Какво е Google Tag Manager: Ръководство за начинаещи

флаг на Великобритания

Какво е Google Tag Manager? – Всичко, което трябва да знаете!

Какво е Google Tag Manager? – Всичко, което трябва да знаете!
google tag manager

Какво е Google Tag Manager и как да го настроите?

Google Tag Manager е система, която ви позволява да вмъквате тагове за проследяване, показатели и други данни за събиране на данни във вашия уебсайт, без да е необходимо да редактирате кода. След това тези тагове се използват от Google Analytics. Какво прави Google Tag Manager :

  • Вмъква проследяващи маркери във вашия уебсайт ;
  • Събира информация за това как хората взаимодействат с вашия сайт ;
  • Проследяване на реализациите от посетители към клиенти ;
  • Добавяне на анализи към вашия сайт ;
  • Включва специфични функции на страница, без да редактира кода ;
  •  

Събирането на данни с помощта на инструменти като Google Analytics 4 е от решаващо значение за разширяване на онлайн обхвата на вашия бизнес, превръщане на потенциални клиенти в клиенти и оптимизиране на дигитална маркетингова стратегия за създаване на по-силни връзки с вашата аудитория.

Събирането на данни обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Google Analytics и други подобни инструменти за анализ подпомагат процеса, но те работят по-ефективно с добавянето на тагове.

Подобрете уебсайта си с ефективно техническо SEO. Започнете с провеждането на одит

 

Какво представляват маркерите на Google?

Таговете, в общ смисъл, са части от код, които вграждате в javascript или HTML на уебсайта си, за да извлечете определена информация.

За специалистите по маркетинг необходимата информация за тагове обикновено включва колко дълго потребителите посещават страница на вашия сайт, изпращане на формуляри, как са пристигнали на вашия сайт, върху кои връзки са щракнали или дори какви продукти са премахнали от пазарската си количка.

Всеки таг проследява нещо различно. Например, можете да създадете етикет само за да видите колко хора попълват формуляра на вашата страница „Свържете се с нас“. След това този маркер може да изпраща по-точна информация до Google Analytics, Google Ads  или друга трета страна.

За съжаление, ръчното кодиране на етикети може да бъде досаден и труден процес за търговци без много познания или опит в кодирането, а оформянето на запитвания за ИТ отдела отнема много време.

С Google Tag Manager целият ви процес на маркиране става много по-лесен. Всичко, което правите, е да вградите код в страниците на вашия сайт веднъж и след това всеки път, когато искате да създадете маркер, Google Tag Manager го кодира и го вгражда вместо вас.

Google Tag Manager е система за управление на тагове, която ви позволява да създавате и наблюдавате тагове в потребителски интерфейс, без да пишете нов код всеки път, когато искате да създадете таг. Вие просто вграждате кода на Google Tag Manager във всяка страница на вашия уебсайт. Това елиминира ръчния процес на създаване на етикети, което прави вашия маркетингов процес по-ефективен и прецизен.

Мениджърът на маркери на Google прави няколко неща: първо, той позволява на вашите разработчици и ИТ отдела да се съсредоточат върху задачи с по-голяма картина, като елиминират тежестта на кодирането на всеки отделен маркетингов маркер.

Второ, тъй като Google Tag Manager кодира маркерите вместо вас, това значително намалява възможността за човешка грешка.

И трето, Google Tag Manager позволява на вашия маркетингов отдел да поеме пълен контрол върху таговете, които създава и наблюдава. Предоставянето на вашите търговци на пълна власт над техните етикети повишава ефективността. Освен това използването на етикети подобрява точността на вашата система за анализ, като гарантира отчети с по-високо качество и по-добро усещане за вашата истинска онлайн аудитория.

С всичко казано до тук, това все още е инструмент, който може да искате да изпробвате сами, преди да решите дали е идеално подходящ – може би вече имате въведена система за маркиране или не смятате, че имате нужда от това ниво на организация, тъй като вашият уебсайтът обикновено не се нуждае от нови тагове.

Google Tag Manager е безплатен, така че можете да го изпробвате практически без риск. Тук ще ви покажем как да настроите акаунт, как да създадете нов маркер, как да използвате Google Tag Manager с вашия акаунт в Google Analytics и как да вградите инструмента в WordPress.

След това можете сами да решите дали това е правилната система за вашия бизнес.

Как да настроите Google Tag Manager

Създаване и настройка на акаунт

Създаването на безплатен акаунт е лесен процес в две стъпки, но е отделен от всеки ваш друг акаунт в Google Анализ или Gmail. За да осигурим безболезнена настройка за вас, ние записахме нашия процес за създаване на акаунт.

Ето как се прави стъпка по стъпка:

1. Регистрация на акаунт.

Отидете на Google Tag Manager и щракнете върху зеления бутон „Регистрирайте се безплатно“. Ще ви помоли да въведете името на вашия акаунт (компания), държава и URL адрес на уебсайта, както и къде искате да използвате Google Tag (уеб, iOS, android, AMP). Когато сте готови, щракнете върху синия бутон „Създаване“.

регистрация на акаунт в Google Tag Manager

2. Следвайте инструкциите за добавяне на код.

След това ще ви бъдат дадени кодове и инструкции за включване на код в <head> на вашия уеб сайт, и втори след отварящия таг <body>. Можете да направите това сега или да добавите кодовете към вашия сайт по-късно (те са достъпни в таблото ви за управление). След като сте готови, щракнете върху „Ok“. 

как да настроим Google Tag Manager-002

Настройка на етикет (tag)

След като имате акаунт в Google Tag Manager, първото нещо, което ще искате да научите, е как да настроите маркер.

Можете да създавате неограничени конфигурации на маркери в Google Tag Manager.

Това е полезно за създаване на задълбочени отчети за поведението на вашата аудитория, но може да стане неефективно, ако не организирате етикетите си правилно.

Google препоръчва използването на следната конвенция за именуване: тип маркер – име на приложението – детайл.

Може да дадете име на една конфигурация за маркиране „AdWords реализации – iOS – кампания 2023-02“ и след това на друга „Google Анализ – CP– Страница за нас“.

По този начин можете правилно да идентифицирате и събирате данни, свързани с конкретни кампании или страници.

Например, вторият таг, „Google Анализ – CP – Страница „За нас“,“ ви показва колко добре се представя вашият бутон с призив за действие „За нас“. Тази информация е важна и може да бъде загубена, ако наименувате маркерите си по-общо, като „бутон CP“.

Сега, след като изяснихме това, нека да проверим как да настроите маркер:

1. Създайте нов маркер в таблото за управление на Google Tag Manager.

В таблото за управление на Google Tag Manager щракнете върху бутона „Add a new tag“, ограден по-долу в червено.

Google Tag Manager добавяне на маркер

2. Конфигурирайте своя маркер.

Дайте заглавие на маркера си и след това щракнете някъде в горното поле „Tag Configuration“, за да изберете тип етикет.

Google Tag Manager конфигурация на маркер

3. Изберете тип таг.

Има десетки типове тагове (не всички са показани тук и можете също да персонализирате тип тагове). Избрах „Classic Google Analytics“.

Google Tag Manager избор на тима на маркера

 

4. Свържете маркера си с Google Analytics.

Ако искате маркерът ви да бъде проследен в Google Analitycs, следващата стъпка ще бъде да въведете идентификатора на вашата уеб собственост, който се намира във вашия акаунт в Google Analitycs. След това изберете „Track Type“. Избрах „Page View“, но има много други опции.

Google Tag Manager свързван на мркер с Google Analytics

5. Изберете тригер, за да определите кога етикетът е записан.

След това изберете тригер (тригер означава кога искате маркерът да бъде записан, т.е. „всеки път, когато някой посети страницата“). Избрах „All Pages“, за да получавам информация всеки път, когато някой прегледа някоя от моите уеб страници, но това варира в зависимост от вашите цели. 

Google Tag Manager избор на тригер6. Запазете своя етикет.

Когато сте доволни от информацията в полетата „Tag Configuration“ и „Triggering“, щракнете върху синия бутон „Save“. 

Google Tag Manager запазване на таг

7. Активирайте маркера си, като натиснете „Submit“.

След това щракнете върху синия бутон „Submit“. Вашият маркер няма да работи, докато не го направите.

Google Tag Manager активиране на маркер

Когато щракнете върху „Submit“, ще бъдете отведени до тази страница „Submission Configuration“. Има две опции: „Publish and Create version“ или „Create version“. Тъй като съм готов да пусна маркера на всички страници на моя сайт, избрах „Publish and Create version“ и след това натиснах синия бутон „Publish“ горе вдясно.

oogle Tag Manager добавяне на описание за маркер

 

8. Добавете име и описание към вашите тагове, за да ги поддържате организирани.

Накрая ще ви бъде показано това „Container Version Description“. За да поддържате етикетите си организирани, добавете име и описание, за да разберете какво се опитвате да запишете с този маркер.

oogle Tag Manager добавяне на описание за маркер - 2

9. Уверете се, че маркерът ви се показва във вашия отчет „Резюме на версията“.

Google Tag Manager проверка дали маркера се показва

Сега успешно създадохте първия си етикет.

Google Tag Manager и Google Analytics

Ако искате да използвате Google Tag Manager във връзка с Google Analytics, има няколко стъпки, които трябва да предприемете. Това обаче си струва усилияат– вграждането на тагове в сайта ви ще увеличи прецизността на вашите отчети в Google Анализ.

Първо, ще трябва да премахнете своя GA код от страниците на вашия сайт. Ще ви е необходим само вграден код на маркера на Google Tag Manager – ако използвате и двата, той просто ще докладва всичко два пъти и ще обърка данните ви.

Второ, вероятно ще искате да създадете променлива за вашия ID за проследяване в Google Анализ. Променливата е инструмент на Google Tag Manager, предназначен да повиши ефективността ви чрез запазване на допълнителни (незадължителни) данни, които предоставяте.

Ако запишете своя ID за проследяване на GA като променлива, няма да се налага да го търсите всеки път, когато създавате нов маркер за Google Анализ (което прави мързеливия човек в мен много щастлив).

Как да създадете променлива в Google Tag Manager

1. Кликнете върху „Variables“ на началната страница на Google Tag Manager

Google Tag Manager добавяне на маркер

2. Под „User-Defines Variables“ щракнете върху „New“.

Google Tag Manager създаване на променлива -2

3. Задайте име на променливата.

Нарекох го „GA Tracking ID“, за да е лесно за запомнянe. След това щракнете върху полето „Variable Configuration“.

Google Tag Manager задаване име на променлива

4. Изберете тип на променливата.

Изберете „Constant“ като тип променлива, тъй като не искате идентификаторът да се променя за различни тагове.

Google Tag Manager избор на типа на промeнливата

5. Запазете вашите настройки.

Сега въведете своя идентификационен номер за проследяване на Google Анализ в полето „\value“ и след това изберете „Save“ в горния десен ъгъл.

Google Tag Manager запазване на настройките на променливата

След това нека редактираме нашия „TestTag1“, който създадохме по-рано в тази публикация, и да включим новата променлива, която току-що създадохте.

Как да редактирате етикет и да промените неговата стойност

1. Изберете таг за редактиране.

Върнете се на началната си страница, изберете „Tags“ от страничната лента. Кликнете върху етикета, който искате да редактирате (щракнах върху „TestTag1“).

Google Tag Manager редактиране на таг

2. Щракнете върху сивата икона „+“ до полето „Web Property ID“.

Google Tag Manager редактиране на таг-2

3. Редактирайте променлива.

Ще се появи поле „Choose a variable“ и първата опция, „GA Tracking ID“, е променливата, която току-що създадохме. Изберете това. 

Google Tag Manager редактиране на променлива

4. Щракнете върху Save.

Сега, вашият таг „Web Property ID“ трябва да видите името с което сте нарекли променливата си. Щракнете върху запазване и вашият маркер се актуализира. 

Google Tag Manager проверка на промените на променлива

 

Google Tag Manager за WordPress

Ако използвате WordPress за уебсайта си, има лесен процес в две стъпки за интегриране на Google Tag Manager в WordPress.

Има налични добавки и ако сте платили за бизнес версия на WordPress, като Google Tag Manager на DuracellTomi.

Въпреки това, ако предпочитате да го направите ръчно, това е сравнително лесно. Ще стане досадно само ако имате много различни страници от вашия сайт и искате да използвате тагове на всички тях – ще трябва да копирате и поставите код под тага <body> на всяка страница.

Ето стъпките, които да следвате:

1. Копирайте кода на маркера си.

Копирайте кода на Google Tag Manager, който ви е даден по време на процеса на настройка. Ако вече сте настроили акаунта си, щракнете върху синия код „Google Tag Manager“ до „Workspace Changes“ на началната страница на Google Tag Manager (оградено по-долу в червено). Този син код ще ви предостави и вашия конкретен код на Google Tag Manager.

Google Tag Manager добавяне на връзка с WordPress-1

2. Инсталирайте кода в WordPress.

Сега поставете този код под тага <body> на всяка страница на вашия WordPress сайт.

Google Tag Manager добавяне на връзка към WordPress -2

Сега вашият WordPress сайт е подготвен за всички тагове, които искате да създадете в Google Tag Manager. Мениджърът на маркери на Google автоматично ще кодира бъдещи тагове и ще ги вгради в страницата, която сте избрали.

Ако изпитвате затруднения или нямате достатъчно знания, свържете се с нас, за да ви съдействаме за конфигурацията и проследяване на вашите цели.

Колко полезна Ви беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази информация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази информация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази информация!

Кажете ни как можем да подобрим тази информация?

moxxadv

За автора

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Email

Подобни статии

Call Now Button