Какво е графичен дизайн и предпечат? Насоки от MOXX Advertising

флаг на Великобритания

Какво е графичен дизайн: Ръководство за начинаещи за графичен дизайн и предпечат

Какво е графичен дизайн: Ръководство за начинаещи за графичен дизайн и предпечат
графичен дизайн и предпечат

Какво е графичен дизайн?

Когато през 1996 стартирах кариерата си като графичен дизайнер си нямах и на представа до къде ще ме доведе това. Графичният дизайн е професия, която пресъздава идеите на рекламистите и клиентите и ги превръща в годни за употреба файлове за различните видове печат или за изграждане на уеб сайтове и онлайн магазини.

Графичен дизайн е да може да вземете всички предоставени от клиента текстове, изображения, лога, таблици, графики и други материали и да ги превърнете в краен рекламен продукт.

Какво е графичен дизайнер?

Много е погрешно схващането, че графичните дизайнери са и художници… не е задължително нито необходимо. Графичният дизайнер на първо място трябва да познава програмите с които работи до болка, така че да може да изстиска максимума от тях.

 • Трябва да имате визуално мислене, така че, да може да построите сцената в главата си и да знаете, какво искате да постигнете… на мен лично това много ми помага.

 • Трябва да познавате пропорциите и когато правите колаж, да построите сцената правилно. Да използвате преден и заден план, да внимавате за височина и ширина на обекти и естественото им съотношение.

 • Да сте изучили сенките, така че, когато ги прилагате да падат естествено, тъмните петна да са точни и да не дразнят окото. По това може да хванете дали една сцена е естествена или сглобена.

 • Да знаете каква е разликата между векторна и растерна графика. Колкото и странно да звучи, познавам дизайнери, които не правят разлика.

  Adobe Illustrator и CorelDraw са векторни програми. Да, може да поставяте картинки в тях, но създадените там текстове и други графични обекти са вектори и може да ги манипулирате свободно.

  Adobe Photoshop  и работещите със снимки програми са за растерни графики – тези файлове мога да се манипулират само в определени параметри и не може да ги направите 3 пъти по-големи, защото просто ще загубите качество.

 • Да познавате цветовите модели… CMYK, RGB, PANTONE… Защо?

  За печатни изделия се използва CMYK – буквално означава Cyan, Magenta, Yelow, Black – това са четирите основни цвята с които се печата. Всяка един предпечат в крайна сметка се цветооделя в тези четири цвята и така се печата.

CMYK цветови профил от близоЗа уеб дизайн се използва RGB, това е цветен модел, който не може да се използва за печат, защото при цветооделяне ефектите са трагични… виждал съм го на живо.

PANTONE е цветови модел за офсетов, флексо, висок и сито печат. Това са "твърди" цветове, който може да използвате за лога, фирмено брандиране и печатни материали и може да сте сигурни, че ще получите едни  и същи резултати.

Pantone цветови профил - избор на цвят от клиент

В подготовката на един дизайн за опаковка за кисело мляко или кутия за сирене се подхожда различно и често поради спецификата на печата се използват различни цветове, за да постигнете добър краен резултат. При този вид печат се използват до 6 цвята, като сме подготвяли опаковки само с твърди цветове и сме използвали тъмно зелено / синьо или червено вместо черно, наслагавали сме различни пантони за максимален ефект. За мен овладяването на тези техники е виж пилотаж в графичния дизайн.

Какво е предпечатна подготовка?

Графичният дизайнер е добре да познава предпечатната подготовка. Тя представлява процесът в който подготвяте вашия проект за печат. Предпечатната подготовка включва довършителни процеси, като отстъпи за обрязване, колиране, промяна на дизайна за печат, като отнемане на проценти от даден цвят или добавяне за друг, припокривания, включване на изображенията, обръщане в криви на текстове и очертания.

В практиката съм се сблъсквал с всеки един от посочените процеси и с техните изключения. Най-добре ще е да се консултирате с печатаря, който ще изпълнява поръчката.

Предпечатната подготовка се извършва според вида на печата, който ще използвате – офсетов, флексо, сито и тн. Всеки от тях има особености и в зависимост от цветовите модели и тяхното съчетаване.

Офсетовият печат използва играта на окото и наслагвайки различни по големина точка пресъздава цветовете.

Флексо печата в зависимост от материала не позволява сливане на точките и там трябва да избягвате застъпването. Растера се реже от 3% на горе и ниските стойности се губят

При сито печата се полага цвят само на 100%  преливки не са позволени.

Това са различни особености, които се изучават с практиката и с много питане към колегите.

 • Мислете в перспектива когато изготвяте даден дизайн… дали ще е за рекламен материал или за изработка на онлайн магазин трябва да знаете какво следва, за ад не допускате грешки.

 • Довършителни процеси като щанцоване, биговане, частичен лак, сгъване и лепене определят и визията на проекта, който подготвяте…

 • Няма как да имате нечетен брой страници в книга…
  Или да печатате в полето аз лепене на кутията…

 • Питайте ако не знаете… говорете с тези след вас… така ще получите идеален кран продукт, без да се налага да ви връщат проекта отново и отново за доработка.

Какво е уеб дизайн?

Уеб дизайнът е предвиден за подготовка на рекламни материали, банери, слайдове, дизайн на уеб сайтове и онлайн магазини.

При този вид графичен дизайн се работи в RGB цветови модел, като целта е крайният продукт да е максимално лек и разбираем.

 • Трябва да познавате изискванията за различните рекламни платформи – Google Ads, Facebook, Twitter, Tik Tok и тн.

 • Трябва да изготвяте максимално леки и бързо зареждащи се файлове.

 • Да познавате файловите формати JPG, PNG, Webp, SVG  и да ги използвате правилно. Които от тях са с прозрачност, кои от тях кога се използват и защо.

 • Да може да подготвяте различни версии на уеб сайт за различни устройства – десктоп и мобилни, така че да запазите визията и функционалността.

Резултатът

Всичко което изброих до сега е с цел да ви покажа и разкажа, защо не създаваме просто картинки а всяка наша стъпка е част от технологичен процес, който цели вие … нашите клиенти да останете доволни.

Колко полезна Ви беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази информация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази информация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази информация!

Кажете ни как можем да подобрим тази информация?

moxxadv

За автора

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Skype
WhatsApp
Email

Подобни статии

Психология на рекламата

Психология на рекламата: Как цветовете, шрифтовете и изображенията влияят на потребителите?

Рекламата е форма на комуникация, която популяризира идея, продукт или услуга, като я прави известна на широката публика. Това включва използването на различни медии, включително

Към статията »
Call Now Button