Ръководство за локално SEO | MOXX Advertising

флаг на Великобритания

Ръководство за локална SEO оптимизация

Оптимизацията за локално SEO е важна, особено за търговците на дребно, предлагащите услуги, които обслужват определени градове, области и дори държави.

Ръководство за локална SEO оптимизация

Потребността от качествена локална SEO оптимизация  идва с развитието на малките и средни бизнеси в градовете и с тяхната нужда от представителство онлайн за местните хора. Вече всички търсят най-добрите продукти и услуги в близост до тях, и искат отговори… бързо.

Ще се появи ли бизнесът ви точно в момента, в който местните клиенти търсят? Ще ви изберат ли измежду всички местни фирми, които предлагат същите продукти и услуги?

Тази статия е ръководство за локална SEO оптимизация, като го създадохме, за да помогнем на професионалистите в областта на локалната SEO оптимизация и на потребителите, които се нуждаят от услугата. Този вид оптимизацията изисква стратегически и целенасочен подход, който се различава от общата SEO оптимизация.

Търговците на дребно, които искат да спечелят срещу конкурентите си, трябва да се уверят, че всички локални сигнали в местното търсене на Google са последователни и правилни.

Ръководство за локална SEO оптимизация

Какво трябва да знаете за локалната SEO оптимизация?

  • Най-добрите локални сигнали за класиране, които трябва да знаете, и защо.
  • Локален SEO одит и какво трябва да се направи.
  • Как се изгражда печеливша стратегия за локална SEO оптимизация.
  • Как се анализира конкуренцията в местното търсене.
  • Защо и как общата информацията и потребителското изживяване влияят на локалната SEO оптимизация.
  • Как и къде да намерите най-добрите възможности за изграждане на локални връзки.
  • Защо отзивите и звездните оценки имат значение, и как да се използват.
  • Как да оптимизирате напълно своята регистрация в платформите подпомагащи локалното търсене..
  • Атрибутите, от които се нуждаете за ефективна обява в онлайн средата.
  • Инструменти за управление на локалната SEO оптимизация и листингите, които ви спестяват време и подобряват ефективността.

 

Всички тези теми ще бъдат засегнати като изложение в текста и вие като потребители имате възможност да чете според това, от което се интересувате към дадения момент. Първо обаче, двата най-важни въпроса и техните отговори.

Какво е локална SEO оптимизация?

Използването на локална SEO оптимизация за популяризиране на вашия бизнес може да бъде една от най-успешните стратегии изобщо. За да развивате бизнеса си на местно ниво, трябва да се уверите, че уебсайтът ви се появява в местните търсения на съответната аудитория. За определяне на резултатите от таргетирането се използва таргетиране, основано на местоположението.

Local SEO е термин, който се използва за обозначаване на SEO оптимизация въз основа на географско местоположение. Тези услуги за локална SEO оптимизация са достъпни за всеки бизнес на местно ниво. Всеки местен бизнес, който продава стоки и услуги, може да се счита за местен бизнес – независимо дали става въпрос за лекар, адвокат, банкер, шивач, водопроводчик и т.н.

Всеки път, когато някой търси онлайн вашия продукт или услуга (да речем, "добри шивачи в Сливен" или „фризьор в Асеновграад), ако локалната ви SEO оптимизация е направена добре, уебсайтът ще бъде намерен в резултатите от търсенето, което директно ще спомогне за развитието на вашия бизнес.

Какви са ползите от локалната SEO оптимизация?

Местните търсения стават все по-важни за Google и другите търсачки. В зависимост от IP адреса на потребителя Google може да предоставя резултати, които са подходящи за определено населено място. Местната SEO оптимизация за малкия бизнес може да направи чудеса. Ние от MOXX advertesing сме тук, за да ги осъществим за вас.

Ние ще направим така, че да стесним или разширим търсенето в Google до конкретен град или област, като споменете конкретно местоположение и като ни кажете какви са вашите намерения, какви клиенти търсите и какво искате да постигнете. Местната SEO оптимизация може да осигури много ползи за вашия бизнес, и те са следните:

Онлайн търсенията са популярни сред хората, за да намерят по-добър избор

Живеем в ерата на дигиталната информация. Хората могат да сърфират в интернет от уюта на домовете си и да намират всякаква информация, от която се нуждаят. Когато купуват нещо на местно ниво, те предпочитат да направят предварително търсене, за да намерят най-добрите възможности в техния район и град, вместо да отидат директно на пазара и да търсят.

Високото класиране в резултатите от търсенето може да направи така, че бизнесът ви да се появи и пред повече местни клиенти. По тази причина е важна и локалната SEO оптимизация.

Онлайн търсенията са популярни сред хората, за да намерят по-добър избор 

Коефициентите на конверсия са високи при локалната SEO

Местната SEO оптимизация осигурява по-добри проценти на конверсия, като насочва целевия трафик и увеличава превръщането от потенциалните клиенти към реални такива. Вероятността за реални клиенти е по-висока за тези потребители, които търсят според локално съдържание. Лицето често се намира в района на бизнеса, който търси, така че бизнесът има по-голям шанс да се свърже с лицето. Възможно е средно един от всеки трима потенциални клиенти да се превърне във възможен клиент, което представлява коефициент на преобразуване от 33%.  

Процентът дори се увеличава при ресторантите, хотелите, къщите за гости, туристическите и културните обекти. Всички имат нужда от локална SEO оптимизация.

Брандиране на вашия бизнес с помощта на местна SEO оптимизация

Местната SEO оптимизация е най-ефективна при насочване към местни клиенти, тъй като е насочена към хора в близост до вашето местоположение. Възможно е да публикувате цените и услугите си на своя уебсайт. Също така можете да включите изображения на бизнеса си и последните актуализации. Можете да придадете на бизнеса си по-голямо усещане за автентичност. Ще можете да достигнете до повече клиенти и да създадете по-силна марка, която да се разпознава и от живеещите близо до вас, но и от гостите на града.

Разширяване на бизнеса чрез локална SEO оптимизация

Можете да мислите за уебсайта си като за свой виртуален офис. Потребителите ви ще могат по-лесно да взаимодействат с вашия бизнес, когато използвате локално SEO. Ако клиентите ви преглеждат вашите услуги (или продукти), можете да ги помолите за обратна връзка.

По-голямата част от потребителите преглеждат отзивите на други клиенти, преди да закупят нещо. Възможно е да има и раздел, в който хората могат да предлагат предложения или идеи, които ще ви помогнат да подобрите или разширите бизнеса си.

Изграждане на дългосрочни мрежи с помощта на местна SEO оптимизация

Можете да използвате местната SEO оптимизация, ако се интересувате от намирането на нишови търговци и маркетолози, които продават подобни на вашите продукти. Това ви улеснява в създаването на взаимоотношения между два различни бизнеса. Възможно е да инициирате нови бизнес идеи с други собственици на уебсайтове за бъдещи печалби. Ето защо местната SEO оптимизация играе важна роля за изграждането на дългосрочни мрежови връзки.

Избор на дигитална агенция за локална SEO оптимизация

Защо имате нужда от дигитална агенция за локална SEO оптимизация?

По време на процеса на ръчна локална SEO оптимизация ние от MOXX advertising ще използваме редица различни стратегии за локална SEO оптимизация. Това са стратегии, които се базират на познания и анализ, които вие като собственици, няма как да познавате и разучите, защото в момента, в който започнете, вече сте изгубили време пред вашите конкуренти.

  • Ние ви предлагаме страхотен план, който много бързо ще си възвърне първоначалната инвестиция за локална SEO оптимизация. Ние ще използваме всички техники, които ще изведат вашия бизнес на преден план в търсачките при локалното търсене. Ще работим според това дали предлагате продукти, услуги или информация относно вашия квартал, град или район.
  • Местната SEO оптимизация дава предимство пред конкуренцията, защото насочва хората към вашия бизнес, директно, точно там където се намира физически вашата дейност – малък бизнес, магазин, козметични услуги, фризьорство, пералня, бар, ресторант, сладкарница, малък хотел, къща за гости, механик, преводачески услуги, кантора, спортнен клуб, фитнес.

Локално SEO за малки бизнеси

Малките бизнеси са сърцето на всяка средна класа. Те са един сегмент от икономиката, който изисква внимание и ресурс, за да се развива добре и да предоставя всички необходими услуги в съвременната градска среда.

Ние в MOXX advertising имаме специални пакети за малки бизнеси и за тяхната локално SEO оптимизация, така че да развият своето присъствие  онлайн средата на местно ниво. Ето какви са ползите от нашите услуги.

Увеличаване на местния трафик

С локалната SEO оптимизация можете да видите увеличение на трафика на уебсайта и това е едно от основните предимства, от които ще се ползвате директно. Бизнесът процъфтява благодарение на трафика. При локалната SEO оптимизация това не е просто някакъв трафик. Това е по-скоро целеви трафик, от хората, които реагират на съдържанието на локалната SEO оптимизация. Можете да видите увеличение на локалния трафик на потенциални клиенти. Когато ползвате локална SEO оптимизация и локализирано съдържание и реклами, които се свързват с местната аудитория, ще получите повече трафик от целевата аудитория.

По-голям процент на обръщане на потенциалните потребители в клиенти

Едно от основните предимства на локалната SEO оптимизация е по-добрият процент на конверсия. Това означава, че хората, които са потърсили вашата услуга и са я видели онлайн, след това са станали реални ваши клиенти. Дори регистрацията или абонирането за бюлетин може да се счита за конверсия. С прости думи, на всеки 100 души, които посещават магазина ви, може би 60 ще купят нещо от вас. Това е коефициентът на конверсия. По-големият трафик невинаги означава по-висока конверсия, но с местната SEO оптимизация вече се насочвате към потенциални клиенти като трафик, така че теоретично получавате по-висок коефициент на конверсия. Хората, които идват в магазина ви, вече са донякъде заинтересовани и това води до това, че те действително купуват нещо от вас.

Висока вероятност за класиране

Google персонализира страницата с резултатите от търсенето, за да отговори най-добре на искането на клиентите. Тъй като се опитвате да се класирате за конкретна целева аудитория във вашето населено място, ще имате дълготрайно класиране в SERP. Да бъдете на първа страница в резултатите от търсенето е важно, тъй като това повишава доверието и уеб трафика. Когато използвате локална SEO оптимизация, тя изгражда авторитет и доверие, като по този начин вашият уебсайт има голяма вероятност да се класира на първа страница в резултатите от търсенето.

Местна SEO оптимизация и връзката с Google

Местна SEO оптимизация и връзката с Google

Ползите от локалната SEO оптимизация включват и хиперлокализация. Google показва най-добрите резултати при търсене на местен/малък бизнес. С помощта на локалната SEO оптимизация получавате шанс да бъдете в списъка с най-добрите бизнеси във вашия град. Хората обикновено разглеждат Google Maps за намиране на фирми в техния район. Ако имате подобрена видимост в Google ще получите доста клиенти с намерение за покупка, а рекламата в най-известната търсачка също ще пренасочи много клиенти към вас. По този начин ще подобрите още повече конверсиите и ще увеличите приходите си

По-добро изграждане на общност

Основата на една общност са сходните връзки и сходните интереси. Общността е важен актив за всеки бизнес. Местната SEO оптимизация може да ви помогне да изградите силна общност, докато се насочвате към потенциални клиенти. Изграждането на общност изгражда по-висок процент на задържане. Това означава, че след като изградите общност, имате незабавен достъп до набор от придобити клиенти, а задържането и пускането на нови оферти на пазара са по-лесни.

Преодолейте конкуренцията

Когато локалната SEO оптимизация е направена по правилния начин, ще можете да победите конкуренцията. Местната SEO оптимизация ще помогне на вашия малък бизнес да изпревари конкуренцията. То ще ви направи по-конкурентоспособни и видими за целевата ви аудитория   

Най-добрите локални сигнали за класиране

46% от всички търсения в Google са местни. Ако вашият местен бизнес не се появява, когато някой търси продуктите или услугите, които предлагате на дадено място, това е огромна пропусната възможност. Губите печалбите си в полза на конкурентите си.  Днес, с нарастващата конкуренция на пазара и променящите се алгоритми на Google, местните бизнес започнаха да разбират ползите от най-добрите локални SEO услуги.  

Трябва преди да направите вашата успешна локална SEO кампания, да съберете сигнали за вашия бизнес на местно ниво. Те ще дойдат от отзивите на клиентите. Може да съберете такива ако вашия бизнес има акаунт в Google My Business. Във вашия сайт е добре да има възможност клиентите да правят отзиви. Можете да съберете такива на местно ниво от обикновени разговори с хора употребявали вашия продукт или чрез проучване на мненията в градска среда. Реклама в Гугъл също помага неимоверно много.

Реклама в гугъл за оптимизиране на локалните резултати при търсене

Извършване на SEO одит за местната оптимизация

След като вече сте събрали достатъчно информация на база сигналите от клиентите, може да си помислите, че сте си свършили работата и че ще се справите само с класиране по ключови думи. SEO оптимизацията обаче е непрекъснат и интуитивен процес.

Вместо да спрете дотук или просто да правите промени и да гледате какво ще се задържи, е полезно да извършите цялостен одит, за да видите къде се намира вашият уебсайт и върху какво трябва да работите, за да постигнете целите си. Местният SEO одит може да включва следното:

  • Преглед на наличната информация: Започнете с преглед на всички данни, които са свързани с местната оптимизация, включително адрес, телефонен номер, работно време и информация за бизнеса на уебсайта.
  • Изследване на ключови думи за местно търсене: Използвайте инструменти за ключови думи, за да откриете релевантни ключови думи за местно търсене, които са свързани с вашата ниша и географска област.
  • Анализ на конкуренцията: Изследвайте конкуренцията си в местното търсене, като анализирате техните уебсайтове, ключови думи, рейтинги и отзиви. Идентифицирайте техните силни и слаби страни и опитайте се да ги използвате за подобряване на своята стратегия.
  • Оценка на местните списания и директории: Проверете дали вашият бизнес е включен в релевантни местни списания, директории и каталози. Актуализирайте и оптимизирайте вашите списания с актуална информация.
  • Уебсайт и технически анализ: Прегледайте своя уебсайт за местна оптимизация, включително заглавията на страниците, мета описанията, URL адресите, съдържанието и вътрешната линкова структура. Уверете се, че уебсайтът ви е оптимизиран за местно търсене.
  • Анализ на локалните отзиви: Прегледайте онлайн отзиви за вашето предприятие и отговорете на тях. Работете активно за получаване на положителни отзиви и управление на негативните.
  • Социални медии и локални сигнали: Оценете наличието си в социалните медии и оптимизирайте ги за местно търсене. Разгледайте идентификацията на вашето предприятие в местния контекст, включително броя на локалните фенове, рейтингите и рецензиите.
  • Мобилна оптимизация: Уверете се, че уебсайтът ви е оптимизиран за мобилни устройства, тъй като местното търсене често се извършва чрез мобилни устройства.
  • След като завършите локалния SEO одит, ще можете да идентифицирате слабите места и да разработите подходяща стратегия за подобряване на местната оптимизация на вашия уебсайт. Най-подходящо е всички тези стъпки да се извършат от фирма за дигитален маркетинг.

Изграждане на печеливша стратегия за локално SEO

Изграждането на локално SEO, което да е печелившо е поетапен процес. Най-важната стъпка преди самата техническа работа в сайта е да се изработи печеливша стратегия. Тя следва вече събраната начална информация и направения одит на сайта или на вашето моментно онлайн положение. За да изградите печеливша стратегия за локална SEO оптимизация, е важно да се предприемат следните стъпки.

  • Идентифицирайте и насочете посланията си към вашата целева аудитория. Разберете кой е вашият целеви пазар и какви са техните нужди и предпочитания. Това ви позволява да създадете съдържание и ключови думи, които са насочени към местната аудитория.
  • Ключови думи за местно търсене: Изследвайте и идентифицирайте релевантни ключови думи за местно търсене, които са свързани с вашия бизнес и местоположение. Включете тези ключови думи в съдържанието си, мета таговете, заглавията на страниците и URL адресите.
  • Оптимизирайте локалната информация: Уверете се, че вашата локална информация (адрес, телефонен номер, работно време) е ясна и актуална на вашата уебсайт и в местния регистър на бизнеси като Google My Business.
  • Включете местни ключови фрази в съдържанието си, като ви съветваме да създадете специални страници за всяка местност, която обслужвате. Например, ако сте ресторант в Димитровград, създайте страница, оптимизирана за "ресторант Димитровград".
  • Подканете клиентите си да оставят отзиви за вашия бизнес в местния регистър, като Google My Business. Положителните отзиви и високите рейтинги могат да подобрят вашата видимост и доверие.
  • Помислете за изграждане на връзки с местни уебсайтове, блогове и медии. Това може да включва партньорства, спонсорирани събития или участие в местни общности.
  • Уверете се, че вашият уебсайт е напълно оптимизиран за търсене през телефона, защото най-големия брой търсения особено за локални услуги става през телефона.

Оптимизиране за Google My Business

Google платформата се превърна в най-популярната услуга за локално търсене. Тъй като Google поддържа, проверява и споделя щедро собственото си съдържание, Google My Business е идеалният инструмент, който може да помогне на вашия бизнес да отговори на нуждите на Google.

За да сте сигурни, че сте оптимизирани за Google My Business, трябва да:

  •  Създадете и поддържате страница в Google My Business.
  • Използвайте Google Posts в рамките на профила си.
  • Насърчавайте клиентите си да споделят отзиви онлайн.
  • Да отговаряте автентично на отзиви, като посочвате местоположението. Например:

"Оценяваме вашите отзиви за [продукт/услуга] в [град, държава]. Ценим вашия принос и очакваме с нетърпение да работим отново с вас. Благодарим ви от екипа на [пълно име на компанията]."

Когато Google потвърди, че фирмата ви е автентична, търсачката може потенциално да възнагради бизнеса ви с желаното място в страничната лента в локалното търсене на Google.

Не правете това само заради SEO оптимизацията. Като имате отзиви и поддържате актуална информация за контакт и работно време, вие подобрявате опита на потенциалните клиенти да ви намерят. Намирането на актуални данни е от съществено значение за потребителите, сега повече от всякога, поради прекъсването през 2020 г. на поведението на потребителите при пазаруване и функционирането на бизнеса.

Потребителското изживяване за привличане на местните клиенти

Потребителското изживяване е от съществено значение за локалната SEO оптимизация. Това  са няколко аспекта, които трябва да вземете предвид, за да подобрите потребителското изживяване на вашите посетители:

  • Уверете се, че вашата локална информация е ясна, актуална и лесно достъпна за потребителите. Това включва адрес, телефонен номер, работно време и указания за достъп до вашия бизнес.
  • Потребителите имат ограничено търпение, особено при мобилното търсене. Уверете се, че вашият уебсайт е оптимизиран за бързо зареждане, за да осигурите гладко и бързо изживяване.
  • С голямото нарастване на мобилното търсене, важно е вашето уеб присъствие да бъде напълно пригодено за мобилни устройства. Уверете се, че вашият уебсайт е отзивчив и лесно навигируем на малки екрани.
  • Осигурете лесна и интуитивна навигация на вашето уебсайт, за да помогнете на потребителите да намерят това, което търсят. Използвайте ясни менюта, вътрешни връзки и категоризация на съдържанието.
  • Предоставете полезно и релевантно съдържание, което отговаря на нуждите и интересите на местната аудитория. Съдържанието трябва да бъде добре структурирано, лесно разбираемо и с оптимизирани ключови думи за местно търсене.
  • Използвайте атрактивни и качествени визуални елементи, като снимки и видеоклипове, за да подобрите потребителското изживяване. Включете снимки на вашия бизнес, продукти или услуги, и разказвайте местни истории с вашите продукти и услуги.

Инструменти за представяне пред местната общност

Инструменти за представяне пред местната общност

За ефективна обява в локалната онлайн среда, следните атрибути са от съществено значение:

  • Ясна и конкретна информация за местоположението: Уверете се, че вашата обява съдържа ясна и точна информация за местоположението на вашето бизнес. Включете адрес, телефонен номер и интерактивна карта, която да помогне на потребителите да ви намерят лесно.
  • Рейтинги и отзиви: Включването на положителни отзиви и високи рейтинги във вашата обява може да повиши доверието на потребителите и да ги убеди да изберат вашето бизнес. Активно подканвайте клиентите си да оставят отзиви и рейтинги, които да бъдат включени във вашата обява.
  • Уникални продажни предимства: Изберете няколко уникални продажни предимства, които да издигнат вашата обява от конкуренцията. Това може да включва специални промоции, безплатни услуги или уникални продукти, които предлагате.
  • Ключови думи за местно търсене: Изследвайте и идентифицирайте ключови думи за местно търсене, които са свързани с вашия бизнес и местоположение. Включете тези ключови думи в текста на обявата си, за да я направите по-видима за потребителите, които търсят вашия вид услуги или продукти.
  • Привлекателен дизайн и визуални елементи: Използвайте качествени визуални елементи, като снимки на вашия бизнес, продукти или услуги, за да привлечете вниманието на потребителите. Обърнете внимание на дизайна на обявата си, като използвате привлекателни цветове, шрифтове и лесна за четене форматиране.
  • Ясни предимства и предложения: Подчертайте основните предимства и предложения, които предлагате на клиентите си. Изпъкнете с уникални функции, които вашите продукти имат и с качеството на вашите услуги.

 

Техническо SEO и инструменти за локална оптимизация

Техническото SEO и използваните инструменти играят важна роля при локалната оптимизация. Те са най-сложния аспект на локалото SEO и затова са в ръцете на специалисти, които работят с общата база данни на вашия бизнес, но и с техническите изисквания за направата на качествената оптимизация. А те включват:

  • Уебсайт оптимизация – сайт пригоден за мобилни устройства; оптимизиране на скоростта на зареждане на уебсайта, като минимизирате размера на файловете и използвате кеширане; използване на правилната структура на URL адресите с ключови думи, свързани с вашето местоположение. Внедряване на местни ключови думи в заглавията на страниците, мета описанията и заглавните тагове.
  • Локални регистри и директории – регистрация и поддръжка на актуални профили в местни регистри и директории като Google My Business, Bing Places for Business, Yelp и др. Оформяне на информация за вашия бизнес в тези регистри като пълна, точна и актуална. Използване на инструменти, които помагат да се управлява и синхронизира вашата информация в различни местни регистри и директории.
  • Географска насоченост и маркировки – използване на географски насочени ключови думи в съдържанието си, заглавията на страниците и мета описанията. Интегриране на микроформати за маркировка на местоположението на вашето бизнес, за да се помогне  на търсачките да разберат информацията за вашето местоположение.
  • Локални схеми на структурирани данни – използват се инструменти за структуриране на данни за локални бизнеси, за да се осигури на търсачките ясна и подробна информация за вашия бизнес, включително адрес, работно време, телефонен номер, рейтинги и ревюта.

 

Техническо SEO и инструменти за локална оптимизация

Ivailo Petkov

За автора

Ивайло Петков е SEO експерт и координатор на проектите за оптимизация и уеб дизайн в MOXX Advertising от 2021. Експерт в графичния и уеб дизайн с над 20 години опит

Call Now Button