сайта си, избирайте прости и красиви елементи.

Изчистената структура няма да натовари зареждането на сайта, ще намали размера на DOM . Имайте предвид, че то трябва да е под 900 елемента, за да покриете теста на Google.

Обърнете внимание на типографията

Може да имате страхотен дизайн на вашия онлайн магазин, но ужасна типография. Типографията е просто подреждането на шрифтовете или представянето на текста. А начинът, по който изглеждат шрифтовете на магазина ви, определя колко четливи са частите от бизнес информацията ви.

Така че, изберете четлив стил на шрифта, ако не искате клиентите ви да се разочароват от четенето на думите на вашите уеб страници. Дайте предимство на четлив тип и размер шрифт пред стилен, който е труден за четене.

Внимавайте със структурата!

Спазвайте йерархията при подредбата на текста и заглавията. Не пишете дълги колони от текстове, трудно се четат и потребителите ги прескачат. 

On-page SEO Примерна структура на заглавията

Изберете мъдро цветовата си палитра

Несъмнено цветовете допринасят за красотата на буквално всичко и един сайт за пазаруване със сигурност не е изключение. Освен това те могат да предадат идентичността на вашата марка.

Например магазин за селскостопански продукти, който използва синьото като основен цвят на марката си, може да изглежда небрандиран. Ако обаче използват някакви нюанси на зеленото или кафявото, ще разберете, че става дума за зеленина и природа. Ето колко важен е изборът на правилната цветова палитра. Така че, когато изграждате вашия сайт за пазаруване, изберете цвят, който се синхронизира с вашата марка.

Също така се опитайте да избягвате комбинирането на много ярки цветове на една страница, доколкото е възможно. Цветовете могат да изглеждат ужасяващо, когато се комбинират неправилно.

Избягвайте малък контраст между цветовете за фон и шрифт. Това  е един от тестовете на Google за четимост на страницата. А и аз се ужасявам, когато видя бял текст на светлорозов фон… Да, сайта е за детски продукти, но това не значи да го направите трудно четим и да докарате главоболие на клиентите.

Пример за трудно четимо меню…

Пример за лошо съчетаване на цветове при изработка на уеб сайт

Трудно разбираемо, въпреки, че са спазени фирмените цветове…

Направете вашия онлайн магазин удобен за мобилни устройства

Каква е ползата от изграждането на сайт само за настолни компютри? Ще загубите много потенциални клиенти, които сърфират в интернет само с мобилните си устройства. Ето защо, когато проектирате сайта си, е важно да се уверите, че той се показва добре на мобилни телефони и таблети.

80-90% от потребителите използват мобилни устройства. Мислете в тази насока, проучете конкуренцията и вземете най-доброто.

Тествайте на различни устройства и браузъри. Ше се учудите, колко различно, може да изглежда един сайт.

Не се стремете към минимализъм, по-ситен шрифт може да изглежда стилно, 50% сиво може да е много красиво, но опитайте да го прочетете в движение в слънчев ден. Трудно нали…

Балансирайте между красивото и използваемото.

1200x62SSEO

Сложете навигация

Като собственик на онлайн бизнес не е достатъчно да имате красив сайт за пазаруване. Трябва също така да го направите лесен за навигация. Направете така, че навигационното ви меню да се вижда на всички ваши страници. Това ще направи живота на посетителите ви много по-лесен.

Сайт без навигационно меню е като град без карта. Така че, ако не искате клиентите ви да загубят интерес към магазина ви, направете така, че да се ориентират лесно в него.

Добавете стрелки, плюсове или други символи, за да покажете, че има и още. Не пръскайте твърде много нива и подкатегории.

Заложете на качествени изображенията

Изображенията играят важна роля, ако искате да изградите елегантен и стилен сайт за пазаруване. Не използвайте обаче просто някакви снимки. Използвайте изображения с висока резолюция, но с минимални размери. Използването на изображения с лошо качество може да създаде негативно впечатление за целия ви магазин, а тези с големи размери може да затруднят работата на сайта ви.

Тези насоки са базови и оформят само рамката на това как най-добре да изработите онлайн магазин, но са основата за добри продажби.

  • Не прекалявайте с цветовете!
  • Не прекалявайте с шрифтовете и размерите
  • Не прекалявайте с анимацията и ефектите!
  • Бъдете стилни, не крещящи!

Колко полезна Ви беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази информация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази информация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази информация!

Кажете ни как можем да подобрим тази информация?

Ivailo Petkov

За автора

Ивайло Петков е SEO експерт и координатор на проектите за оптимизация и уеб дизайн в MOXX Advertising от 2021. Експерт в графичния и уеб дизайн с над 20 години опит

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Email

Подобни статии

Call Now Button